You are here

Ψάχνει νέες ισορροπίες ο Ηροδότου

17/04/2019 07:11

Δύσκολες ισορροπίες μεταξύ της απομόνωσης και της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας θα επιχειρήσει να βρει ο νέος διοικητής της, Κωνσταντίνος Ηροδότου, θέλοντας να γυρίσει σελίδα από το βεβαρημένο παρελθόν πολιτικών παρεμβάσεων και της περιθωριοποίησης του θεσμού.

Με βάση τις μέχρι σήμερα δηλώσεις και ενέργειες του, ο κ. Ηροδότου επιδιώκει να εμπεδώσει νέα κουλτούρα συμπεριφοράς στον κορυφαίο ανεξάρτητο θεσμό της χώρας, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα τα τελευταία χρόνια ποικιλοτρόπως.

Ο κ. Ηροδότου επανέλαβε και χθες, μετά την πρώτη συνάντηση εργασίας με τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ότι θα ενισχύσει την επικοινωνία και συνεργασία του με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία.

Το ότι η συνάντηση έγινε στα γραφεία του υπουργού οικονομικών αντί στην Κεντρική Τράπεζα δεν πέρασε απαρατήρητο από στενούς παρατηρητές του θεσμού, που τονίζουν την ανάγκη να τηρείται το πρωτόκολλο.

Από την άλλη, η στενή συνεργασία υπουργού και διοικητή ενδεχομένως να επαναδομήσουν τις σχέσεις της Τράπεζας με την εκτελεστική εξουσία, σε μια βάση αμοιβαίας συνεργασίας, με αποφυγή των έντονων και δημοσίων συγκρούσεων που παρατηρήθηκαν με τους τρεις τελευταίους διοικητές.

Μάλλον όλοι θα ήθελαν να αποφευχθεί η τοξική σχέση του τέως διοικητή Αθανάσιου Ορφανίδη με την κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια.  Οι δύο άνδρες δεν είχαν σχεδόν καθόλου επαφή ακόμα και εν μέσω της κρίσης των ελληνικών ομολόγων που κόστισε στις κυπριακές τράπεζες σχεδόν €5 δισ.

Παράδειγμα προς αποφυγή είναι και η σχέση του Πανίκου Δημητριάδη με τον Νίκο Αναστασιάδη.  Η θεσμική πίεση που δέχθηκε ο κ. Δημητριάδης από τον πρόεδρο, τους νομοθέτες αλλά και τις διωκτικές αρχές, προκάλεσε, το 2013, την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δεν ήταν όμως αρκετή για να αποτρέψει την παραίτηση του διοικητή το 2014.  Στο ευρωσύστημα δεν υπάρχουν άλλα παραδείγματα παραίτησης διοικητή που δέχεται πολιτικές πιέσεις.

Η άμεση προκάτοχος του κ. Ηροδότου δέχθηκε αφόρητες πιέσεις για παραίτηση της τόσο από την εκτελεστική όσο και από τη νομοθετική εξουσία.  Η παρουσία της στην Κεντρική Τράπεζα τα τελευταία χρόνια, ήταν στη σκιά των έντονων θεσμικών πιέσεων που δέχθηκε.

Η δύσκολη σχέση Κεντρικής και κυβέρνησης είχε παγώσει την αναδιάρθρωση και αναδόμηση της Τράπεζας, που παρουσιάζει σοβαρά θεσμικά και δομικά προβλήματα, που προκλήθηκαν εν μέρει λόγω ακριβώς των παρεμβάσεων (π.χ. οι διορισμοί εκτελεστικών συμβούλων).

Ο κ. Ηροδότου ευελπιστεί να αποφύγει το οξυμένο κλίμα της τελευταίας δεκαετίας αλλά οι όροι με τους οποίους θα το πετύχει παραμένουν αβέβαιοι.

Ο νέος διοικητής της ΚΤ φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η προσπάθεια του να εγκαινιάσει μία νέα πρακτική συνεννόησης και επικοινωνίας με την κυβέρνηση και τη βουλή, ενδεχομένως να προσκρούσει στη βασική αρχή της ανεξαρτησίας.  Άλλωστε, έσπευσε χθες να τονίσει τη συγκεκριμένη αρχή.

Η Φρανκφούρτη θα αναμένει, ωστόσο, να δει δείγματα γραφής της ανεξαρτησίας στα δύσκολα θέματα των τραπεζών, αφού η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει βεβαρημένο μητρώο παρεμβάσεων στα αρχεία επιστολών του Μάριο Ντράγκι.

Η μικρή παρέκκλιση από το πρωτόκολλο του διορισμού του νέου διοικητή – που έγινε δύο μέρες πριν τη λήξη της θητείας της κ. Γιωρκάτζη – δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Φρανκφούρτη.  

Απογοήτευση όμως διακατέχει και το προσωπικό της ΚΤ για το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν έγινε τελετή παράδοσης, όπως η πρακτική το επιβάλλει εδώ και δεκαετίες, ενώπιον του προσωπικού της ΚΤ και στην παρουσία του τέως και νυν διοικητή.

Του Λεύκου Χρίστου