You are here

Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση Βέργα

10/11/2017 16:23
Με την ολοκλήρωση της αντεξέτασης του Σάββα Βέργα συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, ο κ. Βέργας αντεξετάστηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης του κατηγορούμενου Στέλιου Παπαδόπουλου, Ηλία Στεφάνου, και της εταιρείας Helector Cyprus, Γιώργο Παπαΐωάννου.

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του Στέλιου Παπαδόπουλου, Ηλία Στεφάνου, ο κ. Βέργας ανέφερε ότι δεν είχε καμία επαφή παρασκηνιακά με τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών Στέλιο Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαμιχαήλ. Σε υποβολή της υπεράσπισης ότι ο Στέλιος Παπαδόπουλος δεν ήταν παρών σε καμία συνεδρία στην οποία συμμετείχε ο ίδιος (ο Βέργας) ο κ. Βέργας απάντησε ότι δεν θυμάται αν ήταν παρών ή όχι και πως αυτό που θυμάται είναι ότι στις συνεδρίες παρευρίσκονταν εκπρόσωποι του ΥΠΕΣ.

Σε ερώτηση αν είχε σχέση ο Στέλιος Παπαδόπουλος με τις πληρωμές προς την κοινοπραξία την περίοδο που οι πληρωμές γίνονταν από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Σάββας Βέργας είπε ότι δεν γνωρίζει ποιοι εμπλέκονταν από το ΥΠΕΣ με τη διαδικασία καταβολής των πληρωμών.

Σε θέση της υπεράσπισης ότι ο Στέλιος Παπαδόπουλος δεν ήταν ποτέ αρμόδιος εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ για να λαμβάνει μέρος στο Συμβούλιο του ΧΥΤΑ και πως το ΥΠΕΣ στο Συμβούλιο του ΧΥΤΑ εκπροσωπούσαν οι Μεταξάς, Κυριακίδης και Αλεξάνδρου, ο κ. Βέργας απάντησε ότι υπήρχαν λειτουργοί που μπορεί να μην φαίνονταν στις συναντήσεις αλλά να είχαν σημαντικό ρόλο στο ΥΠΕΣ.

Σε υποβολή του κ. Στεφάνου ότι ο Στέλιος Παπαδόπουλος δεν συμμετείχε ποτέ σε οποιαδήποτε συζήτηση για την εκχώρηση του συμβολαίου από το ΥΠΕΣ στο Συμβούλιο του ΧΥΤΑ ή για τον καθορισμό των τιμών, ο κ. Βέργας ανέφερε ότι το ΥΠΕΣ εκπροσωπείτο αρχικά από τον Γιώργο Κουλλαπή και ακολούθως από των Κώστα Παπαμιχαήλ.

Σε θέση της υπεράσπισης ότι ο Στέλιος Παπαδόπουλος ήταν αποσπασμένος στο ΥΠΕΣ δύο φορές την εβδομάδα και ότι η απόσπαση του τερματίστηκε τον Δεκέμβρη του 2009 ο κ. Βέργας είπε ότι δεν είναι σε θέση να το διαψεύσει αυτό.

Σε υποβολή της υπεράσπισης ότι ο Στέλιος Παπαδόπουλος ποτέ δεν πήρε χρήματα όπως το περιγράφει στην κατάθεση του, ο κ. Βέργας είπε ότι δεν έχει δώσει ούτε €1 στον κ. Παπαδόπουλο και πως δεν έχει συναντηθεί ούτε έχει μιλήσει με τον κ. Παπαδόπουλο. «Τον έμπλεξαν άλλοι, ο κ. Μαληκκίδης, που άφηνε να νοηθεί ότι γνώριζε και ο εργολάβος για τη διαδρομή των χρημάτων», ανέφερε.

Ακολούθως, τον κ. Βέργα αντεξέτασε ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Helector Γιώργος Παπαϊωάννου, ο οποίος ρώτησε τον κ. Βέργα αν στην πορεία η συμφωνία που είχαν για μίζες 5% επί των πληρωμών μειώθηκε. Ο Σάββας Βέργας ανέφερε ότι σε αυτές τις συμφωνίες εξαρτάται συνήθως από αυτόν που δίνει τις μίζες αν θα δίνει ολόκληρο το ποσό.

Ακολούθως, ο κ. Παπαϊωάννου ρώτησε τον μάρτυρα σε σχέση με όσα αναφέρει στην κατάθεση του ο Ιωάννης Κοκότσης και έχουν να κάνουν με τον ίδιο.

Ο κ. Βέργας ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τη θέση ότι το 2010 είπε στον κ. Κοκότση ότι επειδή πλησίαζε το τέλος της συμφωνίας που ενέκρινε το ΧΥΤΑ, θα έπρεπε να διευθετηθεί ένα ποσό για να δοθεί στον Δημήτρη Πατσαλίδη, που ήταν τότε Οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου και Σύμβουλος του ΧΥΤΑ, για να μην υπάρχουν προβλήματα στη συμφωνία. Ο κ. Βέργας απάντησε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και πως δεν ζήτησε άλλες μίζες από τον κ. Κοκότση. «Μιλούσα με τον Κοκότση και του έλεγα ότι πρέπει να δοθεί η μίζα στον Πατσαλίδη ή στους εκπροσώπους του ΥΠΕΣ για να προχωρά η συμφωνία», είπε.

Σε ερώτηση αν ο Δημήτρης Πατσαλίδης του επέστρεψε μίζα συνολικού ποσού €95.000 (το μισό του 8% επί των υπερσυμβατικών ποσοτήτων) ο κ Βέργας απάντησε αρνητικά.

Ακολούθως ο κ. Βέργας ρωτήθηκε αν έγινε έξαλλος όταν το 2013 λόγω της οικονομικής συγκυρίας ο κ. Κοκότσης συμφώνησε με το Συμβούλιο του ΧΥΤΑ χαμηλότερες τιμές εις βάρος της εταιρείας, συγκεκριμένα αν έγινε έξαλλος επειδή επηρεάζονταν τα συμφέροντα του σε σχέση με τις μίζες. Απάντησε αρνητικά.

Ερωτηθείς αν το 2013 του είπε ο Κοκότσης ότι δεν θα μπορούσε να δίνει τις μίζες που έδινε και αν ο ίδιος (ο Βέργας) του πρότεινε να βγει έξω (από τις μίζες) ο Πατσαλίδης και το 5% να γίνει 3%, ο κ. Βέργας απάντησε «όχι» προσθέτοντας ότι από το 2013 ο Κοκότσης άρχισε να παραπονιέται ότι η συμφωνία για τις μίζες έπρεπε να λήξει και πως ήδη οι μίζες που είχαν συμφωνηθεί δεν καταβάλλονταν κανονικά.

Ακολούθως ο κ. Βέργας ρωτήθηκε από τον Γιώργο Παπαϊωάννου σε σχέση με την ανάμειξη του σε ό,τι αφορά την δημιουργία του κυττάρου Β1 στον ΧΥΤΑ Πάφου. Σε ερώτηση αν έλαβε μίζα για το θέμα του κυττάρου Β1 ο κ. Βέργας είπε ότι πήρε μίζες από τους Γιαννακόπουλο και Κοκότση και πως δεν διαχώριζε τις μίζες και για ποιο λόγο τις έπαιρνε.

Σε ερώτηση αν είχε κάποια ανάμειξη για να ανατεθεί η κατασκευή του κυττάρου Β1 στον συγκεκριμένο εργολάβο ο κ. Βέργας είπε ότι θυμάται να πίεζε για την κατασκευή του κυττάρου Β1 και μάλιστα είχε κάμει και δημόσιες δηλώσεις για το θέμα.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαϊωάννου υπέβαλε στον μάρτυρα ότι πήρε από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο μίζες €310.000 και ότι αυτό που είπε στην κατάθεση του ότι πήρε €110.000 + €35.000 για την Αθλητική Ένωση Πάφος και €165.000 που έδωσε στον Μαληκκίδη δεν είναι τυχαίο ποσό και πως του υποδείχθηκε από τους ανακριτές, καθώς το άθροισμα όλων αυτών των ποσών ισούται με €310.000 και συμφωνεί με το ποσό που αναφέρουν άλλοι μάρτυρες. Ο κ. Βέργας είπε ότι δεν του υποδείχθηκε από τους ανακριτές και πως κατά τη θεληματική του κατάθεση επί δύο ώρες προσπαθούσε να θυμηθεί τα ποσά που πήρε.

Ερωτηθείς τέλος αν από τον Οκτώβρη του 2010 μέχρι το 2014 το ΧΥΤΑ πίεζε για μειώσεις των τιμών ο κ. Βέργας απάντησε καταφατικά.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 24 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).