You are here

Π. Πολυβίου: Συγγενής, αλλά ανεξάρτητος

15/07/2011 15:50
Συγγενής ενός νυν και ενός πρώην υπουργού της κυβέρνησης Χριστόφια δηλώνει ότι είναι ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι ανεξάρτητος.

Ο κ. Πολυβίου διορίστηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο ως ανεξάρτητη μονομελής ανακριτική επιτροπή για να διεξάγει έρευνα για τη διαπίστωση και απόδοση των πολιτικών ευθυνών που υφίστανται σε σχέση με την τραγωδία της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Ζύγι.

Κληθείς σήμερα να απαντήσει σε τοποθετήσεις σχετικά με την ιδιότητά του ως δικηγόρος της εταιρείας «Ήλιος», αλλά και σε σχέση με τη συγγένεια που το συνδέει με μέλη της Κυβέρνησης, ο κ. Πολυβίου διευκρίνισε ότι είναι πρώτος εξάδελφος με τον υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, ενώ ο Κύπρος Χρυσοστομίδης είναι γαμπρός του. Η Κύπρος, είπε, είναι μικρός τόπος και σημείωσε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη με τα κομματικά.

Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος δεν διαβλέπει καμία αντίφαση ανάμεσα στην υπεράσπιση της εταιρείας «Ήλιος» από τη μια, και στη διερεύνηση της παρούσας υπόθεσης από την άλλη. Διευκρίνισε δε ότι δεν επεδίωξε αυτό το διορισμό.

«Μου προσφέρθηκε κατά τρόπο έντονο, δηλαδή, ότι έχω καθήκον να το διερευνήσω», είπε.

Πολύπλοκη υπόθεση

Ο κ. Πολυβίου χαρακτηρίζει τη διερεύνηση του τραγικού συμβάντος της 11ης Ιουλίου, συνεπεία του οποίου χάθηκαν 13 ανθρώπινες ζωές, «δύσκολη, πολύπλοκη και με πολλές παγίδες διαδικασία», που θα πρέπει να γίνει χωρίς προκαθορισμένους στόχους και με επίγνωση του τι συνέβη.

Προδήλως υπάρχουν εξαιρετικά σοβαρές ευθύνες και στόχος είναι η διαπίστωση και η απόδοσή τους, δήλωσε ο κ. Πολυβίου, καθιστώντας σαφές πως ουδείς τίθεται εκτός της εμβέλειας της έρευνας.

Όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι, και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τα μέλη του Γραφείου του, υπόκεινται σε έρευνα, τόνισε ο κ. Πολυβίου σε διάσκεψη Τύπου την Παρασκευή.

Αναλύοντας στους δημοσιογράφους τις βασικές του θέσεις, ο Πόλυς Πολυβίου ξεκαθάρισε ότι ρόλος του δεν είναι η απόδοση ποινικών ή αστικών ευθυνών, κάτι για το οποίο την ευθύνη φέρουν ο Γενικός Εισαγγελέας και τα δικαστήρια. Σε σχέση με ποινικές και αστικές ευθύνες, ως ανακριτική επιτροπή, ο κ. Πολυβίου μπορεί να εκφράσει μόνο απόψεις καθώς και να παραπέμψει πρόσωπα προς περαιτέρω μελέτη στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. «Οι οποιεσδήποτε κρίσεις μου σε σχέση με ποινικές ή αστικές ευθύνες είναι καταρχήν απόψεις, διότι τελικοί κριτές είναι άλλοι», ανέφερε.

Οι όροι εντολής με βάση τους οποίους θα εργαστεί ο ίδιος, προνοούν τη μελέτη και καταγραφή όλων των γεγονότων που έλαβαν χώρα σε σχέση με το τραγικό συμβάν, καθώς και η μελέτη και απόδοση των οποιωνδήποτε ευθυνών προκύπτουν.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου, στο πλαίσιο της έρευνας που θα διεξάγει, θα πρέπει να διεξαχθούν δημόσιες εμφανίσεις, παρουσιάσεις και ακροάσεις, ενώ του παρέχεται η νομική δυνατότητα να εξασφαλίσει μαρτυρία με κλήση, έγγραφα, καθώς και να εξαναγκάσει την παρουσία οποιουδήποτε προσώπου εντός της δημοκρατίας.

«Έχω το δικαίωμα να ερευνήσω τα γεγονότα και να καταγράψω ευθύνες υπό τη μορφή ολιγωρίας, απραξίας, παράβασης καθήκοντος, αμέλειας κλπ που διεπράχθησαν από οποιοδήποτε πρόσωπο εντός της δημοκρατίας, μηδέ εξαιρουμένων των προσώπων που με έχουν διορίσει», είπε.

Όχι μεγάλες κουβέντες

Πρόσθεσε πως «η οποιαδήποτε έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί με κόσμιο και αντικειμενικό τρόπο. Δεν είμαστε δικαστήριο, αλλά κυρίως δεν είμαστε λαϊκό δικαστήριο. Δεν πρέπει να επιδιδόμαστε σε μεγάλες κουβέντες, σε μεγαλόστομες διακηρύξεις και σε συνθήματα».

Ο κ. Πολυβίου χαρακτήρισε το έργο που του ανατέθηκε δύσκολο διότι όπως είπε διαβλέπει συσσωρευμένη και πρωτοφανή οργή ανάμεσα στον κόσμο, που προκύπτει, σύμφωνα με τον ίδιο, από τα τραγικά γεγονότα και τη δυσλειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. «Αν είμαστε ειλικρινείς είναι κάτι που πρέπει να παραδεχτούν οι πολιτικοί και όλοι μας», είπε.

Και γενική μελέτη του συστήματος...

Όπως ανέφερε, ο ίδιος επέμεινε κατά το διορισμό του, πέραν της διαπίστωσης των πραγματικών γεγονότων και της απόδοσης ευθυνών, να μελετήσει οποιαδήποτε άλλη πτυχή εγείρεται.

«Για μένα η απαξίωση του πολιτικού συστήματος που θέτει εν κινδύνω τον κοινωνικό ιστό του κράτους μας, είναι μια τέτοια πτυχή», υπογράμμισε.

Το έργο της διερεύνησης των γεγονότων και της σύνταξης του σχετικού πορίσματος, περιλαμβάνει τρία στάδια. Το πρώτο αφορά στη συλλογή και μελέτη όλων των σχετικών εγγράφων. Στο θέμα αυτό ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι το πρωί είχε συνάντηση με το Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος του παρέδωσε πολλά έγγραφα που είχε στο γραφείο του, ενώ τη Δευτέρα θα του αποσταλεί όλο το υλικό που έχει συλλέξει η Αστυνομία. Επίσης, τη Δευτέρα έχει καλέσει στο γραφείο του τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών για να του παραδώσουν αριθμημένα και τακτοποιημένα όλα τα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους. «Δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι έχει καταστραφεί οτιδήποτε», σημείωσε.

Γενικός Εισαγγελέας και Πόλυς Πολυβίου έχουν επίσης συμφωνήσει για μεταξύ τους ανταλλαγή εγγράφων ώστε οι διαδικασίες να συντμηθούν, όπως ανέφερε. Στο πλαίσιο της συλλογής εγγράφων ο κ. Πολυβίου, έχει επίσης τη δυνατότητα να εκδίδει εντάλματα έρευνας.

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας περιλαμβάνει τις δημόσιες ακροάσεις, οπόταν θα κληθούν οποιοιδήποτε εμπλεκόμενοι να δώσουν μαρτυρία, κατάθεση και να επεξηγήσουν.

Το τρίτο στάδιο και τελευταίο στάδιο είναι η συγγραφή του πορίσματος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο περί τα τέλη Οκτωβρίου, και το νωρίτερο περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Πρέπει να αρχίσει η επούλωση των πληγών μαζί με ένα πόρισμα έντιμο, σωστό, όχι λαϊκίστικο, ακριβοδίκαιο», είπε.

Σε σχέση με ερωτήματα που τίθενται για το πώς μπορεί να είναι ανεξάρτητος εφόσον διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Πολυβίου διευκρίνισε ότι διορίστηκε από το Υπουργικό καθώς δεν προνοείται από το Νόμο διαφορετική διαδικασία.

«Σκοπός του διορισμού μου δεν είναι η διαπίστωση γεγονότων και μόνο για το τι έγινε. Το Υπουργικό προχώρησε στο διορισμό μου για να διαπιστωθούν ευθύνες τις οποίες θα πρέπει να τις αξιολογήσει ο λαός» είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος θεωρεί δεδομένο πως το πόρισμα που θα συντάξει θα δοθεί στο Υπουργικό, κατόπιν πρωτοβουλίας του οποίου θα δοθεί και στη δημοσιότητα.

Ως ανεξάρτητη μονομελής ανακριτική επιτροπή, ο κ. Πολυβίου έχει επίσης το δικαίωμα να προχωρήσει στο διορισμό δύο εμπειρογνωμόνων, επί εκρηκτικών και άλλων συναφών θεμάτων, οι οποίοι θα παρακάθονται μαζί με τον ερευνητή, και οι οποίοι θα καθοριστούν τη Δευτέρα.

Σε συνάντηση του με το Γενικό Εισαγγελέα, τη Δευτέρα, ο κ. Πολυβίου θα συζητήσει μαζί του ονόματα που θα του προταθούν για να διοριστούν ως εμπειρογνώμονες.

Έχει επίσης το δικαίωμα να διορίσει πρόσωπα που ο ίδιος θεωρεί σκόπιμο για να τον βοηθήσουν στο έργο της διερεύνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη με το Γενικό Εισαγγελέα έχουν ανταλλάξει απόψεις σχετικά με ονόματα δικηγόρων που θα μπορούσαν να τον στηρίξουν στο έργο του.

Η Επιτροπή είναι μονομελής υπό την έννοια ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον ίδιο, ξεκαθάρισε ο κ. Πολυβίου.