You are here

Μ. Χατζηπαντέλα: Έρχεται πλαίσιο για πανεπιστημιακές κλινικές

04/02/2023 06:00

Πολύ κοντά στην κατάθεση νομοσχεδίου στην Βουλή για την ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών στο νησί, βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας.

Σε συνέντευξη του στο YgeiaWatch, λίγο πριν την εκπνοή της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, αναφέρει ότι ένα θέμα που θα ήθελε να διευθετήσει πριν το τέλος της θητείας του, σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί, είναι η δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών στο νησί.

«Ελπίζω πριν το τέλος της θητείας μου, εάν δεν ανανεωθεί η θητεία μου, να πάει νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε με το άνοιγμα της Βουλής να συζητηθεί αυτό το νομοσχέδιο», δηλώνει.

Ερωτηθείς γιατί το ζήτημα αυτό καθυστέρησε τόσο πολύ, εξήγησε ότι «όταν αποφασίστηκε η έναρξη ιατρικών σχολών δεν ξεκίνησαν την ίδια στιγμή και οι πανεπιστημιακές κλινικές» και έτσι το θέμα αυτό δεν επιλύθηκε «όταν ήταν ζεστό το σίδερο», είπε.

«Χάθηκε ακόμα μία ευκαιρία για να επιλυθεί όταν δημιουργήθηκε ο ΟΚΥπΥ», παρατήρησε.

Παρόλα αυτά, «μετά από αρκετή διαβούλευση με αρκετούς αρμόδιους, θεωρώ ότι είμαστε πολύ κοντά να καταθέσουμε νομοσχέδιο στη Βουλή», σημειώνει.

Ο κ. Χατζηπαντέλα υπέδειξε επίσης ότι «η Κύπρος δεν αντέχει να έχει ιατρικές σχολές, χωρίς πανεπιστημιακές κλινικές», προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει πανεπιστημιακές κλινικές.

Ανέφερε, ακόμα, ότι ένα άλλο θέμα που ήθελε να διευθετήσει πριν το τέλος της θητείας του ήταν οι πρώτες βοήθειες για παιδιά, το ΤΑΕΠ παίδων, το οποίο στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ξεκίνησε τη λειτουργία του από τις 30 Ιανουαρίου 2023.

Πανδημία, ΓεΣΥ, ΟΚΥπΥ τα ορόσημα Υπ. Υγείας

Ο κ. Χατζηπαντέλα ερωτηθείς τι είναι αυτό που κρατά ως ορόσημο στην πορεία του ως Υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε σε τρία κύρια σημεία.

Το πρώτο, ανέφερε, «ήταν η σωστή διαχείριση της πανδημίας και η αποφυγή οποιουδήποτε lockdown». Επίσης, σημείωσε ότι επί των ημερών του, «κρατήσαμε και τα σχολεία ανοικτά που ήταν ένα μεγάλο στοίχημα».

Το δεύτερο, «ήταν η βελτίωση του ΓεΣΥ, είτε αυτό αφορούσε λύση προβλημάτων που αφορούσαν κάποιες γνωματεύσεις του γενικού εισαγγελέα και τη νομοθεσία, είτε την ένταξη κάποιων επιπρόσθετων νοσηλευτηρίων και θεραπειών στο σύστημα».

Το τρίτο ορόσημο στο οποίο αναφέρθηκε, είναι η βελτίωση της λειτουργίας του ΟΚΥπΥ, αφού θεωρεί ότι ο οργανισμός βελτιώθηκε αρκετά, σε σύγκριση με την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του υπουργού.

Σχετικά με τις προοπτικές βελτίωσης του Γενικού Συστήματος Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα, είπε ότι αυτό που θα επιθυμούσε είναι να σταματήσουν οι καταχρήσεις.

Ο νέος υπουργός πρέπει να είναι κοντά στον κόσμο

Σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η θητεία του ως υπουργός υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα τόνισε ότι ο νέος υπουργός «πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις από την πρώτη γραμμή».

«Πρέπει να είναι κοντά στον κόσμο και τις περισσότερες ώρες να είναι εκτός υπουργείου παρά εντός», επισημαίνει, καθώς επίσης «να μιλά στον κόσμο ώστε να αντιλαμβάνεται τα προβλήματά του».

Ο κ. Χατζηπαντέλα τόνισε επίσης, ότι «για να μπορέσεις να καταλάβεις τι συμβαίνει στον τομέα της υγείας, πρέπει να σπαταλάς αρκετό χρόνο στα νοσηλευτήρια και να παρακολουθείς από κοντά και όχι από το υπουργείο».

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ουρανίας Στυλιανού