You are here

Κεντρική: Δυσμενείς εντυπώσεις από δημοσίευμα

22/09/2004 13:41
Η Κεντρική Τράπεζα όπως και ο διοικητής της αντέδρασαν με ανακοινώσεις τους σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης». Στην ανακοίνωσή της, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι το εν λόγω δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι «λόγω εσφαλμένου τρόπου παρουσίασης και σοβαρών παραλείψεων, δημιουργεί δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος του διοικητή της».

Παράλληλα, η ανακοίνωση του τελευταίου κάνει λόγω για συνέχιση της εναντίον του «πολεμικής» και προσθέτει ότι η εφημερίδα επανέρχεται με ανακριβείς πληροφορίες εναντίον του για παραπλάνηση του κοινού, αποδίδοντάς του «ενέργειες που δήθεν εξώθησαν το Διοικητικό Συμβούλιο σε αποφάσεις για εξυπηρέτηση προσωπικών» του συμφερόντων. «Περιορίζομαι να δηλώσω», γράφει η ανακοίνωση του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, «ότι η εφημερίδα «Πολίτης» θα κληθεί να αποδείξει ενώπιον του δικαστηρίου στην αγωγή λιβέλου, που έχω κινήσει μέσω των νομικών μου συμβούλων, και αυτή την ανυπόστατη εναντίον μου κατηγορία».

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε ρυθμίσεις που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας που αφορούν τη μετάβαση της συζύγου του διοικητή στο εξωτερικό σε επίσημες επισκέψεις του, όπως και την παραχώρηση αυτοκινήτου και οδηγού στους αφυπηρετήσαντες διοικητές, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπουν οι όροι διορισμού του.

Η ανακοίνωση της Κεντρικής που επικαλείται απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της συνεδρίας του στις 16 Ιουλίου, 2003, αναφέρει:

« (8) Διάφορα

(νι) Διευκρίνιση όρων υπηρεσίας και κάλυψη κενών
Στο σημείο αυτό της συνεδρίασης ο Διοικητής αποχώρησε και καθήκοντα προεδρεύοντος εκτέλεσε ο κύριος Κ. Τσιελεπής. Τα Μέλη του Συμβουλίου έθεσαν το πιο πάνω θέμα και, αφού αντάλλαξαν απόψεις, συμφώνησαν όπως:
Η Τράπεζα καλύπτει τα έξοδα της συζύγου του Διοικητή όταν χρειάζεται να τον συνοδεύει στο εξωτερικό μέσα στα πλαίσια επίσημων επισκέψεων.

Η Τράπεζα, μετά την αφυπηρέτησή του, θα παρέχει στο Διοικητή διευκολύνσεις στη διακίνησή του, που αφορούν σε αυτοκίνητο και οδηγό. Το θέμα θα ρυθμιστεί εσωτερικά με έγγραφο που ανατέθηκε για ετοιμασία και φύλαξη από την Υπηρεσία Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης».

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι όταν η εν λόγω απόφαση ετέθη γραπτώς υπόψη του, ο Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο τελευταίος απάντησε γραπτώς ως ακολούθως:

«Η τράπεζα, συμφωνώ, να καλύπτει τα έξοδα της συζύγου του διοικητή όταν χρειάζεται να τον συνοδεύει στο εξωτερικό μέσα στα πλαίσια επίσημων επισκέψεων, αλλά σύμφωνα με την πρακτική που ισχύει και στην κρατική υπηρεσία.

Καθ’ όσον αφορά διευκολύνσεις διακίνησης που αφορούν αυτοκίνητο και οδηγό μετά την αφυπηρέτηση του Διοικητή, θα παρακαλούσα όπως καθ’ όσον αφορά τον νυν Διοικητή, το θέμα επαναφερθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο όταν θα επίκειται η αφυπηρέτησή του, για να επανεξεταστεί υπό το φως των τότε κρατουσών συνθηκών».

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι «καθ’ όσον αφορά πρόνοια στο έγγραφο διορισμού του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα συνταξιοδοτικά του ωφελήματα, αυτή είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που υπήρχε στα έγγραφα των τεσσάρων διαδοχικών διορισμών του κ. Αυξεντίου, τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, από το 1982 μέχρι το 2002»

Σ.Ο.