You are here

Στ.Ευαγόρου: Να διορισθεί άμεσα Ποινικός Ανακριτής για τις απάτες στο ΧΑΚ

19/07/2001 07:53
Εισήγηση για άμεσο διορισμό ποινικού ανακριτή αναφορικά με την κατάσταση στο χρηματιστήριο, προτίθεται να καταθέσει σήμερα ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου.

Σε δηλώσεις του στη Stockwatch, ο κ. Ευαγόρου τόνισε ότι «Όπου υπάρχει απάτη υπάρχουν και απατεώνες». Για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί η σύσταση διερευνητικών επιτροπών, συνέχισε ο κ. Ευαγόρου, «με σκοπό να διαπιστώσουμε ποιοί είναι εκείνοι οι ιθύνοντες και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων δημοσίων εταιρειών που πουλούσαν μαζικά τίτλους, τη στιγμή που χιλιάδες μέτοχοι δεν είχαν τίτλους. Αυτό είναι απάτη.»

Επίσης ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι αρκετά ερωτηματικά πρέπει να απαντηθούν γρήγορα μέσα από τα πορίσματα της Ερευνητικής Επιτροπής, ενώ σημείωσε ότι ορισμένα από αυτά αφορούν:

1. Το ποιοί ευθύνονται για την μαζική εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο με τιμή μετοχής 4,5, 6 λίρες και ονομαστικές αξίες 5,10,15 σεντ, με αποτέλεσμα να ξεφουσκώνουν και στο τέλος να μην την πληρώνουν οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν πάρει τα χρήματά τους, αλλά οι μικροεπενδυτές.

2. Ποιοί έχουν πάρει τα οποιαδήποτε οφέλη από αυτή την κατάσταση και ποιοί έχασαν.

3. Ποιοί ήταν εκείνοι οι οποίοι ανεβοκατέβαζαν για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μετοχές με ελεγχόμενες πτώσεις και ελεγχόμενες ανόδους.