You are here

Μύδροι επιχειρηματιών κατά κυβέρνησης για τα μέτρα

28/04/2004 09:27

· Δεν ρωτηθήκαμε, λένε

· Οι δυσκολίες μετά το «Όχι»

· ΦΠΑ ακινήτων: Θα πλήξει τις κατασκευές


Αντιδράσεις στους επιχειρηματικούς κόλπους προκάλεσε η εξαγγελία των μέτρων για στήριξη των Τουρκοκυπρίων από την Κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΒΕ και επιχειρηματίας, Φάνος Επιφανίου, ανέφερε ότι τα μέτρα αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση ερήμην του επιχειρηματικού κόσμου, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι δεσμοί μεταξύ του ΚΕΒΕ και του Τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου, όπως και το γεγονός, ότι η εφαρμογή των μέτρων, όπως είπε, θα επηρεάσει τους ελληνοκύπριους επιχειρηματίες. Το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο, πρόσθεσε, έχει διαδραματίσει «ένα αναβαθμισμένο ρόλο στη διαδικασία των τουρκοκυπριακών εξαγωγών και έκδοσης σχετικών πιστοποιητικών».

Παράλληλα, εξέφρασε φόβους για τις επιπτώσεις στους κύπριους επιχειρηματίες και την κυπριακή οικονομία μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

Σε ότι αφορά τα πλάνα της κυβέρνησης για επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα, ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε, ότι κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις. Εντούτοις, προέβλεψε ότι ο κατασκευαστικός οργασμός θα συνεχίσει, εν όψει μάλιστα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., δεδομένου ότι ήδη βρίσκονται αυτή τη στιγμή έργα υπό σχεδιασμό ή εκτέλεση, που έχουν εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια.

Του Στέλιου Ορφανίδη