You are here

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Βάσο Λυσσαρίδη

26/04/2021 21:35

Μηνύματα θλίψης και συλλυπητήρια στους οικείους του Βάσου Λυσσαρίδη για το θάνατο του ιδρυτή της ΕΔΕΚ, απευθύνουν κόμματα και προσωπικότητες του πολιτικού κόσμου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, ο θάνατος του ιδρυτή και Επίτιμου Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπου Δρα Βάσου Λυσσαρίδη, επήλθε σήμερα Μεγάλη Δευτέρα στις 6.00 μ.μ. Λεπτομέρειες για την κηδεία θα ανακοινωθούν αργότερα.  

Ο πρώην Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου με γραπτή δήλωση εξέφρασε βαθιά θλίψη για το θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη.
 
«Αποχαιρετούμε το μεγάλο οραματιστή, τον πρωταγωνιστή και σημαιοφόρο για τα δίκαια της Κύπρου και του ελληνισμού, τον συνεπή συμπαραστάτη των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει ο κ. Ομήρου προσθέτοντας ότι του είναι επώδυνο και δύσκολο να αποχαιρετά τον άνθρωπο που «μας ενέπνευσε, μας ωρίμασε πολιτικά και εθνικά και μας καθοδήγησε στους αγώνες τους καλούς για την ελευθερία και την εθνική δικαιοσύνη».
 
«Ιδρυτής της ΕΔΕΚ του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος, άνοιξε καινούριους δρόμους φέρνοντας τα νέα μηνύματα της παγκόσμιας ιδεολογίας του δημοκρατικού σοσιαλισμού», συνεχίζει ο κ. Ομήρου προσθέτοντας ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν παρών σε όλους τους αγώνες του λαού και της πατρίδας.

Σε ανακοίνωση του ΔΗΥ σημειώνεται πως «με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του ευπατρίδη Βάσου Λυσσαρίδη», ο οποίος όπως αναφέρεται «διακρίθηκε για τη μαχητικότητά του σε όλες τις διακομματικές επιτροπές που είχαν σκοπό την προώθηση και ανάδειξη του κυπριακού προβλήματος».
 
«Η λέξη αγωνιστής χαρακτήρισε όλη τη ζωή του και την πορεία του στα πολιτικά πεπραγμένα του τόπου, από όποιο πόστο κι αν υπηρέτησε τη χώρα, με την προσφορά του στην πατρίδα να αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη. Ηγεσία και στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς στους οικείους του Βάσου Λυσσαρίδη καθώς και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Το πέρασμα του Βάσου Λυσσαρίδη στην αιωνιότητα σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής και προκαλεί συγκίνηση σε όλες και όλους, ανεξαρτήτως πολιτικής ή κομματικής τοποθέτησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

«Αγωνιστής, δημοκράτης, μαχητικός, ευφυής, δημιουργικός και αγονάτιστος πατριώτης, ο Γιατρός ενέπνεε γενιές Ελληνοκυπρίων και δικαίως κατέχει μια εξέχουσα θέση στο Πάνθεον των προσωπικοτήτων της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου», προστίθεται.

«Συνεργάτης και συνοδοιπόρος, όποτε το επέβαλε το εθνικό συμφέρον, τόσο με τον αείμνηστο Σπύρο Κυπριανού όσο και με τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, κέρδιζε πάντα το σεβασμό και την εκτίμηση πολιτικών φίλων και πολιτικών αντιπάλων» σημειώνεται. Στην ΕΔΕΚ και σε όλη την Κύπρο εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας, αναφέρεται εκ μέρους του ΔΗΚΟ.

Ο Πρόεδρος, τα στελέχη και τα μέλη της Συμμαχίας Πολιτών, εξέφρασαν ειλικρινή συλλυπητήρια για το θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη, ιδρυτή και πρώτου Προέδρου της ΕΔΕΚ.

«Ο Βάσος Λυσσαρίδης αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ από όποια θέση υπηρέτησε, απέδειξε ότι υπερασπίστηκε τα ιδεολογικά πιστεύω του. Μεγάλο μέρος της πρόσφατης ιστορίας της Κύπρου είναι συνδεδεμένη με τον Γιατρό. Έφυγε ένας μεγάλος αγωνιστής της δημοκρατίας και της ελευθερίας, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του τόπου μας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ειλικρινή συλλυπητήρια για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη εκφράζει η Αλληλεγγύη Κίνημα Ελλήνων, στην οικογένειά του Β. Λυσσαρίδη και στον κόσμο της ΕΔΕΚ.
 
«Αδιαμφισβήτητα ο Βάσος Λυσσαρίδης αποτέλεσε, στον έναν αιώνα ζωής του, εξέχουσα προσωπικότητα και έβαλε το δικό του στίγμα στην πολιτική ζωή του βασανισμένου τόπου μας. Εκτός από πρωταγωνιστής ιστορικών γεγονότων και πολιτικός, υπήρξε σπουδαίος ποιητής και ζωγράφος, αφήνοντας τη δική του υπογραφή σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της ιστορίας της χώρας μας», σημειώνεται.

Εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σημειώνεται πως «με μεγάλη μας λύπη ενημερωθήκαμε τον θάνατο του Δρ Βάσου Λυσσαρίδη».
 
«Ο γιατρός, ο αγωνιστής, ο πατριώτης, ο ποιητής, ο καλλιτέχνης και ο επαναστάτης δεν είναι πλέον μαζί μας. Ένας άνθρωπος με δράση στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ε.O.Κ.Α., στα δύσκολα χρόνια του ’63 - ‘64 αλλά και πρωτεργάτης της αντίστασης κατά της Χούντας και της Ε.Ο.Κ.Α Β΄. Ένας πατριώτης που άφησε το σημάδι του σε όλες τις σύγχρονες πτυχές της ιστορίας και της  ζωής του τόπου μας», αναφέρεται.
 
Οι Οικολόγοι εκφράζουν ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος καθώς και στο πολιτικό του τέκνο, την ΕΔΕΚ.