You are here

Έφυγε ο Μ. Πήλικος, τέως ηγέτης των εργοδοτών

30/05/2020 10:07

Έφυγε από ζωή μετά από 7χρονη μάχη με τον καρκίνο ο Μιχάλης Πήλικος,  τέως γενικός διευθυντής της ΟΕΒ και πρώην δήμαρχος του κατεχόμενου δήμου του Λευκονοίκου.

Ο Μ. Πήλικος αποχώρησε από τα καθήκοντα στην ΟΕΒ πρόωρα, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε, αλλά πάντα ήταν ενεργός και με παρεμβάσεις στα τεκταινόμενα της ΟΕΒ έδινε το στίγμα της μετριοπάθειας που τον χαρακτήριζε  σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Επί δικής του θητείας στην ομοσπονδία εργοδοτών προσπάθησε και το πέτυχε, να εμπεδώσει αυτό που όλοι οι κοινωνικοί εταίροι κατά καιρούς επικαλούνται σε κρίσιμες περιόδους για τον τόπο, όπως η σημερινή συγκυρία, την τριμερή συνεργασία.

Πρωτοστάτησε και δημιούργησε γέφυρες με το συνδικαλιστικό κίνημα, παρά τη διαφορετική φιλοσοφία που χώριζε και χωρίζει πολλές φορές τους δύο εταίρους, θεωρώντας, όπως πολύ συχνά έλεγε, ότι τα προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις και στην οικονομία, μόνο με συλλογικότητα μπορούν να βρουν διέξοδο.

Ήταν πάντα συναινετικός  και παρά τις δυσκολίες λόγω έντονων πολλών αντιπαραθέσεων, είχε πείσει  τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος να του εμπιστευτούν επισημαίνοντας ότι στο τραπέζι του διαλόγου, παρά τις αντίθετες  θέσεις μπορούν με καλή θέληση να δημιουργηθούν και οι συνθέσεις.

Αυτή την παρακαταθήκη άφησε στον διάδοχο του, Μιχάλη Αντωνίου καθώς, είναι διάχυτη η άποψη ότι ο θεσμός της τριμερούς συνεργασίας και των κοινωνικών εταίρων, κυβέρνησης, εργοδοτών και συντεχνιών, λειτουργεί αποδοτικά προς το δημόσιο συμφέρον.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μ.Αντωνίου ήταν αυτός που ανακοίνωσε στο twitter το θάνατο του  Μ. Πήλικου σημειώνοντας:

«Η ΟΕΒ  θρηνεί την απώλεια του τέως ΓΔ της ομοσπονδίας Μιχάλη Πήλικου. Ο επιχειρηματικός κόσμος  έχασε μία σπάνια φυσιογνωμονία και ένα σπουδαίο ηγέτη. Αιωνία του η μνήμη».

Ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωση του αφού εκφράζει τα συλλυπητήρια του προς τους οικείους του  χαρακτηρίζει την προσωπικότητα του Μ. Πηλίκου πολυδιάστατη και ευδόκιμη στηρίζοντας την ανάπτυξη του επιχειρείν και ως δήμαρχος Λευκονοίκου εργαζόταν αδιάλειπτα για την πόλη, που ο ίδιος κατ’ επανάληψη είχε δηλώσει ότι αποτελούσε ύψιστη εθνική ευθύνη και χρέος.

Η  διεύθυνση της StockWatch και το προσωπικό της που συνεργάστηκαν άψογα από το 1999 μέχρι την πρόωρη αφυπηρέτηση του Μ.Πήλικου  τον Ιανουάριο του 2016, εκφράζουν τα  ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Λ.Χρ.