You are here

Προσωρινά ξοδεύουμε λιγότερα και πιο προσεκτικά

17/01/2021 06:32

Βραχυπρόθεσμη αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών λόγω της πανδημίας αναμένει ο κοινωνιολόγος Νίκος Περιστιάνης.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, o κ. Περιστιάνης σημειώνει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν ορατά αποτελέσματα καθώς  στενεύουν οι οικονομικές επιλογές των πολιτών. Ωστόσο επισημαίνει ότι αυτό δεν αναμένεται να διαρκέσει πέραν των 1-2 χρόνων και ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Σημειώνει ότι ο κόσμος είναι πλέον πιο προσεκτικός στο τι ξοδεύει και κάνει καλύτερο προγραμματισμό.

Στη συνέντευξή του ο κ. Περιστιάνης επισημαίνει επίσης ότι ο κόσμος λόγω της πανδημίας έχει γίνει πιο απαιτητικός και «νευρικός» αλλά είναι κάτι που θα διαρκέσει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Αναφέρεται επίσης στις έμμεσες αλλαγές που επέφερε η πανδημία μετά την στροφή στη τεχνολογία, τάση που αναμένεται να διαρκέσει μόνιμα.

Όσον αφορά τη μελλοντική συμπεριφορά των επιχειρηματιών, θεωρεί ότι .σε κάποιους τομείς θα υιοθετήσουν μεθόδους που δεν θα τους αφήνουν ευάλωτους σε παρόμοιο κλείσιμο στο μέλλον είτε από πανδημία ή άλλο πρόβλημα. «Και στο εμπόριο θα δούμε εξ αποστάσεως δραστηριότητα ώστε σε περίπτωση ανάλογου προβλήματος να μην υπάρχουν συνέπειες αλλά και να πάψουν να εξαρτιούνται από την τοπική αγορά και να έχουν πιο διευρυμένο πελατολόγιο», πρόσθεσε.

Δείτε τη συνέντευξη στη στήλη «Απόψεις-Συνεντεύξεις»

Της Γεωργίας Χαννή