You are here

Ε. Γιολίτη: Η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοικτή

29/06/2020 15:42

 

Με τη φράση η «πόρτα μου θα είναι πάντα ανοικτή» η νέα Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλυ Γιολίτη ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά της, ούσα η δεύτερη γυναίκα από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο Υπουργείο και η 24η Υπουργός. Η κ. Γιολίτη διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Πρωταρχικός στόχος της, είπε η νέα Υπουργός κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του Υπουργείου Δικαιοσύνης από τον τέως Υπουργό, Γιώργο Σαββίδη, που ανέλαβε το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα, είναι η αποτελεσματική και εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του προγράμματος που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ώστε το συμβόλαιό του με τον λαό να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα και να μην προσκρούει σε σκοπέλους, σε δυστοκίες και σε γραφειοκρατία». Ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Σαββίδη για το έργο που επιτέλεσε, δήλωσε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία τους, όπως και με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τη Διευθύντρια των φυλακών, τη Διευθύντρια του Κρατικού Αρχείου και τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα τα Τμήματα του Υπουργείου θα σταθούν δίπλα της.

 Την επισήμανση ότι είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στην Κυπριακή Δημοκρατία, έκανε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ανδρέας Γρηγορίου, αναφέροντας ότι η πρώτη γυναίκα Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν η Στέλλα Σουλιώτη. Μιλώντας κατά την τελετή, ο κ. Γρηγορίου, αναφέρθηκε στους 13 μήνες επιτυχημένης θητείας του τέως Υπουργού και νυν Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη  και διαβεβαίωσε τη νέα Υπουργό εκ μέρους όλων των υπαλλήλων του Υπουργείου και των Τμημάτων του, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής  του τμήματος Φυλακών, και του Κρατικού Αρχείου, ότι θα είναι δίπλα και μαζί της.
 
Στην τελετή παρευρέθηκαν μόνο οι επικεφαλής και διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου, οι επικεφαλής της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, η διευθύντρια του κρατικού αρχείου και των κεντρικών φυλακών, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Χαρά και συγκίνησε εξέφρασε η Ε. Γιολίτη

Χαρά και συγκίνηση που της δίδεται η ευκαιρία να υπηρετήσει το υπέρτατο αγαθό της Δικαιοσύνης από το τιμητικό αξίωμα της Υπουργού, εξέφρασε η Έμιλυ Γιολίτη ευχαριστώντας θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό της. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης αυτής», είπε.
 
Για το σημαντικό έργο που της παραδίδει, ευχαρίστησε τον κ Σαββίδη «συντοπίτη μου αν και Βαρωσιώτης. Η Λεμεσός είναι προσωρινός τόπος διαμονής του. Αλλά η Λεμεσός είναι η πόλη όπου γνωριστήκαμε και αναπτύξαμε τη φιλία που μας συνδέει». Πρόσθεσε ότι για τους «λίγο νεαρότερους Λεμεσιανούς δικηγόρους, ο Γιώργος Σαββίδης είναι γνώριμη καθοδηγητική μορφή νομικής κατάρτισης, γνωστός για το ήθος, τη σεμνότητα και την εργατικότητά του. Του είμαι ευγνώμων για την ενημέρωση, τη βοήθεια και την στήριξη στα πρώτα μου βήματα εδώ στο Υπουργείο».
 
Η κ. Γιολίτη είπε ότι προσβλέπει σε μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία με τον κ. Σαββίδη από το νέο του πολιτειακό αξίωμα, αυτό του Γενικού Εισαγγελέα, «που είμαι σίγουρη ότι θα τιμήσει έπακρον».
 
Πρωταρχικός στόχος της, είπε η νέα Υπουργός, είναι η αποτελεσματική και εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του προγράμματος που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ώστε το συμβόλαιό του με τον λαό να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα και να μην προσκρούει σε σκοπέλους, σε δυστοκίες και σε γραφειοκρατία».
 
Η κ Γιολίτη εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δίπλα της θα σταθούν όλα τα τμήματα και οι υπηρεσίες του Υπουργείου, λέγοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να περισσέψει κανείς. Προσδοκάει, πρόσθεσε, σε μια στενή και αγαστή συνεργασία με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τη Διευθύντρια των φυλακών, την Διευθύντρια του Κρατικού Αρχείου και τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
 
«Θα σας γνωρίσω, θα σας ακούσω και μαζί θα σχεδιάσουμε προσεκτικά, αποφασιστικά και τάχιστα τα επόμενά μας βήματα. Μπορούμε και οφείλουμε να παραδώσουμε το κράτος δικαίου που υποσχεθήκαμε στους συμπολίτες μας. Μπορούμε και οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης», τόνισε.
 
Η κ. Γιολίτη ευχαρίστησε όλους για το καλωσόρισμα με τη διαβεβαίωση ότι «η πόρτα μου θα είναι πάντοτε ανοικτή».
 
Ανασκόπηση του έργου από τον Γιώργο Σαββίδη


Για μετρήσιμο έργο και αλλαγές ωφέλιμες για την κοινωνία, κατά την παραμονή του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μίλησε ο τέως Υπουργός, Γιώργος Σαββίδης ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό του. Όπως είπε, προχώρησαν στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης – μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση στην οποία, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, κάνοντας μνεία στον προκάτοχό του, Ιωνά Νικολάου.
 
Έθεσαν, πρόσθεσε, τα θεμέλια για την εισαγωγή της ηλεκτρονικής καταχώρησης δικαστικών εγγράφων, καθώς και της χρήσης τηλεδιασκέψεων στη λειτουργία της δικαιοσύνης, ένα έργο που αναμένεται σύντομα να αποδώσει τους καρπούς του.
 
«Βοηθήσαμε την Αστυνομία στην προσπάθεια της ηγεσίας της να ενισχύσει το αίσθημα του πολίτη στην ασφάλεια και της δώσαμε πρόσθετα εργαλεία για να πατάξει τη μάστιγα του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Σημαντικότερα εξ αυτών, η ψήφιση του Νόμου για τις παρακολουθήσεις ιδιωτικών επικοινωνιών και η προώθηση της πρότασης νόμου για την ταυτοποίηση των καρτών κινητής τηλεφωνίας, που αναμένουμε να ψηφιστεί σύντομα».
 
Ο κ. Σαββίδης μίλησε για την προώθηση νομοσχεδίων για την αύξηση των ποινών σε τροχαίες παραβάσεις, την προώθηση του θεσμού της κάρτας φιλάθλου, η ωφελιμότητα του οποίου – είπε -  αναγνωρίστηκε από τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των φιλάθλων και ο θεσμός αγκαλιάστηκε.
 
«Λάβαμε μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον αθλητισμό, μια προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί από τη νέα Υπουργό. Αποπαγοποιήσαμε επίσης σημαντικό αριθμό νέων θέσεων αστυνομικών και πυροσβεστών (πολύ σύντομα αναμένουμε νέες προσλήψεις), για να καλύψουμε μέρος των ελλείψεων σε προσωπικό. Μειώσαμε και προωθήσαμε μέτρα για περαιτέρω μείωση του υπερπληθυσμού των Φυλακών».
 
Ο Γιώργος Σαββίδης είπε ότι κατέθεσαν νομοσχέδια στη Βουλή για κομβικής σημασίας θέματα, και κλήθηκαν να διαχειριστούν «την πρωτόγνωρη κατάσταση που η πανδημία του κορωνοϊού έφερε. Προσπάθεια ήταν να ανταποκριθούμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα σε όλες τις καθημερινές προκλήσεις».
 
Και είναι γι’ αυτό που αισθάνομαι τη μεγάλη ανάγκη με ευγνωμοσύνη να ευχαριστήσω ολόψυχα και ξεχωριστά τον καθένα και την καθεμιά από εσάς, είπε ο τέως Υπουργός λέγοντας ότι αυτοί αποτελούν το «οξυγόνο» του Υπουργείου «και είμαι ευτυχής που είχα την τιμή και τη χαρά να εργαστώ μαζί σας και να διδαχθώ από τις γνώσεις, την εμπειρία, την ειλικρίνεια και τη συνεργασία σας. Χωρίς εσάς τίποτα δεν θα ήταν εύκολο. Διότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο οποιοσδήποτε Οργανισμός, η ομάδα χρειάζεται όλους τους παίκτες».
 
Καλωσορίζοντας την Έμιλυ Γιολίτη στο Υπουργείο, ο Γιώργος Σαββίδης εξέφρασε βεβαιότητα για την στήριξη που θα έχει, τα στελέχη που «ξέρουν τα τραβούν το κουπί» και μια σπουδαία ομάδα που είναι μεγάλο πλεονέκτημα για κάθε Υπουργό.
 
«Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνεις. Είμαι πεπεισμένος για τις ικανότητες σου, την αφοσίωση και τη συνέπεια με την οποία θα ανταποκριθείς στα νέα σου καθήκοντα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, που είναι το Υπουργείο της δικαιοσύνης, της προστασίας του πολίτη, του διαλόγου και της συναίνεσης. Όπως σου υποσχέθηκα θα είμαι στην διάθεση σου για ό,τι με χρειαστείς μέχρι να ενημερωθείς πλήρως».
 
Καλωσόρισες στο νέο σου σπίτι, καλή δουλειά και καλή επιτυχία, ευχήθηκε ο κ. Σαββίδη στην νέα Υπουργό.
 
Αναμνηστικό δώρο από τον τέως Αρχηγό Αστυνομίας στον τέως Υπουργό

Για να θυμάται την εξαιρετική και αγαστή συνεργασία, όπως είπε, ο τέως Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης έδωσε μια αναμνηστική πλακέτα με την εικόνα της Αγίας Ειρήνης, προστάτιδας της αστυνομίας, στον τέως ΥΔΔΤ, Γιώργο Σαββίδη. «Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά γιατί αυτός ο χρόνος ήταν πολύτιμος για μας και πιστεύω ότι με τη δική σας βοήθεια μπορέσαμε να φέρουμε σε πέρας μια δύσκολη αποστολή. Σας ευχαριστούμε θερμά», είπε.
 
Χαρά και τιμή, αλλά και συγκίνηση, εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Σαββίδης λέγοντας στον κ. Μιχαηλίδη «έκανες εσύ πολλά στην αστυνομία και εγώ ήμουν δίπλα σου». Του ευχήθηκε κάθε καλό στη νέα του ζωή, εκφράζοντας τη συγκίνησή του που αποχωρεί από το Υπουργείο και την πεποίθηση ότι είχαν μια άψογη συνεργασία.