You are here

Έφυγε ο Νίκος Ρολάνδης σε ηλικία 87 ετών

27/05/2021 09:55

Έφυγε σήμερα  από τη ζωή ο Νίκος Ρολάνδης  σε ηλικία 87 ετών ένας ευπρεπής πολιτικός που διετέλεσε υπουργός εξωτερικών επί διακυβέρνησης Σπύρου Κυπριανού και υπουργός εμπορίου  βιομηχανίας και τουρισμού επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη.

Ο Ν. Ρολάνδης συνέδεσε το όνομα του με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Οικονομική Ζώνη το 2001 και τον ίδιο χρόνο, επί δικής του θητείας στο υπουργείο τουρισμού, η Κύπρος έσπασε το φράγμα των  2 εκατ. τουριστικών αφίξεων.

Πριν  αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού εμπορίου είχε ιδρύσει τη δική του πολιτική παράταξη το Κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο το 1998 συγχωνεύθηκε με το ΔΗΣΥ.

Όπως πληροφορείται η StockWatch από το στενό του οικογενειακό περιβάλλον, τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του σε οποιοδήποτε πόστο είχε υπηρετήσει ο ίδιος, έχουν να πουν τα καλύτερα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση  ενός στενού του συνεργάτη επί σειρά ετών, του πρώην γενικού διευθυντή του υπουργείου εμπορίου Μιχάλη Ερωτόκριτου, στη StockWatch, ο οποίος σκιαγραφώντας τον Νίκο Ρολάνδη είπε:

«Ένας ευπρεπής άνθρωπος με απαράμιλλη ευγένεια. Ένας έντιμος πολιτικός.  Πάντα διαβασμένος. Πάντα έτοιμος να δώσει απαντήσεις και στα πιο δύσκολα ερωτήματα. Ένας υπουργός που δεν πρόσβαλε ποτέ τους συνεργάτες του. Αντίθετα, τους στήριζε κι όταν ακόμη αυτοί έκαναν λάθη. Αυτός ήταν ο Νίκος Ρολάνδης, ο πολιτικός που τόσο αγωνιούσε για το μέλλον αυτής της πατρίδας».

Όταν αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική, κατέγραψε σε δύο βιβλία τις εμπειρίες του ως υπουργός εξωτερικών αποτυπώνοντας, κατά τη δική του άποψη, τα διαχρονικά πολιτικά λάθη που έγιναν και οδήγησαν την Κύπρο εδώ που βρίσκεται.

Ο Ν. Ρολάνδης ανήκε στη σχολή των ρεαλιστών πολιτικών και πολλές φορές οι θέσεις που εξέφραζε ξάφνιαζαν, είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Σε συνέντευξη του πριν από ένα περίπου χρόνο, είχε διατυπώσει τη θέση ότι αν δεν λυθεί το κυπριακό, η Τουρκία προβάλλοντας την  στρατιωτική της ισχύ, δεν πρόκειται να επιτρέψει στην ΚΔ να εκμεταλλευτεί το φυσικό της αέριο.

Ο Ν. Ρολάνδης ήταν βαθιά μορφωμένος άνθρωπος. Είχε αποφοίτησει από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1952 λαμβάνοντας αριστείο.

Σπούδασε νομικά και αναγορεύθηκε σε Barrister-at-Law στο MiddleTemple του Λονδίνου το 1956.

Άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα για πολύ λίγο χρόνο, καθώς στη συνεχεία ασχολήθηκε με επιχειρήσεις, κυρίως βιομηχανικές.

Υπήρξε ένας εκ των ιδιοκτητών και εκτελεστικός διευθυντής μεγάλου βιομηχανικού συγκροτήματος για πολλά χρόνια.

Λ.Χρ.