You are here

Α. Αναστασιάδης: Αύξηση 20% στη διαδικτυακή οικονομική απάτη

07/08/2021 06:02

Το κώδωνα του κινδύνου για κατακόρυφη αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος έκρουσε ο Ανώτερος Υπαστυνόμος, βοηθός διευθυντής του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος  - Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ανδρέας Αναστασιάδης.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξη στην Stockwatch οι απάτες οικονομικής μορφής μέσω διαδικτύου έχουν αυξηθεί περίπου κατά 20% τα τελευταία δύο χρόνια, σημειώνοντας ότι βασικό ρόλο σε αυτή την αύξηση έπαιξε η πανδημία. 

Ο  κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι από τις περίπου 1400 υποθέσεις που καταγγέλλονται στην αστυνομία, οι 400 αφορούν οικονομική εξαπάτηση μέσω διαδικτύου, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η μεγαλύτερη απάτη αυτής της μορφής στην Κύπρο αφορούσε ποσό της τάξεως του €1 εκατ. και πραγματοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου.

Ανέφερε επίσης, ότι το ποσοστό εξιχνίασης των υποθέσεων αυτών τόσο στην Κύπρο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είναι υψηλό, καθώς οι δράστες χρησιμοποιούν την ανωνυμία στο διαδίκτυο, λογαριασμούς σε τρίτες χώρες, κρυπτονομίσματα που είναι πολύ δύσκολο να τα εντοπίσεις και πάρα πολλές άλλες τεχνικές για να μην αφήνουν ίχνη.

Ακόμη πιο δύσκολο να εξιχνιασθούν, είναι οι υποθέσεις που αφορούν μεταφορά χρημάτων σε χώρες της Αφρικής και Ασίας, καθώς η πλειοψηφία των χωρών αυτών δεν συνεργάζονται για την εξιχνίαση των υποθέσεων αυτών, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι πολύ καλό είναι το ποσοστό εξιχνίασης υποθέσεων οικονομικού ηλεκτρονικού εγκλήματος, το οποίο φτάνει και το 70%, σε περιπτώσεις που αφορούν την Κύπρο ή την Ευρώπη γενικότερα, καθώς υπάρχει μεγάλη συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές στην Ευρώπη.

Ο  κ. Αναστασιάδης κάλεσε τους επιχειρηματίες, έμπορους και οι εμπορευόμενους στην Κύπρο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, υποδεικνύοντας ότι οι επιτήδειοι συνεχώς βελτιώνουν τους τρόπους εξαπάτησης.

Ανέφερε επίσης, ότι οι εταιρείες θα πρέπει να θωρακίζουν τα δεδομένα τους με συστήματα ασφαλείας, ώστε να μην μπορεί κανένας να έχει πρόσβαση σε αυτά. Οι εταιρείες οφείλουν να ενημερώνουν και εκπαιδεύουν το προσωπικό τους, αλλά να προσλαμβάνουν ειδικούς για την ασφάλεια των δεδομένων τους, πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι γίνονται περίπου 80 κυβερνοεπιθέσεις τον χρόνο, σε υπηρεσίες μείζονος σημασίας, όπως είναι τα αεροδρόμια, υπουργεία, κυβερνητικοί οργανισμοί κτλ. ενώ, απαντά και σε σχέση με την υπόθεση του λογισμικού κατασκοπίας Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να κατασκοπεύει παράνομα δημόσια πρόσωπα παγκοσμίως.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους