You are here

ΠτΔ: Δεν θα επιτρέψουμε ξανά να διασαλευτεί η συνταγματική τάξη

15/07/2019 12:47

Με τη βεβαιότητα ότι το δημοκρατικό πολίτευμα λειτουργεί στέρεα στη χώρα μας, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ξανά με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιαδήποτε δικαιολογία να διασαλευτεί η συνταγματική τάξη στην Κύπρο, τονίζει σε γραπτή του δήλωση για την 45η μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με την Προεδρία, στη γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος αναφέρει ότι «σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα εναντίον του νόμιμου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε το πραξικόπημα ως πρόσχημα, προκειμένου να υλοποιήσει τους από καιρό σχεδιασμούς της και έκτοτε συνεχίζει να καταπατά το διεθνές δίκαιο και  να θέτει σε αμφισβήτηση την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η σημερινή θλιβερή επέτειος αποτελεί ευκαιρία αναστοχασμού και περισυλλογής. Σήμερα με τη βεβαιότητα ότι το δημοκρατικό πολίτευμα λειτουργεί στέρεα στη χώρα μας, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ξανά με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιαδήποτε δικαιολογία να διασαλευτεί η συνταγματική τάξη στην Κύπρο», τονίζει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι «οι σειρήνες που ήχησαν και σήμερα μάς θυμίζουν την τραγωδία και το τίμημα της προδοτικής πράξης. Είναι μέρα ντροπής για  όσους καπηλευόμενοι τα εθνικά ιδεώδη κατέλυσαν τη δημοκρατία  και έθεσαν σε κίνδυνο την πατρίδα. Είναι, όμως, και μέρα τιμής για όσους υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και την πατρίδα μας έναντι του πραξικοπήματος».

«Μάς θυμίζουν ακόμη οι σειρήνες, πως σήμερα έχουμε ένα υπέρτατο καθήκον: Ηγεσία και λαός, ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και τις νέες επιθετικές ενέργειες, για να  εμπεδώσουμε και την ελευθερία στην πατρίδα μας και την απαλλαγή της από την κατοχή. Οφείλουμε στις επόμενες γενιές να συμβάλουμε όλοι ώστε να φέρουμε επιτέλους την ειρήνη και την ευημερία στην πατρίδα μας», καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.