You are here

Νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης (1)

24/11/2011 10:50
Νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας εξελέγη σήμερα ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης.

Η χειροτονία του εμψηφισμένου Επισκόπου θα γίνει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, το πρωί στην Παλλουριώτισσα και στις 16:00 της ίδιας ημέρας θα γίνει η ενθρόνιση του στον Απόστολο Βαρνάβα Κοκκινοτριμιθιάς, στη μεγάλη Εκκλησία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των μελών της Ιεράς Συνόδου που διενεργήθηκε το πρωί στο μικρό Συνοδικό για ανάδειξη Μητροπολίτη Κυρηνείας, μετά την τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου, εννέα ψήφους εξασφάλισε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης, έξι ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος και μία ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου.

Έχοντας απόλυτη πλειοψηφία ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης εξελέγη από τον πρώτο γύρο Μητροπολίτης Κυρηνείας.

Ο εμψηφισμένος Μητροπολίτης Κυρηνείας, σε δηλώσεις του κατά την άφιξη του στην Αρχιεπισκοπή μετά τα αποτελέσματα, είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ιερά Σύνοδο.

«Ήμουν σίγουρος ότι η Ιερά Σύνοδος πάντοτε πράττει το σωστότερο και το καλύτερο. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Ευχαριστώ όλους τους Κερυνειώτες οι οποίοι κράτησαν ένα ήθος ψηλό όπως αρμόζει σε Εκκλησιαστικές εκλογικές διαδικασίες. Τους είμαι ευγνώμων και τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Γνωρίζω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη για την κατεχόμενη Κερύνεια μας και αναλογιζόμενος το βάρος αυτής της ευθύνης είμαι έτοιμος να αναλώσω τον εαυτό μου σε αυτό τον μεγάλο αγώνα. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους και εύχομαι πάντοτε ο Θεός πάντοτε και η Παναγία να είναι προστάτες μας και να μας δυναμώνουν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν δεσμεύεται σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και η Κερύνεια, όπως όλα δείχνουν, θα είναι υπό τουρκική διοίκηση, ότι θα κάνει ότι μπορεί για να επιστρέψει στην κανονική έδρα της Μητρόπολης Κυρηνείας, εκτός και αν αυτό το απαγορέψει η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος είπε ότι δεσμεύεται να κάνει το άπαν των δυνάμεων του να είναι προς τα δίκαια των Κερυνειωτών.

«Αγωνιζόμαστε. Πάντοτε η Κερύνεια είναι πάνω απ’ όλα. Να το δούμε σε μια λύση του Κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.

Μετά την εκλογή, η Ιερά Σύνοδος εν πομπή μετέβηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου, όπου αναπέμφθηκε σύντομη δέηση, υπογράφηκαν επί της Αγίας Τραπέζης τα αποτελέσματα της εκλογής και στη συνέχεια ο Λαμπαδούχος μετέφερε την απόφαση της Συνόδου και κάλεσε τον εμψηφισμένο να προσέλθει στο Ναό για να του αναγγελθεί το μεγάλο μήνυμα.

Στη συνέχεια, ο εμψηφισμένος Επίσκοπος θυμιάτισε τους Ιεράρχες και το λαό και διάβασε το μήνυμα. Ακολούθως κλήρος και λαός φώναξαν Άξιος.

Τέλος, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης δέχθηκε τα συγχαρητήρια του κλήρου και του λαού στο Μέγα Συνοδικό.