You are here

Η ΕΣΚ καταδικάζει παρεμπόδιση δημοσιογράφων

28/02/2019 12:42
Την παρεμπόδιση δημοσιογράφου από το να επιτελέσει το έργο του, καταδικάζει η  Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Σε πρόσφατη εκδήλωση-ανοικτή συγκέντρωση, ο δημοσιογράφος Λεύκος Χρίστου παρεμποδίστηκε να επιτελέσει το έργο του.

«Η Ένωση Συντακτών Κύπρου καταδικάζει ανάλογες συμπεριφορές από όποιον κι αν προέρχονται, όποτε και οπουδήποτε και αν συμβαίνουν. Οι ανοικτές δημόσιες συγκεντρώσεις-που δεν απευθύνονται μόνο στα μέλη ενός οργανωμένου συνόλου, αλλά στο ευρύ κοινό-προσφέρονται για δημοσιογραφική κάλυψη και καταγραφή. Και όταν αυτή η κάλυψη επιχειρείται, ουδείς έχει το δικαίωμα να την παρεμποδίζει», σημειώνεται.

Στην προκειμένη περίπτωση ο δημοσιογράφος της StockWatch Λεύκος Χρίστου παρεμποδίστηκε από το να επιτελέσει το δημοσιογραφικό του έργο σε ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε η Σοσιαλιστική Έκφραση στο οίκημά της στις 14 Φεβρουαρίου 2019. Θέμα της συζήτησης ήταν «Πόσο αξιόπιστη είναι η κυπριακή δικαιοσύνη» με εισηγητή τον τέως γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη.

Ο δημοσιογράφος ενημέρωσε τον ομιλητή από την προηγούμενη ημέρα ότι προτίθεται να παραστεί στην εκδήλωση. Με την έναρξη δε της συζήτησης ηχογραφούσε τα λεγόμενα, τοποθετώντας το μαγνητόφωνό του σε εμφανές σημείο, σε κοινή θέα όλων. Στην πορεία της συζήτησης ζητήθηκε από τον συνάδελφο Χρίστου να κλείσει το μαγνητόφωνό του. Ακολούθησε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του δημοσιογράφου και των διοργανωτών που έληξε με την αποχώρηση του τελευταίου από τον χώρο της εκδήλωσης.

«Το ΔΣ της ΕΣΚ θεωρεί ότι το όλο συμβάν δεν τιμά το επίπεδο της ελευθεροτυπίας στον τόπο μας και παράλληλα αδικεί τον πολιτικό μας πολιτισμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλό να πρυτανεύει η νηφαλιότητα, η ανοχή και η διαλλακτικότητα. Η όποια όξυνση δεν εξυπηρετεί ούτε την ελευθερία έκφρασης, ούτε τη διαφάνεια και τη δημοκρατία», καταλήγει.