You are here

Εκτός επιτροπής για δικαστήρια η νομική υπηρεσία

22/01/2019 12:48

Τη διαφωνία του για τη μη συμμετοχή της Νομικής Υπηρεσίας στην Επιτροπή Μεταρρύθμισης που συνέστησε το Ανώτατο Δικαστήριο για τα θέματα των δικαστηρίων, εκφράζει, με δήλωση του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

«Η βασική διαφωνία μας», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Κληρίδης, «είναι ότι το Ανώτατο συνέστησε Επιτροπή Μεταρρύθμισης για όλα τα θέματα των Δικαστηρίων και των Δικαστών, στην οποία περιέλαβε και επαρχιακούς δικαστές και Υπουργείο Δικαιοσύνης και δικηγόρους και Υπουργείο Οικονομικών και δεν περιέλαβε στην Επιτροπή που ανέλαβε την προώθηση τόσων σημαντικών θεμάτων απονομής της δικαιοσύνης, τον Γενικό Εισαγγελέα ή εκπρόσωπο του».

Και προσθέτει: «Ούτε μας ενημέρωσε το Ανώτατο ή το Υπουργείο για την πορεία αυτών των θεμάτων. Αυτά δεν είναι απλά θέματα κυβερνητικής πολιτικής, αλλά θεμελιώδη πολιτειακά και συνταγματικά ζητήματα για τα οποία δεν μπορεί να είναι αμέτοχη η Νομική Υπηρεσία του κράτους και να περιοριστεί σε εκ των υστέρων νομοτεχνικό έλεγχο νομοσχεδίων», καταλήγει ο Γενικός Εισαγγελέας.

Κανένας ενδοιασμός ο γενικός εισαγγελέας να ενημερώνεται 

Δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός ο Γενικός Εισαγγελέας να ενημερώνεται για θέματα μεταρρύθμισης των δικαστηρίων και για τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, τονίζοντας πως όλα αυτά τα οποία συζητούνται για την μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι κάτι που έγιναν μέσα σε μια μέρα, αλλά είναι στο τραπέζι από το 2016.
 
Σε δηλώσεις του μετά από την διάσκεψη για την παρουσίαση του Νομοσχεδίου για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νικολάου είπε πως η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν ότι δεν μετέχει κάποιος από τη Νομική Υπηρεσία στην επιτροπή μεταρρύθμισης. Σημείωσε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης κλήθηκε στην επιτροπή αυτή με ένα εκπρόσωπο και έχει ρόλο υποστηρικτικό.
 
Ο κ. Νικολάου ανέφερε στη συνέχεια πως η μεταρρύθμιση των δικαστηρίων δεν προέκυψε πρόσφατα αλλά είναι ένα θέμα που συζητείται από το 2016, ενώ τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια προωθήθηκαν στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη από το 2013, όπως ήταν το νομοσχέδιο για το διοικητικό δικαστήριο, το εμπορικό δικαστήριο, το δικαστήριο επίλυσης μικρών διαφορών και η σχολή δικαστών.
 
«Όλα αυτά γίνονταν πολύ πριν έρθει η μεταρρυθμιστική ομάδα των Ιρλανδών στην Κύπρο», είπε και πρόσθεσε, απαντώντας στο κατά πόσον ήταν ενήμερος ο Γενικός Εισαγγελέας πως όλοι ήταν ενήμεροι.
 
Ο κ. Νικολάου είπε ότι το θέμα που έθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας αφορούσε τη μη συμμετοχή κάποιου από τη Νομική Υπηρεσία στην Επιτροπή Μεταρρύθμισης. «Από μέρους μας δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός ο Γενικός Εισαγγελέας να ενημερώνεται για θέματα μεταρρύθμισης των δικαστηρίων όπως επίσης και να ενημερωθεί και για τα νομοσχέδια τα οποία ετοιμάζονται», είπε. Σημείωσε πως όλες οι συζητήσεις που γίνονταν τόσο καιρό, άρχισαν τώρα να περιλαμβάνονται σε νομοσχέδια ώστε να διευκολυνθεί η κατάληξης των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν.
 
Σε ερώτηση κατά πόσον πιστεύει ότι οι κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο 48ωρο θα επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην δικαιοσύνη, ο κ. Νικολάου είπε πως η επανάκτηση ή η δημιουργία της απαιτούμενης εμπιστοσύνης στα δικαστήρια δεν κερδίζεται από μόνο μια πράξη. Πρόσθεσε πως η εμπιστοσύνη κερδίζεται ουσιαστικά μέσα από τη μεταρρύθμιση, τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων και την αποφασιστικότητα και τη συνεργασία που πρέπει να επιδείξουν όλοι προς την προσπάθεια αυτή, είτε είναι Κυβέρνηση, είτε η Δικαστική Εξουσία, η Γενική Εισαγγελία, τα κόμματα και η Βουλή.
 
«Μέσα από αυτές τις ενέργειες και αυτή τη συνεργασία θα μπορεί να κερδηθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας έναντι του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στον τόπο μας. Το ότι έχει πληγεί δεν χωράει καμία αμφισβήτηση σε σχέση την εμπιστοσύνη που υπήρχε προηγουμένως. Γι’ αυτό αναγνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα, εκείνο το οποίο θα επαναλάβω είναι να υπάρξει η απαιτούμενη συνεργασία από όλους έτσι ώστε και τα νομοσχέδια και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ολιστική μεταρρύθμιση να υλοποιηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται, πριν ακόμα και από τον χρόνο που έχουν προγραμματιστεί», είπε.