You are here

ΠτΔ: Πάνω απ’ όλα η ανθρωπιά

24/06/2019 12:34

Αυτό που και ο Δημήτρης Χριστόφιας και εγώ αναγνωρίζαμε είναι πως πάνω από όλα είναι η ανθρωπιά και ο αλληλοσεβασμός, είπε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, από το ΑΚΕΛ, όπου υπέγραψε το Βιβλίο Συλλυπητηρίων που άνοιξε το κόμμα για τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «σε ανάλογες στιγμές, όταν συνειδητοποιεί ο άνθρωπος ότι αυτή είναι η πορεία, ή το τέλος της ζωής μας, δηλαδή ότι κάποια στιγμή όλοι αποδημούμε, παραμερίζονται τα όποια αισθήματα πικρίας μπορεί την όποια στιγμή να είχαν δημιουργηθεί.

Για αυτό και νομίζω ότι όλοι πρέπει να είμαστε - όχι μόνο τις ώρες της κρίσης, όπως η τωρινή - πολύ πιο μειλίχιοι, πολύ πιο ανεκτικοί, πολύ πιο ανθρώπινοι, πολύ πιο συνειδητοποιημένοι πως καθήκον όλων είναι, ακόμα και μέσα από τις διαφορές μας, να βρίσκουμε τους τρόπους της συνεννόησης για το ευρύτερο καλό».

«Όπως έγραψα και στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τον αποχαιρετισμό του Δημήτρη, η ιστορία είναι που κρίνει τον καθένα μας, και όχι τα ανθρώπινα συναισθήματα που μπορεί προς στιγμή να επικρατούν. Και εύχομαι η ιστορία, που είναι αδέκαστη, και για τον Δημήτρη Χριστόφια ως ηγέτη της Αριστεράς, ως πολιτικό άνδρα, ως πρόεδρο της βουλής αλλά και του κράτους, να είναι δίκαιη και θετική», σημείωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι δύο πρόεδροι είχαν παράλληλες πορείες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «βεβαίως υπήρξαμε και οι δύο ηγέτες της νεολαίας των κομμάτων μας. Μπορεί να ήμασταν σε διαφορετικά στρατόπεδα, μπορεί να υπήρξαν στιγμές οξύτητας στις σχέσεις, αλλά αυτό που και εκείνος και εγώ αναγνωρίζαμε είναι πως πάνω από όλα είναι η ανθρωπιά και ο αλληλοσεβασμός».

Πρόεδρος Βουλής: Η Κύπρος θρηνεί

Η Κύπρος θρηνεί τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος υπηρέτησε την Κύπρο από τα υψηλότερα αξιώματα, αλλά και ως ενεργό μέλος της κοινωνίας από νεαρή ηλικία, αφιερώνοντας τη ζωή του στους αγώνες για δίκαιη κοινωνία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Σε μήνυμά του στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώην Πρόεδρο της Βουλής, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Συλλούρης έγραψε επίσης ότι «ο Δημήτρης Χριστόφιας, με τη μεστή παρουσία του επί 10 χρόνια ως μέλος και επί 7 ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπηρέτησε το Σώμα με σύνεση, επιδιώκοντας συναίνεση, με κύριο μέλημα το καλό του τόπου».

Κατά τις τέσσερις κοινοβουλευτικές θητείες του, αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχαιρε εκτίμησης τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, συνέχισε.

«Αγκαλιάστηκε από τους βουλευτές και από το προσωπικό της Βουλής με σεβασμό και εκτίμηση και άφησε το αποτύπωμά του ως σοφός, δίκαιος, τίμιος και γεμάτος ανθρωπιά ηγέτης και αξιωματούχος. Εκ μέρους των μελών και του προσωπικού της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημήτρη, στην οποία εύχομαι δύναμη αυτές τις δύσκολες ώρες» καταλήγει το μήνυμα του Προέδρου της Βουλής.