You are here

Έφυγε ο Σωκράτης Χάσικος σε ηλικία 64 χρόνων

05/04/2021 07:13

Απεβίωσε νωρίς σήμερα το πρωί σε ηλικία 64 χρόνων ο Σωκράτης Χάσικος, επί σειρά ετών υπουργός Άμυνας, υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Ο Σ. Χάσικος, που ήταν εκ των ιστορικών στελεχών του Δημοκρατικού Συναγερμού ήταν επίσης εκδότης της εφημερίδας Αλήθεια και ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού Sport FM και μεγαλομέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού Οmega.

Όπως πληροφορούμαστε, τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην Κολωνία της Γερμανίας όπου είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στις 26 Μαρτίου, λόγω της επιδείνωσης της υγείας του.

Ο Σ. Χάσικος νοσηλευόταν προηγουμένως για περίπου 20 μέρες στο ογκολογικό κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

Είχε διαγνωστεί πριν περίπου 18 μήνες με καρκίνο στους πνεύμονες, χωρίς όμως, όπως πληροφορηθήκαμε να γίνει μετάσταση. Ωστόσο, η ζημιά που είχε προκληθεί στους πνεύμονες ήταν μη αναστρέψιμη.

Η διάγνωση  έγινε μερικές εβδομάδες μετά το θάνατο της γυναίκας του Έλλης στις 19 Απριλίου του 2019.

Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, ο Σ. Χάσικος ήταν έντονα δραστηριοποιημένος τόσο στα πολιτικά δρώμενα όσο και στις επιχειρήσεις του.

Είναι ενδεικτικό ότι δεν αρνήθηκε να παραστεί και να καταθέσει επί ώρες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις στις 20 περασμένου Ιανουαρίου.

Αφήνει πίσω του τρία ενήλικα παιδιά. Μία κόρη και δύο υιούς. 

Ο Σωκράτης Χάσικος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 12 Απριλίου 1956. Μεγάλωσε στο Κάτω Δίκωμο. Σπούδασε νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 2003 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Alfa Media Group. Είναι ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού Sport-Fm και μεγαλομέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού Omega.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 1991 στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας με τον συνασπισμό Δημοκρατικός Συναγερμός-Κόμμα Φιλελευθέρων. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1996.

Στις 25 Αυγούστου 1999 διορίστηκε Υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003 που ολοκληρώθηκε η θητεία της κυβέρνησης.

Επανεξελέγη βουλευτής με το ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές του 2006.

Ως βουλευτής, διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Επαφής Κυβέρνησης-Βουλής-ΠΑΣΥΔΥ, αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Την 1η Μαρτίου 2013 διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 10 Μαΐου 2017 που υπέβαλε την παραίτηση του για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους.

ΠτΔ: Γνήσιος ευπατρίδης

Τη θλίψη του για το θάνατο του Σωκράτη Χάσικου εκφράζει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Είναι με μεγάλη θλίψη που πληροφορήθηκα τον θάνατο του Σωκράτη Χάσικου, ενός καλού φίλου, ο οποίος υπήρξε εκ των στενότερων συνεργατών μου», αναφέρει.

«Ο Σωκράτης Χάσικος υπηρέτησε με αγάπη και αφοσίωση την πατρίδα, προφέροντας ως γνήσιος ευπατρίδης πολλά, μέσα από τα διάφορα αξιώματα τα οποία υπηρέτησε», σημειώνει.

«Ήταν πάντοτε ευθύς και μαχητικός, έχοντας ως κριτήριο την αγάπη του για την πατρίδα και τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού», τονίζει.

«Εκ μέρους της Κυβέρνησης, της οικογένειας μου και του ιδίου εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου», καταλήγει.

ΔΗΣΥ: Μεγάλη η απώλεια

«Θρηνούμε την απώλεια του Σωκράτη, του φίλου και συνοδοιπόρου της παράταξή μας που με την παρρησία της γνώμης του, τη διορατική του πολιτική ματιά και την αταλάντευτη προσήλωσή του στους αγώνες για το καλό της πατρίδας μας, θ’ αποτελεί για πάντα παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ για το θάνατο του Σωκράτη Χάσικου.

«Ο Σωκράτης Χάσικος για δεκαετίες στάθηκε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής του τόπου και του Δημοκρατικού Συναγερμού. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της παράταξής μας, βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος ενώ υπηρέτησε τη χώρα και μέσα από τις υπουργικές θέσεις που του εμπιστεύτηκαν τόσο ο Γλαύκος Κληρίδης όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Εκτελεστικού Γραφείου αποφασίστηκε οι σημαίες στο κτίριο του Δημοκρατικού Συναγερμού να κυματίζουν μεσίστιες μέχρι και την ημέρα της κηδείας, το Ινστιτούτο Γλαύκου Κληρίδη ανοίγει ηλεκτρονικό βιβλίο συλλυπητηρίων ενώ ο Πρόεδρος και σύσσωμη η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού θα παραβρεθούν στην κηδεία του Σωκράτη Χάσικου.

«Αποχαιρετούμε με βαρύτατη θλίψη τον Σωκράτη Χάσικο. Συλλυπητήρια στην οικογένεια, στα παιδιά του, την Άννα τον Ιωάννη και τον Φρίξο καθώς και τους οικείους του. Ο πόνος τους είναι και δικός μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Η Κύπρος έχασε έναν ευθύ, ντόμπρο και αποτελεσματικό άνθρωπο, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δηλώνοντας συγκλονισμένος από τον θάνατο του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως «η Κύπρος έχασε και σε αυτήν την κρίσιμη για το Κυπριακό φάση, έναν άνθρωπο και έναν πολιτικό που δεν λοξοδρόμησε ποτέ και αγωνιζόταν με ένα πάθος, για να δει την πατρίδα του επανενωμένη και να μπορούσε να επισκεπτόταν την Κερύνεια του σε μια ενωμένη Κύπρο».

ΔΗΚΟ: Ισχυρή προσωπικότητα

Θλίψη για το θάνατο του Σωκράτη Χάσικου εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ. «Ο Σωκράτης Χάσικος παρέμεινε μέχρι τέλους ενεργός και μάχιμος εκφραστής των θέσεων και απόψεων του. Η ισχυρή προσωπικότητα ήταν ένα από τα στοιχεία που όλοι αναγνώριζαν, είτε συμφωνούσαν είτε διαφωνούσαν μαζί του», αναφέρει και εκφράζει συλλυπητήρια στα παιδιά και τους οικείους του.

Αρχιεπίσκοπος: Απωλέσαμε έναν πραγματικό φίλο

Τη θλίψη του για τον θάνατο του πρώην Υπουργού, Σωκράτη Χάσικου, εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Σε γραπτή δήλωσή του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι «με θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του πρώην Υπουργού και Βουλευτού, Σωκράτη Χάσικου, ενός καταξιωμένου πολιτικού και επιχειρηματία», σημειώνοντας ότι «οι απόψεις του για το Κυπριακό ήταν σαφείς και κρυστάλλινες, ενώ ήταν ο άνθρωπος που πάντοτε έλεγε ευθαρσώς τη γνώμη του και χωρίς υπεκφυγές».

«Είχαμε την ευκαιρία», προσθέτει, «να συναντηθούμε και να συζητήσουμε πολλές φορές για διάφορα θέματα που αφορούσαν το λαό και την πατρίδα μας».

Όπως συμπληρώνει «θεωρούμε ότι απωλέσαμε έναν πραγματικό φίλο και συνεργάτη, που αγάπησε την Εκκλησία και την Κύπρο», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «κληροδότησε στα παιδιά του τις αρχές και τις αξίες που τον διακατείχαν».

Εύχεται, τέλος, «η μνήμη του να είναι αιώνια και ο Κύριος να τον αναπαύσει σε σκηνές δικαίων».

Καθαρός και μεστός λόγος

Τη θλίψη του για το θάνατο του Σωκράτη Χάσικου εκφράζει και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου.

«Ο Σωκράτης Χάσικος υπήρξε ένας πολιτικός με καθαρό, ειλικρινή και μεστό λόγο. Πάντοτε τοποθετείτο στα ζητήματα και θέματα, δύσκολα και εύκολα, με παρρησία λόγου χωρίς υπεκφυγές», αναφέρει σε ανακοίνωση του.

«Υπήρξε οραματιστής και διακρινόταν για την προσήλωση του και την αγάπη του για την πατρίδα, πράγμα που επιβεβαιώνεται μέσα από τη δράση του από όλα τα αξιώματα που υπηρέτησε.  Πέραν των επιτυχιών του στον τομέα των επιχειρήσεων και τη συμβολή του στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία, η πολυσχιδής δράση του, η χαρισματική προσωπικότητα του και η συνεισφορά του στα δημόσια πράγματα της Κύπρου ενέπνεαν την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων», τονίζει. 

Λ. Χρ.