You are here

Α. Παπαθωμά: Να ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις στην ελ. Αμμόχωστο

06/02/2022 06:00

Τη διαμόρφωση του τοπικού σχεδίου της Αγίας Νάπας εισηγείται ο πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου Αυγουστίνος Παπαθωμά, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μεγάλες αναπτύξεις γύρω από την περιοχή της μαρίνας Αγ. Νάπας, ώστε να συμπεριληφθούν εμπορικοί και γραφειακοί χώροι.

Σε συνέντευξη στη StockWatch, ο κ. Παπαθωμά, χαρακτηρίζει την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ως  την πιο ενδιαφέρουσα περιοχή στην οποία θα μπορούσε κάποιος να επενδύσει, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις γης οι οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες, ότι οι τιμές της γης, συγκριτικά με την υπόλοιπη Κύπρο, παραμένουν χαμηλότερες και ότι η περιοχή δεν μαστίζεται από κυκλοφοριακά προβλήματα.

Αναφερόμενος στην απαραίτητη στήριξη από το κράτος την οποία αξιώνει το ΕΒΕ Αμμοχώστου, τονίζει ότι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, χρήζει ειδικής μεταχείρισης, από το κράτος ώστε να επιτευχθεί ο στόχος απεξάρτησης της από τον τουρισμού.

Σημειώνει ότι απαιτείται η δημιουργία έργων υποδομής για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας  με την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων, στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της κυκλικής οικονομίας  και υψηλής τεχνολογίας.

Στη συνέντευξη στη StockWatch, ο κ. Παπαθωμά παραθέτοντας τις εισηγήσεις του επιμελητηρίου για οικονομική ανάπτυξη της περιοχής υπενθυμίζει ότι πάγιο αίτημα του ΕΒΕ Αμμοχώστου είναι η μεταφορά κάποιων σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ στην περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και εξηγεί ότι η παρουσία και διαμονή μερικών εκατοντάδων φοιτητών στην επαρχία θα προσφέρει λύση στην τουριστική εποχικότητα και θα δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να παραμένουν ανοικτές ολόκληρη την χρονιά.

Ταυτόχρονα, παραθέτει τις θέσεις του επιμελητηρίου για περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής η οποία όπως υποδεικνύει διαχρονικά αποτελεί τον αιμοδότη του τουρισμού της Κύπρου σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων είναι η αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων ειδικά τους χειμερινούς μήνες αλλά και νέα έργα ποιοτικής τουριστικής υποδομής.

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου υποστήριξε ότι έχουν πληγεί όλοι τομείς από τον τουρισμό μέχρι το εμπόριο και τη γεωργία, αλλά και οι ξένες επενδύσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να προσεγγίσει την περιοχή ως « ιδιαίτερα πληγείσα περιοχή».

Σημείωσε ακόμη ότι απότοκο της πανδημικής κρίσης αποτελεί και ο μεγάλος αριθμός των ανέργων στην περιοχή.

Σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον κ. Παπαθωμά είναι εθνικά απαράδεκτη η δημιουργία ενός υπέρ δήμου που θα προσομοιάζει αριθμητικά και γεωγραφικά με τον κατεχόμενο δήμο Αμμοχώστου.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου