You are here

Αιχμές ΠτΔ για παθογένειες δημόσιας υπηρεσίας

03/10/2019 15:41

Με αιχμές για τις παθογένειες της δημόσιας υπηρεσίες, αλλά και εκκλήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, προκειμένου η κοινοβουλευτική του ομάδα να στηρίξει τα νέα κυβερνητικά νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας μετά την απόρριψή τους το 2015, καθώς και άλλα μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η ανακαίνιση του κτιρίου ολοκληρώθηκε σε περίοδο 11 μηνών και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη πρόσθεσε: «Φανταστείτε αν είχατε τα δημόσια έργα ή δημόσιους υπαλλήλους», προσθέτοντας πως η δημόσια υπηρεσία «είναι μια από τις παθογένειες που αντιμετωπίζει διαχρονικά η Κυπριακή Δημοκρατία».


Γι’ αυτό και η έκκλησή μου δεν είναι προς τον Χριστόδουλο, είναι προς τον Νικόλα (Παπαδόπουλο)» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συνέχισε: «Νικόλα» είπε απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, «είναι η δεύτερη φορά που καταθέτουμε (τα νομοσχέδια για τον) τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας, θέλω να ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα συμβάλουν έτσι ώστε, εκτός βεβαίως από τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας, και στις άλλες μεταρρυθμίσεις που προωθούμε όπως το δικαστικό μας σύστημα, την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του κράτους μέσω της δημιουργίας του Υφυπουργείου Ψηφιακής Στρατηγικής, Έρευνας και Καινοτομίας»


Πάντως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγνώρισε τη στήριξη που έδωσε το ΔΗΚΟ στην έγκριση νομοσχεδίων που είχαν ως αποτέλεσμα η Κύπρος να τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές την περίοδο του μνημονίου. «Ουδέποτε θα πρέπει κανείς να αρνείται να αποδίδει τα εύσημα σε όσους συνέβαλαν, υπερβαίνοντας ιδεολογικές διαφορές, στα μέτρα εκείνα που παρουσιάζουν σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία στην ευχάριστη κατάσταση που βρίσκεται», είπε.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε το ΚΕΒΕ ως «ένα διαχρονικά πολύτιμο και αξιόπιστο συνεργάτης της Πολιτείας, συντείνοντας καθοριστικά στις δικές της ενέργειες για τη δημιουργία προοπτικών ευημερίας και προόδου του τόπου».

«Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω, όμως, είναι ότι σε περιόδους πολλαπλών και ιδιαίτερων προκλήσεων που ταλάνισαν την κυπριακή οικονομία, αναπτύσσοντας εποικοδομητικές πρωτοβουλίες και επιδεικνύοντας διορατικότητα και δυναμισμό, στήριξε εμπράκτως τα οικονομικά δρώμενα στον τόπο μας», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι «έως πρώτιστο μέλημα τη σταθεροποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας και της αναπτυξιακής μας προοπτικής, εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι το γεγονός ότι η μέχρι στιγμής σημειωθείσα πρόοδος ενισχύει τον στρατηγικό στόχο που έχουμε θέσει για τον συνολικό εκσυγχρονισμό της χώρας μας, φιλοδοξώντας να αλλάξει ριζικά η εικόνα της τα επόμενα χρόνια».

Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε πως το κτίριο του Επιμελητηρίου ανακαινίστηκε «εκ βάθρων», αφού μόνο το κέλυφος του πολυώφορου κτηρίου έμεινε το ίδιο.

«Το ΚΕΒΕ ως ο βασικότερος και ο μεγαλύτερος αναπτυξιακός βραχίονας του τόπου με ιστορία 92 ετών δεν θα μπορούσε παρά να έχει τις ανάλογες εγκαταστάσεις για να εκπληρώνει το ρόλο και την αποστολή του», είπε ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Όπως είπε ο κ. Αγκαστινιώτης, το κτίριο ανακαινίστηκε σε περίοδο 11 μηνών, ενώ το προσωπικό ήταν στα γραφεία του και το Επιμελητήριο εργαζόταν κανονικά.

«Εδώ λοιπόν», είπε, «κτυπά η καρδιά του κυπριακού επιχειρείν, εδώ υλοποιούμε το όραμα μας για το μέλλον του ΚΕΒΕ, κάνοντας με αποφασιστικότητα τομές για να είμαστε ένας οργανισμός πρότυπος, σύγχρονος, ευέλικτος και αποδοτικός. Εδώ κτυπά η καρδιά του κυπριακού επιχειρείν, διότι εγώ γίνονται επιχειρηματικές συναντήσεις, εδώ έρχονται ξένες αποστολές για συνεργασία με τη Κύπρο, εδώ λαμβάνονται αποφάσεις για ανάπτυξη, εισαγωγές, εξαγωγές, τουρισμό, τα εργασιακά και πολλά άλλα θέματα αιχμής για την οικονομία».

Από γραφεία μέχρι και κεφαλή του γεωτρύπανου Stena Icemax

Σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη, στο ισόγειο που βρίσκεται ο χώρος υποδοχής υπάρχει πλέον μια συλλογή από τρόπαια αναμνηστικά έπαθλα του ΚΕΒΕ, που καταδεικνύουν την ιστορία του Επιμελητηρίου με πρώτον τον αείμνηστο Μιχαλάκη Ζαμπέλα. Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται η αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 120 ατόμων, ενώ στον 2ο όροφο βρίσκεται η αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στον 2ο όροφο βρίσκεται ένα σημαντικό έκθεμα της τρέχουσας ιστορίας της κυπριακής οικονομίας, που προσφέρθηκε από την κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum, η κεφαλή του γεωτρύπανου, Stena Icemax που εκτέλεσε τη γεώτρηση στο κοίτασμα Γλαύκος της κυπριακής ΑΟΖ.  Στον 3ο, 4ο και 5ο όροφο βρίσκονται τα γραφεία του προσωπικού και αίθουσες συνεδριάσεων των συνδέσμων – μελών του ΚΕΒΕ. Στον έκτο όροφο βρίσκονται τα γραφεία της διοίκησης και στον έβδομο όροφο στεγάζεται το ΕΒΕ Λευκωσίας.