You are here

Προβληματίζεται για τον νέο διοικητή ΚΤ ο πρόεδρος

26/03/2019 06:34

Ολοκληρώνονται εν μέσω έντονων προβληματισμών οι διεργασίες και οι άτυπες διαβουλεύσεις του προέδρου Αναστασιάδη με συνεργάτες και μη για την επιλογή του ατόμου που θα αναλάβει το πηδάλιο του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο νέος διοικητής θα αντικαταστήσει τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η θητεία της οποίας λήγει τον Απρίλιο.

Πληροφορίες από το προεδρικό αναφέρουν ότι ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται εντός των ημερών να ανακοινώσει τον νέο διοικητή της ΚΤ, χωρίς να δώσει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε ένδειξη στους συνεργάτες του για το πρόσωπο που έχει επιλέξει.

Τις τελευταίες βδομάδες διέρρευσε ευρέως ότι για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη προαλείφονται, ο νυν εκτελεστικός σύμβουλος της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου και ο Ανδρέας Περσιάνης, μέχρι πρότινος μη εκτελεστικός σύμβουλος του ΔΣ της Κεντρικής.

O πρόεδρος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ζήτησε τις τελευταίες βδομάδες να τεθούν υπόψη του και άλλες επιλογές, δεδομένου ότι οι επαφές και διαβουλεύσεις που είχαν ο ίδιος και συνεργάτες του με κύπριους τραπεζίτες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, δεν είχαν καρποφορήσει - τουλάχιστον μέχρι την περασμένη βδομάδα.

Ενώπιον του προέδρου Αναστασιάδη είχε τεθεί αρχικά το όνομα του Τάκη Αράπογλου, οποίος προορίζεται για πρόεδρος του ΔΣ της Τρ. Κύπρου.

Ο κ. Αράπογλου απάντησε αρνητικά γιατί ως διοικητής της ΚΤ δεν θα μπορούσε να συμμετέχει σε διάφορες δημόσιες εταιρείες όπου είναι διορισμένος.

Ενώπιον του ΠτΔ τέθηκε τις τελευταίες βδομάδες και το όνομα του Γιώργου Συρίχα, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν εκτελεστικός σύμβουλος της ΚΤ.

Ο κ. Συρίχας διετέλεσε επί σειρά ετών ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της ΚΤ εκπροσωπώντας την τράπεζα σε διάφορα συμβούλια των εποπτικών αρχών στη Φρανκφούρτη.

Στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup το 2013 συνόδευε τον πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και τον υπουργό οικονομικών στις Βρυξέλλες υπό την ιδιότητα του τότε ως ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της ΚΤ.

Θεωρείται έμπειρος και πολύ καλός γνώστης της τραπεζικής εποπτείας και αποδεκτός από το εργασιακό περιβάλλον της Κεντρικής. 

Ωστόσο, ενώ όλοι αναγνωρίζουν τις ικανότητες του κ. Συρίχα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί αρνητικό στοιχείο για τον ίδιο το γεγονός ότι ήταν ο πλέον έμπιστος τεχνοκράτης του πρώην διοικητή της ΚΤ Αθανάσιου Ορφανίδη.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου επιλέγηκε το 2014 ως επίτροπος αποκρατικοποιήσεων.

Μετά την κατάργηση της μονάδας διορίστηκε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, εκτελεστικός σύμβουλος στην ΚΤ.

Είχε θητεύσει για αρκετά χρόνια σε διευθυντική θέση στην UBS και συγκεκριμένα στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής

Ακούγεται ότι τυγχάνει της στήριξης της Πινδάρου, όχι όμως και του ΔΗΚΟ, αν και αμφότερα κόμματα αποφεύγουν την εμφανή εμπλοκή στη διαδικασία. 

Σημειώνουν ότι ο διορισμός του νέου διοικητή της ΚΤ αποτελεί καθαρά επιλογή του προέδρου Αναστασιάδη.

Οι πληροφορίες από το ΔΗΚΟ, φέρουν τον πρόεδρο του Νικόλα Παπαδόπουλο να κρατά αποστάσεις από το παρασκήνιο για διορισμό του διοικητή της ΚΤ.

Ωστόσο, μέλη της ηγεσίας του κόμματος φέρονται να μην είναι θερμοί με τα ονόματα που έχουν διαρρεύσει, πλην αυτό του Γιώργου Συρίχα.

Ανώτατο στέλεχος του ΔΗΚΟ δήλωσε στη StockWatch ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι της αρχής ότι ο νέος διοικητής της ΚΤ πρέπει να είναι άριστος γνώστης του τραπεζικού συστήματος, με εμπειρίες στις εποπτικές διαδικασίες και όχι μόνο να είναι ανεξάρτητος, αλλά και να φαίνεται. 

Για τη θέση του διοικητή της ΚΤ έχει διαρρεύσει και το όνομα του Ανδρέα Περσιάνη ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν μη εκτελεστικός σύμβουλος του ΔΣ της ΚΤ.

Από το 1989 μέχρι το 1994 διετέλεσε στέλεχος της Bain & Company στο Λονδίνο.

Είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Centaur Financial Services Ltd από το 1994.

Πάντως από το προεδρικό διέρρευσε ευρέως ότι ο ΠτΔ «πολιορκήθηκε» το τελευταίο χρονικό διάστημα από διάφορους παράγοντες, κομματικούς και μη, οι οποίοι φρόντισαν να του προσκομίσουν διάφορα ονόματα, υποψήφια για τη θέση του διοικητή της ΚΤ.

Μεταξύ των ονομάτων περιλαμβάνονται και ακαδημαϊκοί, που δεν προκρίνονται, όμως, λόγω της κριτικής στάσης που διατηρούν έναντι κυβερνητικών πολιτικών και αποφάσεων.

Είναι άγνωστο όμως κατά πόσο ο πρόεδρος έχει περιλάβει στο δικό του «shortlist» κάποια από αυτά τα ονόματα.

Του Λεύκου Χρίστου