You are here

Επιτυχής «πρώτη» Χριστοδούλου

08/07/2002 11:53
Επιτυχής ήταν η πρώτη συμμετοχή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου σε διεθνές συμπόσιο. Ο νέος διοικητής της ΚΤ εκπροσώπησε την Κύπρο στο Συμπόσιο των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών πενήντα και πλέον χωρών της Κοινοπολιτείας, της Ευρώπης και άλλων ηπείρων που διοργάνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, στη διάρκεια του Συμποσίου προέβησαν σε εισηγητικές ομιλίες για τα θέματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής της διεθνούς οικονομίας και της πρόληψης και της αντιμετώπισης οικονομικών κρίσεων, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Horst Kohler και οι δύο αναπληρωτές Διοικητές της Τράπεζας της Αγγλίας κ.κ. Clementi και King.

Στη συζήτηση που ακολούθησε και που συντόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Sir Edward George κ. Χριστοδούλου έθεσε, με παρέμβασή του, το ερώτημα κατά πόσον η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα οι επί μέρους εθνικές οικονομίες είχαν προετοιμαστεί επαρκώς για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και της νέας κατάστασης πραγμάτων που επέβαλε η καθιέρωση της παγκοσμιοποίησης και της ασύνορης λειτουργίας της οικονομίας. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και επαρκέστερη ρύθμιση και εποπτεία της λειτουργίας των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και οργανισμών, αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία και αποτελεσματικότερη πληροφόρηση και διεθνή συνεργασία στην προσπάθεια για αποτροπή των οικονομικών κρίσεων σε χώρες ή γεωγραφικές περιφέρειες ή, τουλάχιστον, τον περιορισμό των δυσμενών τους επιπτώσεων.

Συναφώς υπογράμμισε τον ζωτικής σημασίας ρόλο που πρέπει και μπορούν να διαδραματίσουν διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Διεθνής Τράπεζα, παρέχοντας οικονομική και τεχνοκρατική βοήθεια και στήριξη. ‘Εχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε και πολύ περισσότερα να κάνουμε, υπέδειξε με έμφαση ο κ. Χριστοδούλου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα η Κεντρική Τράπεζα, οι τοποθετήσεις του Κύπριου διοικητή έτυχαν γενικά ευνοϊκής αποδοχής.

Στο περιθώριο του Συμποσίου ο κ. Χριστοδούλου είχε επαφές με το Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το Διοικητή και άλλα ανώτερα στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας και πολλούς άλλους συναδέλφους του, Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών, με τους οποίους συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα τις εξελίξεις και προοπτικές της διεθνούς οικονομίας.