You are here

Χ. Γεωργιάδης: Κανένας δεν υπέσκαπτε τον Μάριο Κληρίδη

22/11/2018 17:00

Κανένας δεν υπέσκαπτε τον Μάριο Κληρίδη, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής.

Σε ερώτηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Αρέστη ότι ο κ. Κληρίδης ανέφερε στη δική του κατάθεση ότι επενέβαινε στα καθήκοντά του ο κ. Χατζηγιάννης γεγονός που τον εξανάγκασε σε παραίτηση, ο υπουργός είπε ότι «όχι μόνο δεν έχω ενημέρωση για κάτι τέτοιο αλλά δεν υπάρχει και κάτι στα πρακτικά που να καταδεικνύει υπόσκαψη. «Αν ήμουν εγώ μέλος ενός ΔΣ και ένοιωθα ότι με υποσκάπτουν σε κάποια συνεδρία θα άνοιγα το στόμα μου να πω κάτι για να καταγραφεί στα πρακτικά και να το κατανοήσει και η ΚΤ και ο εντολοδόχος της ΕΕ», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «προς εμένα ουδέποτε έγινε αναφορά από οποιονδήποτε για τον κ. Κληρίδη». «Εξαίρεση μόνο μια μέρα μετά το διορισμό του, συναντήθηκα τυχαία με τον κ. Χατζηγιάννη και τον ρώτησα.

«Μα διορίσατε τον κ. Μάριο Κληρίδη» και μου απάντησε «ναι» και στην ερώτηση αν θεωρεί ότι καλή επιλογή είπε ότι «νομίζω πως ναι».

Ένταση για το «Κύριε»

Λίγο πριν γίνει νέο διάλειμμα αφού αποφασίστηκε να συνεχίσει η κατάθεση του υπουργού οικονομικών μέχρι τις 6 η ώρα το απόγευμα, προκλήθηκε ένταση μεταξύ του υπουργού οικονομικών και του πρόεδρου της ερευνητικής επιτροπής όταν ο κ. Αρέστη απευθυνόμενος προς τον υπουργό για να του υποβάλλει ερώτηση του είπε απλά «Κύριε…..».

Τότε ο υπουργός του είπε ότι θα πρέπει να μου απευθύνεται ως «κύριε Γεωργιάδη» ή «κύριε υπουργέ».

Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής απάντησε ότι ο ΥΠΟΙΚ θα έπρεπε να δείξει κατανόηση αφού όλοι είναι κουρασμένοι και έχει από το πρωί που βρίσκονται στην αίθουσα.

Μερικά λεπτά αργότερα ο υπουργός οικονομικών απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ερευνητικής επιτροπής λέγοντας του «κύριε Αρέστη» με τον κ. Αρέστη αυτή τη φορά να υποδεικνύει παίρνοντας τη ρεβάνς να τον αποκαλεί «κύριε πρόεδρε».

Υπό το μηδέν η εταιρική διακυβέρνηση στη Συνεργατική

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι όταν έγινε η κρατική ενίσχυση στη Συνεργατική η εταιρική διακυβέρνηση ήταν υπό το μηδέν.

«Η Τράπεζα η οποία δεν ήταν καν τράπεζα ξεκίνησε υπό το μηδέν και σιγά - σιγά έπρεπε να στήσει δομές, διαδικασίες, πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης άρα είχαμε την εικόνα ότι υπήρχαν κτυπητές αδυναμίες. Δεν υπήρχε ούτε μια πολιτική ούτε ένα εγχειρίδιο στο τέλος του 2013 όταν έγινε η κρατική ενίσχυση. Τα μέλη του ΔΣ αναλώνονταν σε συζητήσεις ημικρατικού οργανισμού και όχι Τράπεζας», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής ρώτησε αν πράγματι οι διορισμοί των μελών της επιτροπείας γίνονταν με κομματικά κριτήρια. Μάλιστα είπε ότι ο κ. Χατζηγιάννης είχε δηλώσει ότι όταν διορίστηκε ως μέλος της Συνεργατικής ήταν επειδή ανήκε σε συγκεκριμένο κόμμα.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αμφισβήτησε ότι ανέφερε κάτι τέτοιο ο κ. Χατζηγιάννης.

Συγκεκριμένα είπε ότι «αμφισβητώ ότι ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ο λόγος που διορίσθηκε ήταν η κομματική του ιδιότητα. Από τα πρακτικά που διάβασα, ο κ. Χατζηγιάννης δεν είπε κάτι τέτοιο», είπε σε έντονο ύφος.

Συνεχίζοντας υπέδειξε ότι επί της ουσίας, πρέπει κάποιος να δει πρώτα απ’ όλα ποια είναι η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι εκ μέρους του μετόχου η απόφαση λαμβάνεται από 3 θεσμούς από το υπουργείο οικονομικών την επιτροπή οικονομικών ης βουλής και από τον διοικητή της ΚΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, γινόταν πάντα διαβούλευση.

«Σας έχω στείλει επιστολή του Πανίκου Δημητριάδη 2/9/2013 που με καλεί σε συνεννόηση για να ορίσουμε το πρώτο ΔΣ μετά την κρατική ενίσχυση. Έγινε αυτή η συνεννόηση αφού έγινε επαφή με την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών. Είχα ήδη ενώπιον μου έναν κατάλογο ονομάτων που είχε αποσταλεί από το συνεργατικό κίνημα. Μου έδωσαν και τα κόμματα κατάλογο ονομάτων», σημείωσε.

Ακολούθως ένας αριθμός προτεινομένων πήγε στον διοικητή της ΚΤ για να εκφράσει κι αυτός την γνώμη του. «Από κοινού με τον κ. Δημητριάδη πήγαμε στην επιτροπή οικονομικών και υπήρξε κατάληξη στα 9 ονόματα που θα μπορούσαν να διοριστούν. Μάλιστα στη βουλή υπήρξε αλλαγή και προστέθηκε ο κ. Πούρος», σημείωσε.

«Ήταν γνωστό από που προερχότανε ο καθένας. Μπορεί να μην ήταν μέλος κόμματος κάποιος αλλά να είχε προταθεί από συγκεκριμένο κόμμα», ανέφερε.

Με έβρισκε σύμφωνο η ιδιωτικοποίηση

Ο υπουργός σημείωσε ότι από το 2013 η ιδιωτικοποίηση ήταν δεδομένη , να φύγει από τη μέση το κράτος. Πως θα επισυνέβαινε κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει από το 2013.

‘Επαψε να λειτουργεί ως Συνεργατικός Πιστωτικός Τομέας από την στιγμή που χρειάστηκε κρατικά κεφάλαια.

Ως υπουργό οικονομικών με έβρισκε σύμφωνο να περάσει σε ιδιωτικά χέρια, είπε.

Της Ηρώς Ευθυμίου