You are here

Ρ. Χριστοδουλίδης: Η χειρότερη στιγμή για ελευθεροποίηση επενδύσεων στο εξωτερικό

06/07/2001 09:21
Κάθετα αντίθετος με την χρονική περίοδο που η Κεντρική αποφάσισε να αυξήσει το όριο επενδύσεων στο εξωτερικό για τις εταιρείες που ασχολούνται με επενδύσεις και είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ, δηλώνει στη Stockwatch, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΧΑΚ, Ρένος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία επενδυτικές εταιρείες μπορούν να επενδύουν σε τίτλους εισηγμένους σε ξένα χρηματιστήρια μέχρι το 50% του κεφαλαίου τους και ποσό μέχρι Λ.Κ. 20 εκ. Ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΚ επεσήμανε ότι «αυτή η στιγμή είναι η τελευταία κατάλληλη για να δώσει η Κεντρική αυτό το δικαίωμα στις επενδυτικές γιατί μετά τις εξοντωτικές ποινές που αναμένεται να επιβληθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε όσες εταιρείες δεν είχαν επενδύσει το 80% του ενεργητικού τους, μεσοσταθμικά, από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι 30 Ιουνίου του 2001, μάλλον δεν θα υπάρχουν άλλα χρήματα για επενδύσεις στο εξωτερικό». «Οπότε», συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «θα ρευστοποιήσουν στο ΧΑΚ για να επενδύσουν σε ξένους τίτλους, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα στο κυπριακό χρηματιστήριο και κατ΄ επέκταση στην οικονομία».

Ο Αντιπρόεδρος του χρηματιστηρίου, διερωτήθηκε «γιατί αν Κεντρική ήθελε να δώσει αυτή την παραχώρηση δεν το έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη, ταυτόχρονα με την ψήφιση του Νόμου ο οποίος είχε αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2000 και άφησε τις επενδυτικές να ζημιώσουν; Αν η Κεντρική ήθελε», τόνισε τέλος ο κ.Χριστοδουλίδης, «να προστατεύσει και να εισχύσει τα οικονομικά αποθέματα γιατί έφερνε τόσους μήνες ενστάσεις για τις ναυτιλιακές, εφόσον πρόθεσή της ήταν να φιλελευθεροποιήσει το χρηματοοικονομικό σύστημα;»