You are here

Ε. Κωνσταντίνου, CFA: Αλλαγές στα χρηματοοικονομικά επαγγέλματα

01/08/2021 06:45

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μείωση στον αριθμό εργαζομένων στον τραπεζικό κλάδο και ταυτόχρονα παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για εξειδικευμένα στελέχη σε τομείς, όπως οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι εταιρικές αναδιαρθρώσεις, η κανονιστική συμμόρφωση, και η διαχείριση ρίσκου, αναφέρει η νέα πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (CFA Society Cyprus), Ελένη Κωνσταντίνου.

Σε συνέντευξή της στη StockWatch, η κ. Κωνσταντίνου αναφέρει ότι τα επαγγέλματα στον κλάδο των χρηματοοικονομικών παραμένουν, διαχρονικά, σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, αν και αυτό που παρατηρείται είναι η μετατόπιση στους τομείς με μεγαλύτερη ανάγκη στελέχωσης.

Σημαντική πρόκληση για τους επαγγελματίες του κλάδου, τονίζει, αποτελεί το θέμα της εμπιστοσύνης των επενδυτών, αφού επηρεάζει την ομαλή λειτουργία των αγορών, με τεράστιες συνέπειες τόσο για τις εταιρείες, όσο για τους επενδυτές και την οικονομία γενικότερα.

«Οι εκάστοτε κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης και της πανδημίας που βιώνουμε τώρα, τείνουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο στις χρηματιστηριακές αγορές, όσο και στην οικονομική δραστηριότητα, και κατ’ επέκταση στην οικονομική ανάπτυξη», επισημαίνει.

Αναφέρει ότι είναι μέγιστης σημασίας οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τη διαχείριση επενδύσεων και κινδύνων, και την παροχή επενδυτικών συμβουλών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, να στελεχώνονται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες.

«Υπάρχουν σαφώς περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένους κλάδους και θέσεις, όπου είναι σημαντική η παρουσία πιστοποιημένων χρηματοοικονομικών αναλυτών με ευρεία γνώση, αλλά και πρακτική κατάρτιση στον τομέα των χρηματοοικονομικών και των επενδύσεων», σημειώνει.

Υπογραμμίζει ότι οι μεγάλες προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Κύπρος, και ειδικότερα η κυπριακή οικονομία, καθιστούν την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης του κοινού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις εποπτικές του Αρχές ακόμη πιο επιτακτική.

Επίσης, η κ. Κωνσταντίνου αναφέρει ότι η άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας από τις Αρχές είναι πολύ σημαντική και πρέπει να συνδυάζεται με τη συνεχή αναμόρφωση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου, σύμφωνα με τις νομοθεσίες της ΕΕ και τη διεθνή πρακτική, αλλά και με τη συμβολή τους στη συνεχή αναβάθμιση του συστήματος επιμόρφωσης των επενδυτών.

Στη συνέντευξή της,  κ. Κωνσταντίνου αναγνωρίζει επίσης ότι οι γνώσεις του πληθυσμού σε θέματα οικονομίας και χρηματοοικονομικών είναι περιορισμένες.

Πρόσφατη έρευνα που εκπονήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επιβεβαίωσε πως μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της Κύπρου παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες στην κατανόηση βασικών οικονομικών και χρηματοοικονομικών εννοιών, όπως ο υπολογισμός του επιτοκίου, ο ανατοκισμός, οι επιπτώσεις του πληθωρισμού, και η σημασία της διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου.

«Ως αποτέλεσμα, πολλά άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χρέος, την αποταμίευση, τις επενδύσεις, αλλά και τον προγραμματισμό για το μέλλον, και ειδικότερα τη συνταξιοδότησή τους», αναφέρει.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή