You are here

Π. Προδρόμου: Υπερεκτίμησαν τα ελλείμματα

11/04/2005 08:11

Σε υπερεκτίμηση των ελλειμμάτων αποδίδει ο Πρόδρομος Προδρόμου τη σαφή βελτίωση που παρουσιάζουν τα δημόσια οικονομικά. Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Προδρόμου επισημαίνει με νόημα ότι η κυβέρνηση «είχε υπερεκτιμήσει τα ελλείμματα και δεν είχε συνυπολογίσει κάποιους έκτακτους ευνοϊκούς παράγοντες, με αποτέλεσμα τα τελικά στοιχεία να είναι καλύτερα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν».

Ο Πρόεδρος των ΕΥΡΩΔΗ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τονίζει τις δυσκολίες θα προκαλέσει στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΟΝΕ το «πάγωμα» της δομής των δημοσίων δαπανών, λόγω των περιοριστικών προνοιών του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ωστόσο, παρά τη μέχρι τώρα δυστοκία στην εφαρμογή μέτρων που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση στα πλαίσια της εφαρμογής του Προγράμματος Σύγκλισης, ο βουλευτής κρίνει ότι η μέχρι τώρα πορεία της ονομαστικής σύγκλισης ήταν επιτυχημένη.

Παράλληλα, κακίζει τη συνεχιζόμενη εξάρτηση των δημοσιονομικών από διαφόρων τύπων αμνηστίες όπως τη φορολογική και την πολεοδομική. Η κατάσταση αυτή «δεν μπορεί να διαιωνίζεται» είπε, αναφερόμενος στην πρόταση για την παροχή διευκολύνσεων σε όσους έχουν καθυστερημένες φορολογικές οφειλές, ώστε να επικρατήσει στην Κύπρο ευταξία.

Ειδική αναφορά, έκανε ο Πρόδρομος Προδρόμου στο ζήτημα της δημιουργίας ελλείμματος £9,2 εκ. στο Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ ως αποτέλεσμα του τρόπου διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της από τη Suphire, επαναφέροντας παλαιότερη πρόταση για ανάθεση της διαχείρισης των χαρτοφυλακίων των ταμείων συντάξεων ή ακόμα και των πόρων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε ειδικές εταιρείες ή ομάδες εμπειρογνωμόνων. Μιλά επίσης για τα σκάνδαλα στην Τράπεζα Αναπτύξεως και για την κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Του Στέλιου Ορφανίδη