You are here

Μαίνεται η κόντρα Λοϊζίδου – Μιχαηλίδη

03/01/2019 14:57

Στα τηλεοπτικά παράθυρα μεταφέρθηκε σήμερα η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Ειρήνης Λοϊζίδου και του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη με αφορμή την απαίτηση της πρώτης για γνωστοποίηση στοιχείων σχετικά με καταγγελία που έφτασε στο γραφείο της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Ο γενικός ελεγκτής κατηγορεί την κ. Λοϊζίδου ότι αγνοεί κανονισμούς και ευρωπαϊκές οδηγίες σε σχέση με την προστασία των πληροφοριοδοτών και πως προσπαθεί να θολώσει το πεδίο σε ότι αφορά το δικαίωμα των πολιτών να καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς ή ξεπλύματος χρήματος όταν πέσουν στην αντίληψή τους.

Η κ. Λοϊζίδου, απορρίπτει τις αναφορές του κ. Μιχαηλίδη σημειώνοντας ότι έχει ζητήσει να της παρασχεθούν διάφορα στοιχεία και όχι μόνο το όνομα του πληροφοριοδότη της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Κυρίως όπως δήλωσε σήμερα, την ενδιαφέρει να διαπιστώσει εάν έχουν τηρηθεί οι νομότυπες διαδικασίες για την αποδοχή της καταγγελίας από την ελεγκτική υπηρεσία.

«Ζήτησα ενημέρωση για τις διαδικασίες, το αρχείο καταγραφής, την υποδομή της υπηρεσίας να δέχεται παράπονα» είπε, προσθέτοντας ότι το γραφείο της εξετάζει την πληροφορία και όχι τον πληροφοριοδότη, για τον οποίο εν πάσει περιπτώσει όπως είπε, «είχα το δικαίωμα να ζητήσω το όνομα».

Διερωτήθηκε εάν δεν χρειάζεται όντως να εξεταστεί εάν για να γίνει η καταγγελία έχει αρθεί το τραπεζικό απόρρητο ή εάν η πληροφορία έχει δοθεί και αξιολογηθεί νομότυπα, εάν υπάρχουν για αυτό, οι απαραίτητες διαδικασίες και εάν παραβιάστηκε ο νόμος για να αντληθούν οι πληροφορίες.

Έκανε λόγο για κατάργηση θεσμών και αρχών και τροφοδότηση με πληροφορίες «θεωρώντας ότι θα ανακαλύψουμε σκάνδαλα».

Ερωτηθείσα για το εάν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που ο γενικός εισαγγελέας ο οποίος κλήθηκε να γνωματεύσει επί του ζητήματος, «δικαιώσει» τον κ. Μιχαηλίδη, είπε «ενδεχομένως, θα κρίνω» και επεσήμανε εντούτοις, ότι αυτό που καλείται να δει ο γενικός εισαγγελέας είναι εάν προκύπτει οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα.

Από την πλευρά του ο γενικός ελεγκτής, υποστήριξε ότι η κ. Λοϊζίδου «προσπαθεί να δημιουργήσει θολούρα στο τι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους».

Τόνισε ότι «για όποιο πολίτη από εκεί που βρίσκεται, είτε είναι υπάλληλος τράπεζας, μεγάλου οργανισμού, της δημόσιας υπηρεσίας, έρθει στην αντίληψή του πληροφορία σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς ή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η προτροπή μας είναι να το αναφέρουν σε αρμόδια αρχή, είτε είναι η αστυνομία, είτε η ΜΟΚΑΣ και δεν τίθεται θέμα διαδικασίας».

Σημείωσε πως το κράτος από το 2008 έχει κυρώσει σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία προβλέπεται η υποχρέωση της χώρας να προστατεύει τους πληροφοριοδότες.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε εγχειρίδιο που έχει εκδοθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές που «θα έπρεπε να είναι η βίβλος για την κ. Λοϊζίδου» όπως είπε, στο οποίο γίνεται αναφορά σε απόλυτη προστασία του πληροφοριοδότη.

Αντίθετα σημείωσε, «η επίτροπος αυθαίρετα θεωρεί ότι η ίδια θα πρέπει να σταθμίσει δεδομένα για να κρίνει εάν μπορεί να προστατευθεί ο πληροφοριοδότης».

Σχολιάζοντας αναφορές της κ. Λοϊζίδου εξήγησε ότι στη βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών «μια πληροφορία μπορεί να κριθεί ως κακόβουλη μόνο όταν τη στιγμή της καταγγελίας του ο πληροφοριοδότης γνωρίζει ότι αυτή είναι ψευδής».

Να χαμηλώσουν οι τόνοι λένε τα κόμματα

Επί της δημόσιας αντιπαράθεσης των δύο αξιωματούχων τοποθετήθηκαν σήμερα κόμματα καλώντας τους να χαμηλώσουν τους τόνους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, η συνεχιζόμενη δημόσια σύγκρουση ανάμεσα στην Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τον Γενικό Ελεγκτή προκαλεί ζημιά και πλήττει το κύρος των θεσμών.

«Οφείλουν και οι δύο να χαμηλώσουν τους τόνους και με τη συμπεριφορά τους να προστατεύσουν το κύρος των θεσμών που εκπροσωπούν. Ήδη, οι ανεξάρτητοι θεσμοί δεινοπαθούν από χειρισμούς και συμπεριφορές των κυβερνώντων. Δεν είναι ανάγκη να προστεθεί ακόμη ένα βαρίδι στην όλη δυσάρεστη κατάσταση» σημειώνεται.
 
Προστίθεται ότι ενόψει της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα σχετικά με την ουσία της αντιπαράθεσης, το ΑΚΕΛ από θέση αρχής πιστεύει ότι η παροχή προστασίας  στον κάθε πολίτη που επιθυμεί να καταγγείλει οτιδήποτε φτάνει στην αντίληψη του είναι απαραίτητο στοιχείο στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της διαπλοκής, της διαφθοράς και γενικά κακώς εχόντων.

Εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών αναφέρεται ότι οι δημόσιες αντιπαραθέσεις και μάλιστα σε υψηλούς τόνους μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή και της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα παρά απογοήτευση και απαξίωση των θεσμών από τους πολίτες.

«Το όλο ζήτημα βρίσκεται πλέον στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα οπόταν θα ήταν σοφότερο εκ μέρους των δυο θεσμών, αντί να τοποθετούνται επ΄αυτού σε διάφορα ΜΜΕ, να περιμένουν το πόρισμα του» σημειώνεται.

Προστίθεται ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς και γι΄ αυτό θα πρέπει και το νομοθετικό πλαίσιο που προσφέρει προστασία στους πληροφοριοδότες να εγκριθεί και άλλα μέτρα να ληφθούν που θα επιβάλλουν τη διαφάνεια αλλά και την δίωξη όσων καταχρώνται της θέσης τους για παράνομες δοσοληψίες και ενέργειες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Οικολόγων, το θέμα των πληροφοριοδοτών (whistleblowers) και η προστασία τους φαίνεται να απασχολεί ακόμα τους θεσμούς, και να προκαλεί εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή και της επιτρόπου προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
 
«Ξεκάθαρα τοποθετούμαστε ενάντια στην άποψη  ότι μία πληροφορία για σκάνδαλο, κακοδιαχείριση ή διαφθορά θα κρίνεται ως αξιόλογη μόνο απο τα κίνητρα του πληροφοριοδότη. Δεν κρίνεται ο πληροφοριοδότης αλλά η πληροφορία» σημειώνεται.

Προστίθεται ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι η εκκρεμούσα νομοθεσία ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων πρέπει να προωθηθεί το συντομότερο και καλούνται οι θεσμοί τους κράτους να προχωρήσουν αυτεπάγγελτα στην προστασία όσων δίνουν πληροφορίες για εξιχνίαση εγκλημάτων διαφθοράς και διαπλοκής, αλλά ταυτόχρονα βοηθούν και το κράτος να προβαίνει σε έρευνες κατά της διαφθοράς.

Μ.Χ.