You are here

Δεν εφαρμόστηκαν νομοθεσίες για Μιτσερό, λένε οι βουλευτές

09/05/2019 13:51

Προβλήματα στην εφαρμογή των υφιστάμενων νομοθεσιών και στην χρήση των εργαλείων που παρέχονται στην αστυνομία εντοπίζουν βουλευτές, ενώ αναμένουν απαντήσεις σε σωρεία ερωτημάτων που έθεσαν στους αρμόδιους αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη διερεύνηση της εξαφάνισης των ελλειπουσών γυναικών που δολοφονήθηκαν.

Οι βουλευτές που συμμετείχαν στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών νομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυναν σωρεία ερωτημάτων στους προσκεκλημένους, πολλές εκ των οποίων αναμένεται να απαντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνέχεια της συνεδρίασης, στην οποία ωστόσο δεν θα συμμετέχει ο παραιτηθείς υπουργός Ιωνάς Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου δήλωσε σήμερα ότι είναι η τελευταία φορά μετά από 18 χρόνια που μιλά ενώπιον της βουλής και πως σκοπεύει να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα ως νομικός.

Ι. Νικολάου: Συγγνώμη, δεν είχα ενημέρωση

Κατά την αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Νικολάου ζήτησε συγγνώμη για τα θύματα, ως άνθρωπος, ως πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας αλλά και εκ μέρους της κυβέρνησης. Παράλληλα, εξέφρασε σεβασμό προς κάθε κριτική παρά το ότι όπως είπε, δεν είχε καμία ενημέρωση ο ίδιος σε σχέση με τις υποθέσεις.

«Σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρχε ενημέρωση, όπως το είδατε εσείς να αποκαλύπτεται, δυστυχώς με τον ίδιο τρόπο το είδα και εγώ», είπε ο κ. Νικολάου.

Όπως ανέφερε η συνείδησή του ήταν αυτή που επέβαλλε να παραιτηθεί και σημείωσε ότι τα ερωτηματικά που έθεσαν και σήμερα οι βουλευτές, είχαν προβληματίσει και τον ίδιο και τον οδήγησαν να πάρει τις αποφάσεις του, έστω και εάν δεν είχε αρμοδιότητα επί των θεμάτων.

Επεσήμανε ότι ο ρόλος του υπουργού δικαιοσύνης είναι αυτός του πολιτικού προϊστάμενου και όχι του διοικητικού προϊστάμενου, προσθέτοντας πως δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα ερευνών και ανακρίσεων.

Αναμένεται να καταδειχθούν ευθύνες και κενά διαδικασιών

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο Ιωνάς Νικολάου, η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αναφορικά με τη διερεύνηση των καταγγελιών εξαφάνισης των δολοφονηθείσων γυναικών και κοριτσιών, δεν γίνεται μόνο για να καταδείξει ευθύνες αλλά και κενά στις εν λόγω διαδικασίες.

«Περιμένω ότι η αρχή θα αποδώσει ευθύνες αλλά και να κάνει υποδείξεις για βελτίωση κενών και διαδικασιών» είπε.

Η έρευνα όπως ανέφερε, είναι δυνατό να καταλήξει σε συμπεράσματα και ευθύνες οι οποίες όμως, όπως υπογράμμισε θα αποδοθούν με βάση τους νόμους, αναλόγως εάν είναι ποινικές ή πειθαρχικές.

Τόνισε ότι δεν είναι η μόνη ποινή που υπάρχει η αναγκαστική απόλυση αστυνομικού η οποία όπως διευκρίνισε, σύμφωνα με την νομοθεσία, προνοείται μόνο σε περίπτωση καταδίκης για αδίκημα διαφθοράς.

Απαντώντας στις αναφορές βουλευτών ότι έχουν δοθεί όλα τα απαραίτητα όπλα στην αστυνομία για να καταπολεμήσει το έγκλημα, είπε ότι δεν σταματούν ποτέ να υπάρχουν ανάγκες.

«Ναι μπορεί να μην τα χρησιμοποίησαν σε αυτές τις περιπτώσεις, θα φανεί μέσα από την έρευνα που θα γίνει, που δεν είναι μόνο για να καταδείξει ευθύνες αλλά και κενά», είπε.

Πρόσθεσε ότι τα εργαλεία και τα όπλα που χρειάζονται δεν είναι για να διευκολύνουν την αστυνομία αλλά για τις περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να αξιοποιηθούν άλλα μέσα.

«Δεν υπάρχει ρατσισμός στην αστυνομία»

Ο κ. Νικολάου αντέκρουσε επίσης τις επικρίσεις για θεσμικό ρατσισμό στην αστυνομία σημειώνοντας ότι κάποιοι επέδειξαν αμέλεια και ίσως κάποιοι έχουν ρατσιστική συμπεριφορά.

Ο νέος  αρχηγός της αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν θέματα ρατσισμού και σεξισμού στην αστυνομία, ωστόσο σε ένα σώμα 5,5 χιλ. ανθρώπων, ενδεχομένως κάποιοι να εκφράζονται λανθασμένα με αποτέλεσμα να πλήττεται το κύρος της αστυνομίας, όπως είπε.

Σημείωσε ότι όλες οι έρευνες διεξάγονται ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, φύλου και θρησκείας των καταγγελλόντων και ενημέρωσε τους βουλευτές αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την διερεύνηση υποθέσεων ελλειπόντων προσώπων.

Η επίτροπος διοικήσεων Μαρία Στυλιανού Λοττίδου, ανέφερε ότι έχει αποστείλει επιστολή στην αστυνομία, με ερωτήματα για τις εν λόγω υποθέσεις ενώ, παρέπεμψε σε ανάλογες υποθέσεις που εκδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που συνδέεται με το δικαίωμα στην αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων, όπως λέχθηκε.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε η επικεφαλής της ομοσπονδίας φιλιπινέζικων οργανισμών στην Κύπρο Ester Beaty η οποία άφησε αιχμές για τον τρόπο που η αστυνομία χειρίζεται τα θέματα ελλειπουσών αλλοδαπών γυναικών.  Σημείωσε ότι η αστυνομία δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της και ζήτησε όπως δίδεται περισσότερη σημασία στις καταγγελίες επισημαίνοντας ότι οι κοινότητες αλλοδαπών μπορούν να βοηθούν στις έρευνες.

Αναμένουν απαντήσεις οι βουλευτές

Η πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις, καλώντας παράλληλα σε αποφυγή της αναπαραγωγής της βίας μέσα από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, υποστήριξε ότι προκύπτουν πολιτικές και θεσμικές ευθύνες και πως οι διαδικασίες βρίσκονται στα χαρτιά και δεν εφαρμόστηκαν.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι προκύπτει πρόβλημα στην εφαρμογή των εργαλείων και νομοθεσίας καθώς υπάρχουν οι απαραίτητες νομοθεσίες και οι συμβάσεις αλλά τίποτα δεν εφαρμόστηκε, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει επένδυση στο αστυνομικό σώμα και οι υπεύθυνοι να αναλάβουν το τίμημα των ευθυνών τους.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης σημείωσε ότι στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη πρέπει να επικρατήσει η διαφάνεια, να γίνει κατανομή ευθυνών και να επιβληθεί τιμωρία για να αλλάξουν νοοτροπίες.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι δεν λήφθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις και αναφέρθηκε σε πεπαλαιωμένες αντιλήψεις και κενά στις διαδικασίες που όπως είπε, είναι ευθύνη όλων να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου οικιακών βοηθών Λούης Κουτρουκίδης σημείωσε ότι αυτό που απασχολεί δεν είναι το θέμα των ευθυνών αλλά το να αλλάξει η νοοτροπία και να υπάρχει αντιμετώπιση αυτών των ατόμων ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής και χρώματος.

Ο πρόεδρος της ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου, υποστήριξε ότι η αστυνομία και σε άλλες περιπτώσεις δεν ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά σε περιστατικά βίας εναντίων μεταναστριών και ζήτησε όπως γίνει σε βάθος διερεύνηση.

Της Μαρίας Χαμπή