You are here

Πόλεμος ανακοινώσεων Νικολαϊδου – Μιχαηλίδη

21/12/2018 15:21

Απάντηση στη νέα ανακοίνωση της επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου δίνει ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης καλώντας τους πολίτες να κωφεύσουν στους εκφοβισμούς της.

Τους καλεί επίσης να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Απαντώντας με ανακοίνωση ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τονίζει ότι η νέα ανακοίνωση της επιτρόπου καταβαραθρώνει την προσπάθεια της πολιτείας για πάταξη της διαφθοράς.

Υποδεικνύει ακόμη ότι ο αρμόδιος ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός European Data Protection Supervisor (“EDPS”), που είναι υπεράνω της κύπριας επιτρόπου την οποία και εποπτεύει, έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες για προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistle blowers).

«Η αναφορά της επιτρόπου πως επειδή δεν έχει ακόμη ψηφιστεί η νομοθεσία που θα προστατεύει τους whistle blowers από δυσμενή μεταχείριση εκ μέρους των εργοδοτών τους, σημαίνει πως σήμερα θα πρέπει να αποκαλύπτονται τα ονόματα τους από τις αρμόδιες αρχές στις οποίες θα καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, είναι παντελώς άστοχη και επικίνδυνη», σημειώνει.

«Θεωρούμε το θέμα πολύ σοβαρό, ιδίως επειδή οι παρεμβάσεις της επιτρόπου, είναι κατά την άποψη μας αντίθετες με το νόμο που η ίδια έχει υποχρέωση να διασφαλίζει. Η δε επιμονή της, κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, να πληροφορηθεί το όνομα ενός πολίτη που είχε δώσει στην Υπηρεσία μας πληροφορίες σχετικά με υπό διερεύνηση ποινικά αδικήματα, την αφήνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη. Σχετικά με αυτά θα ενημερώσουμε τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας», προστίθεται.

Η ανακοίνωση της επιτρόπου

Από την πλευρά της η επίτροπος εξηγεί ότι επανέρχεται στο θέμα έπειτα από απορίες και ερωτήματα πολιτών, ώστε να υπάρχει ορθή και ολοκληρωμένη εικόνα.

Στην ανακοίνωση η επίτροπος αναφέρει ότι αποτελεί καθήκον και ταυτόχρονα έννομη υποχρέωσή της να διερευνά κάθε καταγγελία που υποβάλλεται στο γραφείο της από φυσικά πρόσωπα τα οποία ισχυρίζονται ότι έχουν προσβληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσωπικά τους δεδομένα και για το λόγο αυτό έχει δικαιοδοσία να ζητά από οποιοδήποτε πρόσωπο ή Αρχή στη Δημοκρατία πληροφορίες, οι οποίες θα συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Αναφέρει ακόμη ότι ζήτησε πληροφορίες τόσο από ιδιωτικούς όσο και Δημόσιους οργανισμούς μεταξύ των οποίων και η ελεγκτική υπηρεσία και επαναλαμβάνει ότι η ελεγκτική υπηρεσία «δεν συνέδραμε ως όφειλε και είχε έννομη υποχρέωση στον εφοδιασμό του γραφείου μου με τις απαραίτητες πληροφορίες ή τουλάχιστον πληροφορίες με βάση τις οποίες να είμαι σε θέση να κατευθύνω την πορεία των ερευνών μου».

Κατόπιν αυτού ενημέρωσε το γενικό ελεγκτή ότι παράλειψη της υπηρεσίας του να συμμορφωθεί με τις έννομες υποχρεώσεις της δυνάμει του κανονισμού, δεν θα επέτρεπε τη διερεύνηση της καταγγελίας από το γραφείο της και ότι με τον τρόπο αυτό θα παρεμποδίζετο η άσκηση των καθηκόντων και εξουσιών της και ότι καθηκόντως, και με βάση το νόμο παρέπεμψε την υπόθεση στο γενικό εισαγγελέα.