You are here

Καπράλος στη SW: Η Πλατφόρμα είναι μόνο η αρχή

07/04/2005 12:06

· Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών


Η Κοινή Πλατφόρμα Αθήνας – Λευκωσίας αποτελεί τη «μαγιά» για ευρύτερες συνεργασίες στην περιοχή. Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σπύρος Καπράλος, σε συνέντευξή του προς τη StockWatch, σημειώνει ότι «στόχος μας είναι με την αξιοποίηση των υποδομών μας να αναπτύξουμε μια χρηματιστηριακή αγορά στην περιοχή ικανή να συγκεντρώσει τα βλέμματα του διεθνούς επενδυτικού κοινού». Ακολούθως, αυτή η συμφωνία «θα αποτελέσει και εφαλτήριο για την επέκτασή μας στις υπόλοιπες αγορές της ΝΑ Ευρώπης και θα μας βοηθήσει να πετύχουμε το στόχο της δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή». Χαρακτηρίζει «προαπαιτούμενο τη συνεργασία με την κυπριακή αγορά» στην προσπάθεια διεύρυνσης της πλατφόρμας συνεργασίας. Η Πλατφόρμα, προσθέτει ο κ. Καπράλος, δημιουργεί τις συνθήκες για: «μείωση από τη μια του κόστους λειτουργίας των Χρηματιστηρίων με την αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας και από την άλλη του κόστους πρόσβασης των συμμετεχόντων στις αγορές των δύο χρηματιστηρίων».

Όσον αφορά τις μικρές αγορές, όπως την κυπριακή, ο κ. Καπράλος τονίζει ότι «η αυτονομία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός για τα χρηματιστήρια ειδικά τη σημερινή εποχή που το ένα μετά το άλλο ιδιωτικοποιούνται και αποκτούν μετόχους οι οποίοι ενδιαφέρονται για την απόδοση των κεφαλαίων τους». Υποστηρίζει ότι «τα μικρά χρηματιστήρια θα πρέπει να επιδιώκουν συνεργασίες, ώστε να μοιράζονται και επομένως να περιορίζουν το κόστος χρήσης των υποδομών τους, αλλά και παράλληλα να επιδιώκουν την εξασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας μέσω της προσέλκυσης μεγάλων διεθνών θεσμικών επενδυτών».

Για την κρίση αξιοπιστίας του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο κ. Καπράλος τονίζει ότι «η προσπάθεια όλων είναι να επανέλθει η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού. Κάτι τέτοιο όμως θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν όλοι οι φορείς κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο καθένας οφείλει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί ώστε να επανέλθει αυτή η αξιοπιστία».

Του Γιώργου Αγαπίου