You are here

Χριστοδούλου: Ουδεμία σχέση με σεμινάρια τραπεζικών (2)

10/09/2004 11:59
Την άμεση αντίδραση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» που φέρει εταιρεία της κόρης του να συμμετέχει με ποσοστό 44% σε επιχείρηση που παρέχει επιμορφωτικά σεμινάρια σε τραπεζικούς υπαλλήλους (μαζί με την ΕΤΥΚ).

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Χριστοδούλου απορρίπτει τον ισχυρισμό της εφημερίδας, ότι τίθεται θέμα δεοντολογίας από τη συμμετοχή της κόρης του στην Institute of Banking Studies (IBS), δηλώνοντας πως δεν έχει καμία σχέση με τις επαγγελματικές της δραστηριότητες. «Οι οποιοιδήποτε αστήρικτοι και αβάσιμοι ισχυρισμοί, υποθέσεις και υπολογισμοί, οι οποίοι τείνουν να με συνδέσουν με την εν λόγω επαγγελματική δραστηριότητα της θυγατέρας μου αποτελούν ελεεινά μυθεύματα», αναφέρει η γραπτή δήλωση του κ. Χριστοδούλου.

Ο κ. Χριστοδούλου διαψεύδει επίσης πληροφορίες της εφημερίδας που το φέρουν να έχει πιέσει τον Πρόεδρο του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών, Μιχάλη Ερωτόκριτο, να αναγνωρίσει δίπλωμα του American Institute of Banking, που προσφέρει η IBS. «Πρόκειται περί ασύστολου ψεύδους και άθλιας συκοφαντίας», αναφέρει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Χριστοδούλου συνδέει το δημοσίευμα με δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή, στις οποίες επέκρινε όσους βοηθούν την ανάπτυξη των κατεχόμενων περιουσιών Ελληνοκυπρίων, αλλά και με την αρνητική στάση που τήρησε και που εξακολουθεί να υποστηρίζει έναντι του Σχεδίου Ανάν.

Εξάλλου ο πρόεδρος του Εργοδοτικού Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Μιχάλης Ερωτόκριτος κληθείς να σχολιάσει το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» στο οποίο προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι δέχθηκε παρέμβαση από το διοικητή της ΚΤ για τη δραστηριοποίηση της εταιρείας για σεμινάρια προς τους τραπεζικούς διέψευσε ότι έγινε κάτι τέτοιο. «Καμία παρέμβαση δεν δέχθηκα από το διοικητή της ΚΤ. Ο σύνδεσμος έκανε αποδεκτό αίτημα του συνδικαλιστικού οργάνου των τραπεζικών υπαλλήλων ΕΤΥΚ για να αποδεχθεί την εν λόγω εταιρεία να πραγματοποιεί σεμινάρια σε τραπεζικούς υπαλλήλους». Ο κ. Ερωτόκριτος σημείωσε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε το επιλήψιμο σ’ αυτό το θέμα, εξέφρασε την απορία για την πληροφόρηση που πήρε η εφημερίδα και πρόσθεσε πως ο χρόνος θα καταδείξει εάν το επίπεδο της προσφοράς επιμόρφωσης των τραπεζικών υπαλλήλων από την εν λόγω εταιρεία είναι επαρκές.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε στη StockWatch ότι ο διοικητής της ΚΤ ουδεμία παρέμβαση είχε στο όλο θέμα. Η ΕΤΥΚ, είπε, πρότεινε την εν λόγω εταιρεία να παρέχει σεμινάρια σε τραπεζικούς υπαλλήλους, καθώς τα σεμινάρια γίνονται στην ελληνική γλώσσα, γεγονός που εξυπηρετεί καλύτερα τις προσπάθειες των υπαλλήλων.

Παραθέτουμε αυτούσια τη γραπτή δήλωση του κ. Χριστοδούλου.

Δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας,
κ. Χριστόδουλου Χριστοδούλου


Σε σημερινό δημοσίευμά της, η εφημερίδα «Πολίτης» προβαίνει σε ανοίκεια επίθεση εναντίον μου, και, χωρίς οποιοδήποτε ίχνος τεκμηρίου ή συγκεκριμένου στοιχείου, ισχυρίζεται ότι τίθεται θέμα δεοντολογίας για το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, επειδή η θυγατέρα του μετέχει σε εταιρεία, η οποία, μεταξύ άλλων, προβαίνει και σε σεμινάρια που σχετίζονται με επαγγελματική επιμόρφωση τραπεζικών υπαλλήλων.

Δηλώνω, υπεύθυνα, ότι ουδεμίαν σχέση έχω με οποιεσδήποτε επαγγελματικές δραστηριότητες της θυγατέρας μου, η οποία είναι ηλικίας 33 ετών, παντρεμένη από δωδεκαετίας και έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί, ως ανεξάρτητη οικονομική οντότητα, οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα ή να προβαίνει σε οποιαδήποτε οικονομική ή κοινωνική επιλογή, ως ελεύθερος πολίτης με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι οποιοιδήποτε αστήρικτοι και αβάσιμοι ισχυρισμοί, υποθέσεις και υπολογισμοί, οι οποίοι τείνουν να με συνδέσουν με την εν λόγω επαγγελματική δραστηριότητα της θυγατέρας μου αποτελούν ελεεινά μυθεύματα.

Στο ίδιο δημοσίευμα προβάλλεται, και μάλιστα με διακεκριμένα γράμματα, ο τερατώδης ισχυρισμός ότι έχω δήθεν προβεί σε πιέσεις προς τον κ. Μιχάλη Ερωτόκριτο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Λαϊκής Τράπεζας, για να αναγνωρίσει και να υποστηρίξει το επαγγελματικό προσόν, που φέρεται να προωθεί με σεμινάρια η θυγατέρα μου. Πρόκειται περί ασύστολου ψεύδους και άθλιας συκοφαντίας. Ο ίδιος ο κ. Ερωτόκριτος, με τον οποίο είχα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία, εξέφρασε την αγανάκτησή του για την καθ’ ολοκληρία ψευδή αυτή πληροφορία που αναφέρεται στο δημοσίευμα. Μου εξέφρασε τη συμπάθειά του και έσπευσε να με ενημερώσει ότι θα εκδώσει και ανακοίνωση, ώστε να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Θλίβομαι, ειλικρινά, γιατί, εν ονόματι δήθεν της δεοντολογίας έχω καταστεί, για μια ακόμη φορά, στόχος αήθους και αδίστακτης επίθεσης από μέρους της εφημερίδας «Πολίτης». Προσωπικά δεν έχω αμφιβολίες ως προς τα ελατήρια της εν λόγω μεταχείρισης. Ακόμη και το περασμένο Σάββατο, η ίδια εφημερίδα, στη σελίδα «Παρασκήνιο», κάτω από φωτογραφία μου που δημοσιεύει, προβαίνει σε καταχώρηση δήλωσής μου της προηγούμενης μέρας για το δημοσιονομικό έλλειμμα και, προβαίνοντας σε εμφανή διαστρέβλωση του νοήματος, με ειρωνεύεται, αμφισβητώντας τη νοημοσύνη μου, ως ακολούθως: «Άτε, σιόρ, εγέμισεν ο τόπος έξυπνους». Ήταν απόσπασμα από εκτενείς δηλώσεις μου με τις οποίες, μεταξύ άλλων, αποκαλούσα και ως εθνικούς μειοδότες τους Ε/Κ εκείνους που βοηθούν στην ανάπτυξη των κατεχόμενων περιουσιών μας από το ψευδοκράτος. Αυτή η δήλωσή μου προφανώς και κυρίως ενόχλησε κάποιους.

Δεν προτίθεμαι να επεκταθώ περισσότερον, στο παρόν στάδιο, επί του συγκεκριμένου αυτού θέματος, των ελατηρίων και των κινήτρων της εναντίον μου πολεμικής από μέρους του προαναφερθέντος εντύπου. Δηλώνω, όμως, ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να ενδώσω ούτε να ορρωδήσω προ οιασδήποτε πολεμικής, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται ή υποβάλλεται, επειδή κάποιοι δυσαρεστούνται από τη θέση του ΟΧΙ που στήριξα και εξακολουθώ έντονα να στηρίζω έναντι του Σχεδίου Ανάν. Σέβομαι τις απόψεις της εν λόγω εφημερίδας που στήριξε με πάθος το ΝΑΙ, αλλά δεν της αναγνωρίζω το δικαίωμα να επιχειρεί την ηθική εξόντωσή μου, έναντι οποιασδήποτε πρόφασης. Και αν τίθεται ένα θέμα δεοντολογίας, αυτό αφορά την ίδια την εφημερίδα, η οποία αδίστακτα χρησιμοποιεί τη δυνατότητα, που της παρέχεται ως μέσο μαζικής ενημέρωσης, για να επιχειρεί με παραπληροφόρηση του κοινού να με πλήξει επαγγελματικά, να σπιλώσει το ήθος και να μειώσει το κύρος και το γόητρό μου. Εν πάση περιπτώσει, έχω ήδη δώσει οδηγίες στους νομικούς μου συμβούλους να μελετήσουν το δημοσίευμα και να προασπίσουν και νομικά τα δικαιώματά μου.