You are here

Σ. Ζένιος: Οικονομία της αρπαχτής και της διαπλοκής

07/03/2021 06:01

Το πολιτικό-διοικητικό σύστημα της χώρας δεν έδειξε ότι μπορεί να σκέφτεται στρατηγικά και να σχεδιάζει επιτελικά αναφέρει ο καθηγητής χρηματοοικονομικών και διοικητικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, εταίρος στην ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης Bruegel και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Κύπρου Σταύρος Ζένιος.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch αναφέρει ότι «στηριζόμαστε στην “οικονομία της αρπαχτής” όπως φάνηκε με το πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων».

«Ακόμη και με το μνημόνιο του 2013 υστερήσαμε σημαντικά στο μεταρρυθμίσεις. Είδαμε την αποτυχία με την κατάρρευση του Συνεργατισμού», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Ζένιο, τεράστια ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις έχει και η Βουλή.

«Μας κατατρέχει η ρήση του Μακιαβέλι ότι «τίποτα δεν είναι πιο δύσκολο, πιο αβέβαιο, πιο επικίνδυνο από το να πάρει κανείς την πρωτοβουλία της εισαγωγής νέων θεσμών και εθίμων. Γιατί ο μεταρρυθμιστής έχει εχθρούς όλους εκείνους που έχουν άμεσο και απόλυτο συμφέρον να διατηρούνται οι παλιοί θεσμοί και βρίσκει απρόθυμους φίλους εκείνους που θα ωφεληθούν από τους νέους θεσμούς», αναφέρει.

Τονίζει ότι το κύριο ζητούμενο στην μετά-COVID εποχή «είναι να αποκτήσουμε μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία που να ανταποκρίνεται στις καινούργιες πραγματικότητες, στην χρήση της τεχνολογίας, στην αναδιαμόρφωση του εργασιακού περιβάλλοντος, την αυξημένη έμφαση σε θέματα υγείας και πράσινης οικονομίας, στην έρευνα και καινοτομία».

Στη συνέντευξή του ο κ. Ζένιος χαρακτηρίζει ικανοποιητικά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας της κυβέρνησης λόγω της πανδημίας επισημαίνοντας ότι καλώς απέφυγε προτροπές για περικοπές μισθών στο δημόσιο. Μελανό σημείο, επισημαίνει, είναι η μη έγκριση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις.

Ο κ. Ζένιος εκφράζει ανησυχίες για την αύξηση του δημοσίου χρέους συμβουλεύοντας την κυβέρνηση για λιγότερο συντηρητική στάση στα διαθέσιμα αποθέματα.

Για το σκάνδαλο των διαβατηρίων, ο κ. Ζένιος αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές σκάνδαλο ανικανότητας και διαπλοκής. «Η κυβέρνηση εμφανίστηκε ανίκανη να αντιληφθεί τι σημαίνει σύγκρουση συμφερόντων, ούτε κανείς ανάλαβε ευθύνη», τονίζει.

Για την επόμενη μέρα, σημειώνει ότι η στροφή προς την πράσινη οικονομία και την μπλε οικονομία με την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, αλλά όχι με κοσμητικές αλλαγές, η βιωσιμότητα και η χρήση της τεχνολογίας πρέπει να διαχέονται σε όλος τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, την μεταποίηση, την παροχή υπηρεσιών, τον πρωτογενή τομέα, τον δημόσιο τομέα.

Για τη στάση του κράτους έναντι των πανεπιστημιακών, αναφέρει ότι όσο αφορά την ευρύτερη πολιτική διαδικασία, «οι κυβερνώντες κρατάνε μια απόσταση από τους πανεπιστημιακούς διότι γενικά δεν ακολουθούμε τους κανόνες του κυπριακού πολιτικού παιγνιδιού, δεν ανήκουν οι πανεπιστημιακοί σε κομματικά στεγανά και άρα δεν ελέγχονται».

Δείτε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης στη στήλη «Συνεντεύξεις»

Της Γεωργίας Χαννή