You are here

Κ. Κληρίδης: Στο Ανώτατο για αμφισβήτηση εξουσιών

30/05/2020 13:31

Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του το θέμα της οριοθέτησης των εξουσιών του Γενικού Ελεγκτή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης. Ανέφερε ότι οι εξουσίες καθορίζονται από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία, ενώ παρέπεμψε στο Ανώτατο Δικαστήριο σε περίπτωση που εγείρεται θέμα αμφισβήτησης εξουσίας.

Κληθείς να σχολιάσει τη δημόσια συζήτηση γύρω από τις εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή, την οριοθέτηση τους, και το ενδεχόμενο παρέμβασης από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, υπό το φως και των χθεσινών δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OMEGA, ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 113 του Συντάγματος, ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργικού Συμβουλίου και των Υπουργών.

«Τα καθήκοντα, οι ευθύνες και οι εξουσίες των κρατικών αξιωματούχων καθορίζονται και οριοθετούνται από το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τις αποφάσεις των δικαστηρίων εκεί όπου τα δικαστήρια καλούνται να ερμηνεύσουν σχετικές διατάξεις» ανέφερε.
 
Είπε επίσης ότι σε περίπτωση κατά την οποία εγείρεται θέμα αμφισβήτησης εξουσίας ή αρμοδιότητας μεταξύ οργάνων ή αρχών στη Δημοκρατία, ως προς συγκεκριμένες πράξεις ή αποφάσεις, τότε σύμφωνα με το Άρθρο 139 του Συντάγματος, το Ανώτατο Δικαστήριο είναι που έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει οριστικώς και αμετακλήτως το θέμα σε προσφυγή που ήθελε υποβληθεί ενώπιον του.
 
«Επομένως το θέμα τούτο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας» κατέληξε ο κ. Κληρίδης.