You are here

Διορισμός Ά. Κίκα, ως μέλος Συμβουλίου ΕΜΣ

13/10/2021 09:34

Η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, πρότεινε, κατόπιν κλήσης του ΕΜΣ, ως μέλος τον Άκη Κίκα, Διευθυντή Ελέγχου, τον διορισμό του οποίου, με ισχύ από 8.10.2021, ενέκρινε το Συμβούλιο Διοικητών.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) (European Stability Mechanism - ESM) είναι ένα μόνιμο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα 19 μέλη της Ευρωζώνης. Τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2013 και έχει ως αποστολή την παροχή οικονομικής βοήθειας σε κράτη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Το Συμβούλιο Ελεγκτών είναι ένα ανεξάρτητο εποπτικό όργανο του ΕΜΣ, που επιθεωρεί τις οικονομικές του καταστάσεις και ελέγχει την κανονικότητα, συμμόρφωση, απόδοση και διαχείριση κινδύνων του ΕΜΣ και εποπτεύει τις διαδικασίες εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου, καθώς και των αποτελεσμάτων του.

Το Συμβούλιο Ελεγκτών απαρτίζεται από πέντε μέλη, που διορίζονται από το Συμβούλιο Διοικητών, για τριετή, μη ανανεώσιμη θητεία.  Δύο μέλη διορίζονται στη βάση πρότασης του Προέδρου του Συμβουλίου Διοικητών, δύο προτείνονται από τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύματα των κρατών μελών του ΕΜΣ, στη βάση συστήματος εκ περιτροπής και ένα μέλος προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.