You are here

Παραίτηση από τη θέση Προέδρου ΑΔΕΕλΕπ υπέβαλε η Ρ. Γεωργίου

08/01/2021 17:26

Την παραίτησή της από τη θέση της Προέδρου της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕλΕπ) υπέβαλε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου.

Σε γραπτή δήλωσή της, η κ. Γεωργίου αναφέρει ότι από τη γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου της ΑΔΕΕλΕπ, ουδεμία σύγκρουση συμφέροντος υπήρχε κατά το διορισμό μου στη θέση της Προέδρου της ΑΔΕΕλΕπ, λόγω του γεγονότος ότι ο αδελφός μου είναι Νόμιμος Ελεγκτής και συνέταιρος σε Νόμιμο Ελεγκτικό γραφείο.

«Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τη σχετική γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας της Δημοκρατίας, αποσπάσματα της οποίας μου έχουν πρόσφατα γνωστοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται ότι η Γενική Εισαγγελία έχει τη γνώμη ότι προκύπτει σύγκρουση συμφέροντος. Συνεπώς, η επιλογή της παραίτησης καθίσταται μονόδρομος», αναφέρει.
 
Επίσης, σημειώνει πως είναι αντιληπτό ότι μετά την εξέλιξη αυτή και τη σχετική γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, δημιουργούνται πολλαπλά αντίστοιχα ζητήματα «σύγκρουσης συμφερόντων» σε σημαντικά θεσμικά όργανα, καθώς και σε επαγγελματικά εποπτικά σώματα.

«Είναι προφανές ότι στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά», προσθέτει.
 
Σημειώνει ακόμα ω ότι η ΑΔΕΕλΕπ επιτελεί σημαντικό έργο για την Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο αναγνωρίζεται τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και ευρύτερα διεθνώς.

Εκφράζει, τέλος, και δημόσια τις θερμές της ευχαριστίες στο Διοικητικό Συμβούλιο, στους Επιθεωρητές, τη Γραμματεία της ΑΔΕΕλΕπ, καθώς και στο ελεγκτικό επάγγελμα στην ολότητά του για την άψογη συνεργασία τους.

Ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί τη Ρέα Γεωργίου για την προσφορά της, εξέδωσε η Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕλΕπ) μετά την υποβολή παραίτησης από την κ. Γεωργίου από τη θέση του Προέδρου της Αρχής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος ενημερώθηκε σήμερα από την Πρόεδρό της κα Ρέα Γεωργίου για την υποβολή της παραίτησής της προς το Υπουργικό Συμβούλιο, σεβόμενη τους θεσμούς της Δημοκρατίας, μετά τη λήψη σχετικής επιστολής από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έθεσε εις γνώση της αποσπάσματα της γνωμάτευσης της Γενικής Εισαγγελίας της Δημοκρατίας.

H κα. Ρέα Γεωργίου, σημειώνεται,» σε όλη τη διάρκεια της συμμετοχής της στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΕΕλΕπ, υπηρέτησε με προσήλωση και ζήλο τα καθήκοντα και αρμοδιότητες της Προέδρου της ΑΔΕΕλΕπ, όπως απορρέουν από το κοινοτικό κεκτημένο και την Εθνική Νομοθεσία».

Η ΑΔΕΕλΕπ αναφέρεται σε επαγγελματισμό και ευθιξία που χαρακτηρίζει την κ. Γεωργίου και σημειώνει ότι «αντιλαμβανόμαστε τους λόγους που την έχουν οδηγήσει στην υποβολή της παραίτησής της και της ευχόμαστε τα βέλτιστα».

Τέλος, εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς την κα. Γεωργίου για την προσφορά της ως Προέδρου της ΑΔΕΕλΕπ, «η οποία υπηρέτησε στο ακέραιο και με αξιοπιστία τον θεσμό της εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος στην Κύπρο, επιτυγχάνοντας την διασφάλιση δυνατών και γερών θεμελίων στην υποδομή και οργάνωση της λειτουργίας της ΑΔΕΕλΕπ, έτσι ώστε το ελεγκτικό επάγγελμα στην Κύπρο να προσφέρει την μέγιστη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών καθώς και στην ανάδειξη του σημαντικού έργου της ΑΔΕΕλΕπ ως Εποπτική Αρχή σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Επίπεδο».