You are here

Μ. Κληρίδης: Με υπέσκαπτε ο Ν. Χατζηγιάννης

03/08/2018 11:32

Για υπόσκαψή του από τον τότε πρόεδρο του ΔΣ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και νυν Γενικό Διευθυντή της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη έκανε λόγο ο τέως γενικός διευθυντής της ΣΚΤ Μάριος Κληρίδης, ο οποίος κατάθεσε σήμερα ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής για τους λόγους που οδήγησαν τον Συνεργατισμό σε κατάρρευση. 

Ο κ. Κληρίδης ισχυρίστηκε ότι η όλη συμπεριφορά κάποιων μη εκτελεστικών μελών της διοίκησης περιλαμβανομένου και του Χατζηγιάννη ήταν ουσιαστικά παρέμβαση στα εκτελεστικά του καθήκοντα.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιο Αρέστη αν πριν να υποβάλει την παραίτηση του από τη ΣΚΤ συζήτησε το θέμα με το ΔΣ ή τον υπουργό οικονομικών είπε ότι δεν το έπραξε διότι δεν θα ήθελε να αναμειχθούν στην απόφαση του κομματικά άτομα. 

Πρόσθεσε ότι τότε είχε κάνει λόγο για τις «σκιώδεις δομές διακυβέρνησης» που κτίζονταν.

Ισχυρίστηκε ότι το περιβάλλον τότε στη ΣΚΤ ήταν κάπως περίεργο καθώς οι διευθυντές της τράπεζας φοβόντουσαν να εκφράσουν την άποψή τους. Για τους λόγους της παραίτησης του, είπε, είχε μιλήσει κατόπιν δικής τους πρόσκλησης, με τον Γιάγκο Δημητρίου και τον Γιώργο Ιωάννου.

Στη συνάντηση του μαζί τους, πρόσθεσε, απαρίθμησε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης τα οποία έθεσε και ενώπιον του SSM.

Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στην πρόσληψη του Γιάννου Σταυρινίδη με καθήκοντα βοηθού του προέδρου της επιτροπείας της ΣΚΤ και ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, ξαφνικά βρέθηκε να είναι ένας «σούπερ εκτελεστικός». 

Ισχυρίστηκε ότι ο κ. Σταυρινίδης δεν έπαιρνε οδηγίες από τον ίδιο. 

Σημείωσε ότι o κ. Σταυρινίδης δεν είχε δικαίωμα να υπογράφει έξοδα και σε κάποια φάση ζήτησε συνάντηση μαζί του «για να συζητήσουμε θέματα διαφημιστικών εκστρατειών». 

Μετά από αυτή τη συνάντηση, είπε, σταδιακά τα θέματα αυτά είχαν υπαχθεί στον Σταύρο Ιακώβου. 

Ερωτηθείς ποια είναι τα προσόντα του κ. Σταυρινίδη είπε ότι έχει BSC από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και δούλευε ως αναλυτής της Τρ. Αναπτύξεως.

«Προτού να φύγω», είπε, «παρουσιάστηκε ένα κομμάτι στρατηγικής το οποίο διαφημίστηκε ότι η ΣΚΤ άρχισε να δίνει μεγάλα εταιρικά δάνεια.

Επεσήμανε ότι είχε πει ότι ούτε οι ανταγωνιστές της ΣΚΤ δεν ξέρουν να παρέχουν τέτοια δάνεια, πως θα το κάνει ο Συνεργατισμός; 

Eρωτηθείς από τον κ. Χαραλάμπους αν με τον διορισμό του είχε παραλάβει σχέδιο υπηρεσίας με την περιγραφή των καθηκόντων ο κ. Κληρίδης είπε ότι η τράπεζα υπέγραψε το relationship agreement με το ΥΠΟΙΚ που περιγράφει αρμοδιότητες συμβουλίου και αφηρημένες έννοιες, όπως ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να σέβεται για εξουσίες του γενικού διευθυντή.

Εξέφρασε την άποψη ότι τα μέλη του ΔΣ δεν είχαν καλή κατανόηση σε ότι αφορά το ρόλο τους. 

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του Συνεργατισμού όταν είχε διοριστεί γενικός διευθυντής ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι την περίοδο εκείνη η τράπεζα αιμορραγούσε καθώς έχανε €200 εκ. τον μήνα. 

Πρόσθεσε ότι είχε λάβει μέρος στις πρώτες συνεντεύξεις για την πρόσληψη υπαλλήλων με εμπειρία στη διαχείριση ΜΕΔ. 

Τότε είπε, κατηγορήθηκε ότι η τράπεζα πήρε πολλούς από τη Λαϊκή Τράπεζα .

Εξέφρασε την άποψη ότι τα άτομα που είχαν προσληφθεί είχαν τα κατάλληλα προσόντα και ήταν χρήσιμα για τον Συνεργατισμό που διατηρούσε μεγάλο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων.

Τα άτομα αυτά, είπε, είχαν εμπειρία στη διαχείριση επισφαλών δανείων.

Ερωτηθείς για τα stress tests που διενέργησε η Pimco ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι αυτά έδειξαν την πραγματική εικόνα του Συνεργατισμού.

Πρόσθεσε ότι αρχικά όλοι έλεγαν ότι η Pimco υπερεκτίμησε τις ανάγκες του Συνεργατισμού εκφράζοντας την άποψη ότι στον Συνεργατισμό ήταν μια παράξενη μεθοδολογία.

Σε ότι αφορά τη διαχείριση των ΜΕΔ, από τον Συνεργατισμό ο κ. Κληρίδης το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο του πρόβλημα και τόνισε ότι την περίοδο εκείνη που ο Συνεργατισμός έχανε καθημερινά καταθέσεις θα ήταν αυτοπυροβολισμός, κατά την έκφραση του, να έλεγες ότι η τράπεζα είχε πρόβλημα.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε κωδικοποίηση των υποχρεώσεων που είχαν αναληφθεί από την Τρόικα στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ο κ. Κληρίδης είπε ότι υπήρχαν διάφοροι που ανέλαβαν αυτές τις υποχρεώσεις. Είπε επίσης ότι ορισμένες από τις υποχρεώσεις που έβαλε η Τρόικα ήταν μάλλον «εκδικητικές», αφού υποχρεώθηκαν να κλείσουν μικρά καταστήματα σε χωριά, χωρίς να υπάρχει κάποιο πραγματικό όφελος.

Είπε επίσης ότι διαφώνησε με τη δομή που τους εισηγήθηκε το ΔΝΤ και είχε στείλει εισήγηση στο Συμβούλιο να γίνουν κάποιες διορθώσεις. Στη συνέχεια, είπε, είδε στα πρακτικά ότι εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις του ΔΝΤ και για αυτό το λόγο αρνήθηκε να τα υπογράψει.

Του Λεύκου Χρίστου