You are here

Φουντώνει η σεναριολογία για το νέο διοικητή

05/02/2019 07:12

Φουντώνει η σεναριολογία για το όνομα του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Η κ. Γιωρκάτζη που βρίσκεται από τις 11 Απριλίου 2014 στο πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας αποχωρεί τους επόμενους μήνες, μετά από θητεία που σημαδεύτηκε με επιθέσεις από τον πολιτικό κόσμο, μεγάλες αλλαγές στο εποπτικό περιβάλλον των τραπεζών και το λουκέτο της FBME και της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Η κυβέρνηση αναμένεται στο προσεχές σύντομο χρονικό διάστημα να αποφασίσει τόσο γα το όνομα του νέου διοικητή όσο και τις θέσεις των δύο μελών που παραμένουν κενές στο ΔΣ, ενός εκτελεστικού και ενός μη εκτελεστικού.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του νέου διοικητή είναι αυτά των δύο μελών στο ΔΣ, Κωνσταντίνου Ηροδότου και Ανδρέα Περσιάνη.

Ο κ. Ηροδότου είναι εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της Κεντρικής ενώ ο κ. Περσιάνης διετέλεσε και μέλος του μεταβατικού διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.

Άλλες πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να σκέφτεται σοβαρά για τη θέση του διοικητή τον ελλαδίτη Τάκη Αράπογλου, που διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, αν και ο διορισμός του φαίνεται να προσκρούει στις πρόνοιες του συντάγματος που θέλει τον διοικητή ελληνοκύπριο.

Ο κ. Αράπογλου διετέλεσε και μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου το 2012 μέχρι το 2013 που παραιτήθηκε.

Στα ονόματα που ακούγονται είναι και αυτό του κύπριου οικονομικού διευθυντή του ομίλου Τitan, και πρώην τραπεζίτη της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank στην Ελλάδα, Μιχάλη Κολακίδη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της StockWatch, η κυβέρνηση προβληματίζεται έντονα για το θέμα και είναι ένα από αυτά για τα οποία θα κληθεί να αποφανθεί στο επόμενο διάστημα.

Ράβουν το κουστούμι

Στελέχη του οικονομικού, κοινωνικού και τραπεζικού γίγνεσθαι τονίζουν ότι ο νέος διοικητής θα πρέπει να είναι ικανός με μόρφωση σε επίπεδο διδακτορικού και ακέραιος και ανεξάρτητος, χωρίς καμία σύγκρουση συμφερόντων.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Μηλιδώνης αναφέρει ότι ο νέος διοικητής θα πρέπει να έχει ανεξαρτησία, ακεραιότητα χαρακτήρα, αδιαμφισβήτητα ακαδημαϊκά προσόντα στον τομέα μακρο-οικονομικών και τραπεζικών θεμάτων, ουσιώδη εμπειρία στον τραπεζικό τομέα, εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό, άμεση και συνεχή ενημέρωση για ερευνητικές μελέτες σε θέματα που σχετίζονται με τις κεντρικές τράπεζες και τη θέληση και το όραμα να αλλάξει καταστάσεις εκεί που χρειάζεται.

«Αυτό που χρειάζεται η Κύπρος δεν είναι investment bankers αλλά ανθρώπους του corporate banking, να ξέρουν πώς λειτουργεί ένας φορέας, ένα διοικητικό συμβούλιο», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του τραπεζικού τομέα.

«Ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας είναι να επικοινωνεί και να ενημερώνει όλα τα όργανα του κράτους», σημείωσε.

Κανένας από τους διοικητές που βρέθηκαν στο πηδάλιο της Κεντρικής τις τελευταίες δεκαετίες δεν είχε εμπειρία σε τράπεζες και, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει άτομα με τραπεζική εμπειρία, θα αλλάξει την πρακτική που κυριάρχησε στους τελευταίους τρεις τουλάχιστον διορισμούς.

Ο πρώην διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης σημειώνει ότι «ο/η νέος διοικητής πρέπει να είναι αλλά και να φαίνεται ανεξάρτητος από το κυπριακό πολιτικό σύστημα, όπως και από το χρηματοοικονομικό κατεστημένο της χώρας».

«Ουαί και αλλοίμονο για την Κύπρο αν μετά από τον πόλεμο που γίνεται για ξέπλυμα χρήματος, διορισθεί κάποιο άτομο από τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, γιατί ενδεχομένως να υπάρχει ασυμβίβαστο. Ιδεωδώς πρέπει να έχει διδακτορικό σε οικονομικά - όχι business - αλλά είναι πιο σημαντικό να έχει βαθιές γνώσεις σε θέματα μακροοικονομικής πολιτικής, ρύθμισης και εποπτείας».

«Θα ήταν καλό να είναι άτομο που χαίρει εκτίμησης από ευρωπαϊκούς θεσμούς. Υπάρχουν κύπριοι σε διεθνείς οργανισμούς που η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει προσεκτικά. Επίσης υπάρχουν σίγουρα και μη κύπριοι που ενδεχομένως να είναι κατάλληλοι, η Αγγλία διόρισε Καναδό στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη πριν μερικά χρόνια».

Προδιαγραφές που θέτουν τα κόμματα

Σειρά προδιαγραφών για το νέο διοικητή θέτουν τα κόμματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια, έχουν εμφανή παρουσία στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αναφέρει ότι υπάρχουν τα προαπαιτούμενα με βάση τα οποία πρέπει να είναι αντικειμενικός και ακέραιος χαρακτήρας, να μην είναι διαπλεκόμενος ή να έχει σύγκρουση συμφέροντος με αυτούς που θα εποπτεύει.

«Να είναι ανεξάρτητος και να μην επηρεάζεται από έξωθεν παρεμβάσεις και να έχει γνώση από τραπεζικά και από εποπτεία. Θα πρέπει να γνωρίζει την κυπριακή πραγματικότητα, τις προκλήσεις, τα προβλήματα και τους νόμους για να μπορεί να χειριστεί το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται οι τράπεζες», σημειώνει.

«Θα πρέπει να ψάξουν για το κατάλληλο άτομο και η κυβέρνηση θα κριθεί για την επιλογή όπως και στην περίπτωση της προηγούμενης της επιλογής», επισημαίνει ο κ. Στεφάνου.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σημειώνει ότι ο νέος διοικητής θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένος και έμπειρος τεχνοκράτης, με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, να έχει γνώση των οικονομικών δεδομένων και αναγκών καθώς και του τρόπου χειρισμού οικονομικών θεμάτων σε επίπεδο ΕΚΤ.

«Σε ότι αφορά την προσωπικότητα του θα πρέπει να είναι εγνωσμένου κύρους, χωρίς αμφισβήτηση της εντιμότητάς του και να μην έχει σχέση με τα κόμματα και την πολιτική. Υπάρχουν επιλογές με βάση αυτά τα στοιχεία», σημείωσε.

Ο βουλευτής Ονούφριος Κουλλά αναφέρει ότι ο νέος διοικητής θα πρέπει να είναι γνώστης του αντικειμένου και του ρόλου της ΚΤ και ιδιαιτέρως της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, καθώς και καλός γνώστης της κυπριακής πραγματικότητας.

«Προφανώς οικονομολόγος και ει δυνατόν με εμπειρίες στο τραπεζικό σύστημα αλλά όχι εμπλεκόμενος στο τραπεζικό σύστημα. Το να είναι ακαδημαϊκός ή από το εξωτερικό δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο καθώς δεν είναι στοιχεία που μας ευνόησαν στο παρελθόν, αλλά μάλλον το αντίθετο», τονίζει.

«Θα πρέπει να έχει το κύρος και τον δυναμισμό που απαιτείται για να μπορεί να διαβουλεύεται με τον SSM στη Φρανκφούρτη», τονίζει.

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται επίσης η πλήρωση της θέσης διευθυντή στο τμήμα εποπτείας και ανώτερου διευθυντή για το τμήμα διασφάλισης χρηματοοικονομικής σταθερότητας, συστημάτων πληρωμών και λογιστικών υπηρεσιών. 

Της Γεωργίας Χαννή