You are here

Π. Ιωάννου: Αυξάνονται οι παρεμβάσεις για εκποιήσεις

15/05/2021 07:30

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί ο αριθμός των παρεμβάσεων του γραφείου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου προς αποτροπή εκποίησης, αντανακλώντας τις συνέπειες της πανδημίας και αφορά, εκτός από κύριες κατοικίες, περιπτώσεις αγροτικών τεμαχίων και επαγγελματικής στέγης, επισημαίνει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Ιωάννου αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες φτάνουν στο γραφείο του σωρεία επιστολών και ηλεκτρονικών μηνυμάτων, από δανειολήπτες που ζητούν την παρέμβαση του, σε υποθέσεις εκποίησης ακίνητης περιουσίας.

Εξηγεί ότι αν και καταβάλλεται προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι παραπονούμενοι, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη  λειτουργία του Γραφείου λόγο του μικρού αριθμού του προσωπικού.

Διευκρινίζει ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος δεν έχει αρμοδιότητα και ούτε δικαιούται να παρέμβει για ακύρωση εκποίησης, ενώ επισημαίνει ότι η όποια παρέμβαση, γίνεται για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους και για σκοπούς εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην αποτροπή της εκποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ιωάννου, εξηγεί ότι οι  δανειολήπτες μπορούν να προασπίζονται τα συμφέροντά τους με επαρκή αποτελεσματικότητα, αν αξιοποιούν τους θεσμούς και τις υφιστάμενες Οδηγίες της ΚΤΚ.

Σύμφωνα με  τον κ. Ιωάννου η απότομη αύξηση, στον  αριθμό των παραπόνων που υποβάλλονται στο γραφείο του αντανακλά τη δεινή θέση που έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά εξ’ αιτίας της πανδημικής κρίσης.

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, σημειώνει ότι ενώ το 2019 παρουσιάστηκε μείωση του ρυθμού παραπόνων λόγω της αναπτυξιακής τάσης της οικονομίας, από το 2020 και μετά, λόγω της πανδημίας, μεγιστοποιήθηκε ο αριθμός των παραπόνων.

«Λύτρωση» το σχέδιο Εστία

Ο κ. Ιωάννου χαρακτηρίζει λύτρωση για χιλιάδες οικογένειες το Σχέδιο Εστία, υπογραμμίζοντας ότι το Κράτος και η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσουν για την ολκλήρωση των εκκρεμοτήτων του Σχεδίου.

Τονίζει ότι ως στρατηγικός σκοπός, είναι μια άριστη επιλογή της κυβέρνησης και υποστηρίζει πως ακόμα και αν ο αριθμός των δανειοληπτών που θα ενταχθεί είναι κατώτερος των προσδοκιών και πάλι, δεν θα θεωρηθεί ότι έχει αποτύχει στο Σχέδιο Εστία.

Δεν δόθηκαν παράνομα όλα τα διαβατήρια

Ως μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις ο κ. Ιωάννου καταθέτει και την άποψή του για τα χρυσά διαβατήρια ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι όλα τα διαβατήρια που εδόθησαν, παράνομα.

Αποδίδει δε τον εκτροχιασμό του προγράμματος στα νομικά κενά που υπήρχαν και στους μηχανισμούς οι οποίοι οδηγούσαν σε συστημική ανεπάρκεια.

Όσον αφορά την ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής η οποία ήδη έχει δημοσιοποιηθεί, σημειώνει ότι  οδηγεί στο συμπέρασμα πως χρειαζόμαστε αμέσως συστημικό re-engineering. Δηλαδή, μια σειρά από καίριες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υπηρεσία και στους διοικητικούς μηχανισμούς της πολιτείας, στη δικαιοσύνη, στο νομικό μας σύστημα και στην ίδια την Βουλή.

Ταυτόχρονα κάνει λόγο για απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο σε ότι αφορά το διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής.

Της Ηρώς Ευθυμίου