You are here

Μ. Παρασκευάς: Ανεπαρκής η προστασία κύριας κατοικίας

06/03/2022 06:00

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν προνοεί με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο την προστασία της κύριας κατοικίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας Μιχάλη Παρασκευά.

«Από την στιγμή που δίδεται η ευχέρεια στο πιστωτικό ίδρυμα, να προχωρήσει την διαδικασία εκποίησης ενός οποιοδήποτε ακινήτου, μεταξύ αυτών και της κύριας κατοικίας, παρά την ύπαρξη δικαστικής διαδικασίας αναφορικά με κάποιο χρέος, σημαίνει ότι η κύρια κατοικία μπορεί να εκποιηθεί, ανεξαρτήτως εάν στην συνέχεια ο δανειολήπτης δικαιωθεί», σημειώνει, σε συνέντευξή του στη StockWatch.

Επιπλέον, αναφέρει ότι οι λόγοι παραμερισμού μιας τέτοιας διαδικασίας εκποίησης είναι περιορισμένοι και συγκεκριμένοι και αφορούν για παράδειγμα την ένταξη του δανειολήπτη στο σχέδιο Εστία ή σε ένα Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής ή την περίπτωση στην οποία δεν τηρήθηκε ο Κώδικας Συμπεριφοράς που καθορίζει η Κεντρική Τράπεζα.

Αυτοί, όπως υποστηρίζει, διαφάνηκε πως δεν ήταν επαρκείς λόγοι για να συγκρατήσουν τις εκποιήσεις ακινήτων. 

Σχολιάζοντας τα στοιχεία σε σχέση με τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν για συμμετοχή στο Σχέδιο Εστία, σημειώνει ότι εκ των πραγμάτων και κυρίως λόγω της απροθυμίας των μηχανισμών που έλεγχαν τις αιτήσεις, το Σχέδιο απέτυχε να υλοποιήσει τους στόχους που τέθηκαν από την κυβέρνηση, ενώ εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Σχεδίου Εστία.

Ο κ. Παρασκευά σχολιάζοντας τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που καταδεικνύουν ότι εκποιήσεις πρώτης κατοικίας δεν έχουν διεκπεραιωθεί παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, προβάλλει τον ισχυρισμό πως εκποιήσεις που φαίνονται ως πωλήσεις οικοπέδων ή τεμαχίων γης περιλαμβάνουν κατοικίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι οι κύριες κατοικίες των επηρεαζόμενων.

Υποστηρίζει, ότι οι εκποιήσεις κατοικιών έχουν αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των αιτήσεων των ιδιοκτητών για ένταξη τους στο Σχέδιο Εστία, αλλά και παρεμβάσεων τόσο από πλευράς Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, όσο και του Συνδέσμου.

Σχολιάζει επίσης, τα στοιχεία που δείχνουν τη διαφορά ανάμεσα στο κόστος εξαγοράς ΜΕΔ από τις εταιρείες διαχείρισης και στα ποσά που απαιτούνται να καταβληθούν από τους δανειολήπτες.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας αναφέρεται επίσης μεταξύ άλλων, στην στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την προστασίας πρώτης κατοικίας.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους