You are here

ΣΕΛΚ: Όχι στην ΕΚ – Ναι στο Public Οversight (2)

18/08/2003 10:26
Έτοιμος να πρωτοστατήσει, δηλώνει στη Stockwatch, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) στη δημιουργία εποπτικού οργάνου που θα είναι υπεράνω του Συνδέσμου. Αρμοδιότητα της νέας Εποπτικής Αρχής θα είναι να ελέγχει αν τηρούνται, εκ μέρους του ΣΕΛΚ, όλες οι νόμιμες διαδικασίες στη λειτουργία των διαφόρων οργάνων και της Πειθαρχικής του Επιτροπής, αλλά μέχρις ΕΔΩ…

Απορρίπτει όμως, κατηγορηματικά το ενδεχόμενο - ακόμη και τη σκέψη… - να επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διοικητικά πρόστιμα στα μέλη
του, όταν αυτή διαπιστώνει παρατυπίες, σοβαρά ποινικά αδικήματα, άλλως «μαγειρέματα» λογαριασμών και γενικότερα, παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ, Θεόδωρος Φιλίππου, είναι ξεκάθαρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Stockwatch: «Ο Σύνδεσμος είναι διατεθειμένος να βοηθήσει στη δημιουργία Public Oversight, δηλαδή μια εποπτική αρχή, υπεράνω του ΣΕΛΚ, η οποία να εποπτεύει τις ενέργειες μας». Απορρίπτει όμως οποιαδήποτε εμπλοκή της Κεφαλαιαγοράς, - «είμαστε κάθετα εναντίον» – έστω και αν μελλοντικά η ΕΕ ταχθεί υπέρ του δικαιώματος των Κεφαλαιαγορών για επιβολή διοικητικών προστίμων.

«Έχω την εντύπωση ότι αυτό δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς», σημειώνει και καθορίζει επακριβώς και τα όρια των αρμοδιοτήτων της νέας εποπτικής αρχής: «Εκείνο το εποπτικό όργανο δεν θα επιβάλλει πρόστιμα και τιμωρίες. Ρόλος του είναι να διαπιστώνει αν ο ΣΕΛΚ, οι επιτροπές του και οι πειθαρχικές του διαδικασίες είναι εντάξει. Να το επιβεβαιώνει», συμπληρώνει με νόημα.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στη Stockwatch, ο ΓΔ του ΣΕΛΚ Θεόδωρος Φιλίππου, θα μεταδοθεί αργότερα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη