You are here

Ηχηρή παραίτηση στην Κεντρική Τράπεζα

24/10/2018 07:10

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η παραίτηση του Γιάγκου Δημητρίου, διευθυντή διεύθυνσης εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, προκαλώντας έκπληξη στο τραπεζικό περιβάλλον λόγω των υψηλών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που είχε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, στην επιστολή παραίτησης του προς το ΔΣ της ΚΤ ο κ. Δημητρίου επικαλείται προσωπικούς λόγους.

Ο κ. Δημητρίου αναμένεται να παραμείνει στην ΚΤ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου έως ότου υπάρξει ομαλή διαδοχή.

Ο ίδιος είχε αναλάβει τη σημαντική θέση της διεύθυνσης εποπτείας της ΚΤ τον Απρίλιο του 2013 ευθύς μετά τις δραματικές αποφάσεις του Eurogroup σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Συμμετείχε στη ομάδα της ΚΤ η οποία διαπραγματευόταν με τα κλιμάκια της τρόικας στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος για την Κύπρο.

Είναι μέλος του εποπτικού συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) και επικεφαλής της μονάδας της ΚΤ για την καταπολέμηση διακίνησης παράνομου χρήματος.

Ο κ. Δημητρίου είναι ο αξιωματούχος της ΚΤ που διαχειρίζεται και συνεργάζεται με το δίκτυο καταπολέμησης χρηματοοικονομικών εγκλημάτων των ΗΠΑ, γνωστός ως FinCEN, σε θέματα καταπολέμησης ροών χρημάτων από και προς την Κύπρο.

Πρόσφατα είχε αναλάβει την τροποποίηση των οδηγιών που αφορούν στις shell companies.

Η παραίτηση του κ.Δημητρίου έρχεται σε μία χρονική περίοδο σοβαρών διοικητικών κενών στην ΚΤ καθώς ακόμη εκκρεμεί η πλήρωση δύο θέσεων μη εκτελεστικών συμβούλων στο ΔΣ και μία εκτελεστικού συμβούλου.

Επιπρόσθετα, τον ερχόμενο Μάιο εκπνέει και η θητεία της διοικητού της ΚΤ Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η ψήφιση από τη βουλή του νομοσχεδίου σε σχέση με τη λειτουργικότητα της ΚΤ και στο οποίο περιλαμβάνονται πρόνοιες που έχει υποδείξει η ΕΚΤ, κυρίως σε θέματα διασφάλισης της ανεξαρτησίας της εποπτικής αρχής και του διοικητή.

Η παραίτηση προκύπτει μετά τις μεγάλες αλλαγές που επήλθαν στο τραπεζικό σύστημα με την κατάρρευση του Συνεργατισμού και την ανάληψη μέρους του ισολογισμού του από την Ελληνική.

Οι μεγάλες τράπεζες βρίσκονταιστο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνουν για τη μείωση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων.

Στο παρόν στάδιο ο κ. Δημητρίου δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να δώσει έκταση στους λόγους που τον οδήγησαν σε παραίτηση.

Ο ίδιος φέρεται να διατηρούσε άριστες σχέσεις με τη διοικητή της ΚΤ η οποία όπως πληροφορείται η StockWatch προσπάθησε να πείσει τον κ. Δημητρίου να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Του Λεύκου Χρίστου