You are here

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξη Τσιμπανούλη στην «SW»

08/04/2002 12:48
Ο «πόλεμος χαρακωμάτων» και οι επιλογές μου για τις ΕΠΕΥ

Ο «μικρόκοσμος» του κυπριακού χρηματιστηρίου και η προσαρμογή στο κοινοτικό δίκαιο


Αποκαλυπτικός, ξεκάθαρος, αλλά και αυστηρός όπως επιβάλλουν οι ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στην κυπριακή χρηματαγορά, ο ελλαδίτης εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Stockwatch, τα λεει «έξω από τα δόντια».

Μιλά για τις υφιστάμενες νοοτροπίες και αφήνει σαφώς να νοηθεί, ότι βρίσκεται εν δυνάμει «πόλεμος χαρακωμάτων» ανάμεσα στους διάφορους κρατικούς φορείς για την διεκδίκηση εξουσιών και αρμοδιοτήτων, με συνέπεια τον αποπροσανατολισμό των επιχειρηματιών και της κοινής γνώμης και με αποτέλεσμα «να διαφεύγει η ουσία και να χάνεται το δάσος μέσα στα δέντρα».

Ο δρ Τσιμπανούλης, στην αποκλειστική συνέντευξη του στην «SW» αποκαλύπτει
τις τέσσερις εναλλακτικές λύσεις, από τις οποίες είχε να επιλέξει για να προτείνει στην πολιτική ηγεσία αναφορικά με την εισαγωγή του θεσμού των ΕΠΕΥ, με γνώμονα ότι δεν επιτρέπεται η θεώρηση της κεφαλαιαγοράς μέσα από τον "μικρόκοσμο" του κυπριακού χρηματιστηρίου, αλλά η προσαρμογή στις εξελίξεις που επιβάλλει το κοινοτικό δίκαιο.

Οι τέσσερις επιλογές εξηγεί ήταν: α) Η Κατάργηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ένταξή της στην Κεντρική Τράπεζα. β) Η αποψίλωση των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας και η ενοποίηση του τμήματος εποπτείας της, καθώς και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε ενιαία αρχή. γ) Ανάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της εποπτείας των κανόνων επαγγελματικής συμπεριφοράς σε σχέση με όλους τους εδρεύοντες στην Κύπρο φορείς παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, δηλαδή πιστωτικά ιδρύματα και ΚΕΠΕΥ και δ) Υιοθέτηση του οργανικού κριτηρίου διάκρισης των εξουσιών της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι τυχόν καθυστέρηση στην ψήφιση του Νομοσχεδίου για τις ΕΠΕΥ, πέρα από το ότι θα εκτεθεί η χώρα έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αναιρεθεί επίσης η σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους για την αναμόρφωση της κυπριακής κεφαλαιαγοράς και θα θυσιασθεί το μείζον για το έλασσον.

Η συνέντευξη με τον Δρ Δημήτρη Τσιμπανούλη δημοσιεύεται πιο κάτω.