You are here

Απηύθυναν το ύστατο χαίρε στον Βάσο Λυσσαρίδη

05/05/2021 18:00

Tο ύστατο χαίρε στον ιστορικό ηγέτη της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, που συνέδεσε τη ζωή του με το ιστορικό γίγνεσθαι του τόπου, απηύθυνε σήμερα η Κύπρος.
 
Στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, η κυπριακή πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής πολιτικής ζωής, αλλά και διπλωμάτες, και ΕΔΕΚίτες, εν μέσω των μέτρων κατά της πανδημίας, αποχαιρέτισαν τον ιδρυτή και επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

Ο Β. Λυσσαρίδης απεβίωσε στις 26 Απριλίου σε ηλικία 100 ετών, με το μήνυμα ότι σήμερα θάβεται το σώμα του, αλλά όχι το πνεύμα και η ψυχή του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον επικήδειο λόγο του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ αντήχησαν και στίχοι από το πλούσιο ποιητικό του έργο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για το μεγαλείο της μορφής και της εμβληματικής προσωπικότητας του Βάσου Λυσσαρίδη, λέγοντας ότι η προσωπικότητά του περνά σήμερα στην αιωνιότητα, αφού προηγουμένως πέτυχε, μέσα από τη πορεία ζωής που συνειδητά ακολούθησε, να κερδίσει δικαίως την καθολική εκτίμηση και αναγνώριση του συνόλου του πολιτικού κόσμου του  λαού της Κύπρου και όχι μόνο.

Τόνισε ότι η καθοδήγηση από τις παρακαταθήκες του ηγέτη που σήμερα αποχαιρετούμε, θα αποτελεί το ύψιστο καθήκον σε όσους επιζούν, αλλά και τη μεγίστη τιμή και υποχρέωση απέναντι σε έναν από τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας.

Σημείωσε πως η δράση του δεν περιορίζεται στα στενά σύνορα της μικρής μας πατρίδας αλλά εκτείνεται, όπως και το ελεύθερο πνεύμα του, σε χώρες που παρέμεναν υπόδουλες είτε σε αποικιακές δυνάμεις είτε σε δικτατορικά καθεστώτα. Τον χαρακτήρισε παγκόσμιο πολίτη και οραματιστή, του οποίου οι δημοκρατικές αρχές και αξίες τού υπαγόρευαν ως καθήκον να βρίσκεται δίπλα από κάθε λαό που μάχεται για την ελευθερία και την εθνική του αξιοπρέπεια.
 
"Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως ένας πολιτικός που προέρχεται από άλλο ιδεολογικό χώρο, θεωρώ προνόμιο που έζησα από κοντά και συνεργάστηκα στενά με το Βάσο Λυσσαρίδη", είπε.

"Το κεφάλαιο Βάσος Λυσσαρίδης δεν κλείνει σήμερα και δεν θα κλείσει όσο η Κύπρος θα είναι αιμάσσουσα από την πληγή της κατοχής", κατέληξε.

Στην επικήδεια ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι σήμερα σεμνά και ταπεινά αποχαιρετούμε τον τελευταίο μεγάλο μιας γενιάς πολιτικών, που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία της πατρίδας μας, του ελληνισμού, της Ευρώπης, του Αφροασιατικού Απελευθερωτικού και Αντιαποικιακού Κινήματος και τον ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη της ΕΔΕΚ.

Δανειζόμενος στίχους από δικά του ποιήματα, ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε λεπτομερώς στη ζωή του Βάσου Λυσσαρίδη, μια ζωή πολυτάραχη, γεμάτη αγώνες και αγωνίες για το λαό μας και τον ελληνισμό, το Κυπριακό, ενάντια στην Χούντα, για τους λαούς της Αφρικής και της Ασίας, τους Κούρδους και τους Παλαιστίνιους.

"Σε αυτή την τελευταία αποχαιρετιστήρια ομιλία, η θλίψη και η συγκίνηση δεν είναι δυνατόν να  αποκρυβούν, όπως και η περηφάνεια που σε έμενα έλαχε αυτός ο τιμητικός κλήρος να σε αποχαιρετίσω εκ μέρους ενός περήφανου και τιμημένου κόμματος που ίδρυσες και καθοδήγησες σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, διαμορφώνοντας νέα πολιτικά δεδομένα στην πατρίδα μας. Είναι ίσως από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η πλούσια ελληνική γλώσσα είναι πολύ φτωχή για να αποδώσει την πολύπλευρη προσφορά σου στην πολιτική, την ιατρική, την ποίηση, τη ζωγραφική", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ο γιατρός έφυγε με ανεκπλήρωτο το όραμα για επανένωση.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας για τον απόδημο Ελληνισμό Κωνσταντίνος Βλάσης, εκπροσωπώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, χαρακτήρισε τον Βάσο Λυσσαρίδη ως «έναν μεγάλο άνδρα της πολιτικής αυτού του τόπου, που τύγχανε της αναγνώρισης από όλους τους πολιτικούς χώρους».
 
Εκπροσωπώντας την οικογένεια, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου, αναφέρθηκε στη ζωή του Βάσου Λυσσαρίδη από τη γέννησή του στα Λεύκαρα, στην πορεία του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στη φοίτησή του στην Ιατρική Σχολή, αλλά και στην πολιτική του πορεία.
 
Κατέληξε με ένα ποίημα του Βάσου Λυσσαρίδη της 25ης Ιανουαρίου του 2010, το οποίο τιτλοφόρησε «Η κηδεία μου», αν και όπως είπε ο Αρχιμανδρίτης, δεν συνήθιζε να τα τιτλοφορεί.

Εξάλλου,  Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, εξήρε τις υπηρεσίες του Βάσου Λυσσαρίδη στην πατρίδα και την Εκκλησία και υπενθύμισε τη μεσολάβησή του στον τότε Πρόεδρο της Συρίας για να γίνει κατορθωτή η έλευση στην Κύπρο του Πατριάρχη Αντιοχείας για τη Μείζονα Σύνοδο. «Ξέρω πως στον Βάσο Λυσσαρίδη ταίριαζε η σημερινή αναστάσιμη εξόδια ακολουθία ακολουθία, αφού δεν παραδέχθηκε καμιά φορά τη μοίρα του ή το θάνατο, γι’ αυτό και του ταίριαζε αυτή η διαφορετική του ακολουθία», είπε.
 
Επίσης, η Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του ελληνικού Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ως μια μεγάλη μορφή του ελληνισμού, ένα φλογερό πατριώτη, ένα γνήσιο δημοκράτη και σοσιαλιστή. «Για τον Ανδρέα Παπανδρέου, για το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής υπήρξες πάντα συναγωνιστής στους κοινούς μας αγώνες, για την Κύπρο και την Ελλάδα, για την πρόοδο, την αλλαγή και την ευημερία, θα ζεις πάντα στο νου και στην καρδιά μας, καλό σου ταξίδι», είπε.

Η τελετή ξεκίνησε με την άφιξη της πομπής που διοργάνωσε η νεολαία της ΕΔΕΚ, η Δημοκρατική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών Αγώνας και η Μαθητική Κίνηση Αγώνας, η οποία έφθασε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, που κρατούσε πανό με γνωστά αποφθέγματα του Βάσου Λυσσαρίδη όπως «Δεν δέχομαι να γονατίσω, καρτερούν οι σύντροφοι μου στο συρματόπλεγμα και οι νεκροί στον Πενταδάχτυλο Να πεθάνω ναι! Να γονατίσω όχι» και «Μαζί σας θ’ αγωνίζομαι ζωντανός ή νεκρός, ωσότου λεύτεροι πορευτούμε στον λεύτερο Πενταδάχτυλο».