You are here

Στενότατη συνεργασία με επιτρόπους αναμένει ο ΠτΔ

04/12/2019 13:06

Στενότατη συνεργασία με το υπόλοιπο κυβερνητικό σχήμα ζήτησε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από την νέα Επίτροπο Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου και τον νέο Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Κώστα Χαμπιαούρη.
 
«Θα με έχετε στο πλευρό σας, όπως και όλους τους Υπουργούς» διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας κατά την τελετή διορισμού των δύο νέων Επιτρόπων στο Προεδρικό Μέγαρο. Παρόντες ήταν Υπουργοί της Κυβέρνησης, κρατικοί αξιωματούχοι αλλά και αρκετοί πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε να υπάρχει συνεργασία έτσι ώστε να υλοποιούνται οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε Υπουργικό επίπεδο και να εισακούονται οι εισηγήσεις των Επιτρόπων προς τα Υπουργεία.
 
Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο θεσμοί είναι κομβικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων και αφετέρου για την αειφόρο ανάπτυξη των ορεινών περιοχών του τόπου.
 
Η απόφαση διορισμού εδράστηκε στη μέχρι σήμερα πορεία και στη δοκιμασία που έχουν υποστεί στα πόστα που έχουν υπηρετήσει, συμπλήρωσε.
 
«Γνωρίζω την εργατικότητα και των δύο, γνωρίζω την επιστημονική κατάρτιση και των δύο, γνωρίζω το φιλότιμο που σας διακρίνει αλλά και την αποφασιστικότητα να υπηρετήσετε στο ακέραιο από τα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνετε» είπε ο Πρόεδρος.
 
Αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων που για πρώτη φορά υιοθετείται από μια Κυβέρνηση με έναν συγκροτημένο τρόπο που θα δώσει την άλλη διάσταση στην πολιτική ανάπτυξης, όχι μόνο των αστικών περιοχών αλλά και των ορεινών κοινοτήτων.
 
Είπε ακόμη ότι σήμερα έχουμε ως πρότυπο την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών του Τροόδους αλλά με βάση την ίδια μελέτη θα προχωρήσει και η διαχείριση των ορεινών κοινοτήτων της Λάρνακας και της Πάφου. 
 
Αναφέρθηκε σε σειρά δράσεων που αναλήφθηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος όπως την επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού, την ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την βιοποικιλότητα, ενώ προχωρά η εφαρμογή του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.
 
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος θα είναι ένα συμπλήρωμα των προσπαθειών του Υπουργείου Γεωργίας και μέσα από τις εισηγήσεις και δράσεις της θα ευαισθητοποιήσει κατά το μέγιστο δυνατό τρόπο για την προστασία του περιβάλλοντος, είπε.
 
Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανάφερε ότι η Κύπρος σε διεθνές επίπεδο συμμετέχει ενεργά στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει η ΕΕ σχετικά με την αντιμετώπιση των διεθνών περιβαλλοντικών και ενεργειακών ζητημάτων.
 
Είπε επίσης ότι η Κύπρος ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει σε περιφερικό επίπεδο, σε συνεργασία με γειτονικές χώρες, ένα περιφερειακό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση τω περιβαλλοντικών και μη κινδύνων που θα αντιμετωπίσει η Ανατολική Μεσόγειος.
 
"Για το περιβάλλον είναι πολλά που πρέπει να γίνουν. Όταν παίρνεις προειδοποιητικές επιστολές από την ΕΕ για συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να αναλάβεις αυτό είναι άτι που μας ευαισθητοποιεί. Είναι προστιθέμενη η αξία, το γεγονός ότι μέσα και από την Επίτροπο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Γεωργίας θα υπάρξει ένας συντονισμός δράσεων έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα όσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει" είπε.
 
Αναφέρθηκε στις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των ορεινών περιοχών, λέγοντας ότι «αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα λόγω της απουσίας μιας συντονισμένης πολιτικής που να προσαρμόσει και να εφαρμόσει συντονισμένα πολιτικές διαμορφωμένες για το βουνό».
 
Μπορούμε να δώσουμε πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης, είπε και αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον πανεπιστημίων αλλά και στις δυνατότητες για συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού.
 
Αναφέρθηκε στις πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί σαν αποτέλεσμα των προσπαθειών του μέχρι πρότινος Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών Γιαννάκη Παπαδούρη, με βάση επιστημονικές μελέτες 90 και πλέον επιστημόνων από πέντε πανεπιστήμια.
 
"Η στενή συνεργασία με τον κ. Παπαδούρη, τους συνεργάτες του και η υλοποίηση αυτής της εθνικής στρατηγικής θα είναι ίσως η σημαντικότερη συμβολή μας στο να ξαναδώσουμε ζωή στις ορεινές κοινότητες και προοπτική για να κρατήσουμε τους νέους στα χωριά μας" είπε.
 
Ευχαρίστησε τέλος την απερχόμενη Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, καθώς και τον κ. Παπαδούρη, για το έργο τους.

Οι τοποθετήσεις των νέων Επιτρόπων

Στην αντιφώνησή της η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου ανέφερε ότι «η έγνοια και η ενασχόληση με το περιβάλλον τολμώ να πω ότι είναι δεύτερη φύση μου». Αναφέρθηκε στην διετή σχεδόν εμπειρία της ως Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος  σημειώνοντας «πρωτίστως την ανάγκη να αποφύγουμε τα άκρα».
 
«Δεν υπάρχουν εχθροί του περιβάλλοντος. Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται να καταλάβουν ότι το περιβάλλον δεν είναι εχθρός της ανάπτυξης καθώς επίσης και η ανάπτυξη δεν είναι εχθρός του περιβάλλοντος» είπε. 
 
Η κ. Βασιλείου διαβεβαίωσε ότι η παρουσία της στο γραφείο θα είναι ελάχιστη «καθώς σκοπεύω να βρίσκομαι εν κινήσει τον περισσότερο χρόνο συνομιλώντας με τις τοπικές κοινωνίες, συνεργώντας με κάθε άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενο με τα θέματα περιβάλλοντος, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και διαφώτισης σε συνεργασία με κάθε πρόσωπο ή οργανισμό που μπορεί να είναι ωφέλιμος στον κοινό μας στόχο».
 
Ήδη, είπε, με τους περισσότερους από τους Υπουργούς έχουμε σκιαγραφήσει ένα πρώτο πλαίσιο συνεργασίας στο εύρος της ευθύνης που ο καθένας φέρει. Ευχαρίστησε τέλος την απερχόμενη Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, για την 7ετή, προσφορά της.
 
Από την πλευρά του ο κ. Χαμπιαούρης, αφού εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο για τον διορισμό του, εξήρε το έργο του κ. Παπαδούρη και είπε, μεταξύ άλλων, ότι «έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης που φέρει η θέση του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων». 

Διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεων του για να ανταποκριθεί με επιτυχία και επάρκεια στα νέα του καθήκοντα. 

Πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επί δικής σας διακυβέρνησης, υιοθετήθηκε ολοκληρωμένη πολιτική ανάπτυξης για την ορεινή Κύπρο». 

«Κοινό όραμα μας είναι οι ορεινές κοινότητες να συγκροτηθούν σε ενιαία αναπτυξιακή οντότητα και να αναδειχθούν σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης με διακριτή τοπική οικονομία υψηλής αξίας, βασισμένης στην κληρονομιά τους και με αρμονία με το φυσικό περιβάλλον» είπε. 

Ανέφερε ότι η εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων θα αποτελέσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης που θα δώσει μια νέα δυναμική στις ορεινές περιοχές. 

«Πέραν όμως των δικών μας ενεργειών και αποφασιστικότητας είναι απαραίτητη η συνέργεια και η δραστηριοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των τοπικών παραγωγικών, αναπτυξιακών, επαγγελματικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων και όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε απτά αποτελέσματα» είπε. 

Κάλεσε τέλος όλους «σε κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας να πορευτούμε μαζί για επίτευξη του κοινού στόχου και οράματος». Έχοντας ως παρακαταθήκη το παραχθέν έργο από τον κ. Παπαδούρη, σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι με ζήλο και αποφασιστικότητα και με απόλυτη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αναγέννηση της ορεινής Κύπρου, κατέληξε ο κ. Χαμπιαούρης.
 
Τελετή παράδοσης - παραλαβής

Μετά το πέρας της τελετής διορισμού, ακολούθησε η τελετή παράδοσης-παραλαβής των χαρτοφυλακίων, με την Κλέλια Βασιλείου να λέει πως είναι η ώρα να ανασηκωθούν τα μανίκια για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
 
Εξέφρασε παράλληλα την πρόθεσή της γα συνεργασία με όλους όσοι ωφέλημα μπορούν να συμβάλουν στην συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος και είπε ότι η πόρτα του γραφείου τους θα είναι ανοιχτή.
 
«Στόχος και όραμα μου από το 2013 μέχρι και σήμερα που παραδίδω την σκυτάλη στην κ. Βασιλείου ήταν το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος  να αποτελεί τον φορέα του κράτους που εργάζεται σε επίπεδο βάσης της κοινωνίας,  προωθώντας την Ατζέντα 2030 και επεξηγώντας τη σημασία της, ώστε συντονισμένα όλοι οι φορείς διακυβέρνησης να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση και αυτός ο στόχος κατά την άποψη μου έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί», ανέφερε από την πλευρά της η Ιωάννα Παναγιώτου.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον τιμητικό διορισμό, σημειώνοντας ότι το γραφείο της αυτά τα επτά χρόνια εργάστηκε «σκληρά και με συνέπεια για την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία των πολιτών, την ποιότητα ζωής και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, κυρίως μέσω της προώθησης της ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών και της υιοθέτησης και εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Οδηγιών».
 
Η κ. Παναγιώτου έκανε ένα συνοπτικό απολογισμό των δράσεων του γραφείου της. «Οι τοποθετήσεις μας επί των πολιτικών του κράτους αλλά και των νομοσχεδίων, για την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη, προσεγγίζονταν πάντα μέσα από το φακό των αρχών της αντικειμενικότητας, της  αειφορίας, των Ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων, της οικολογίας ως επιστήμης και της γενεαλογικής δικαιοσύνης αφού θεωρούσαμε σημαντική την κληροδότηση καθαρών και επαρκών φυσικών πόρων προς τις επόμενες γενιές», είπε.
 
Από την πλευρά του ο κ. Χαμπιαούρης εξήγησε ότι ο κ. Παπαδούρης δεν μπορούσε να παραστεί στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, καθώς απουσιάζει στο εξωτερικό.
 
Διαβεβαίωσε ακόμη τους κοινοτάρχες ότι θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να επιτύχουν στο έργο τους, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων.