You are here

Στην τελευταία του κατοικία ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας

25/06/2019 17:49

Κηδεύεται αυτή την ώρα στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Λίγο πριν από την έναρξη της εξοδίου ακολουθίας προσήλθαν στον ναό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι επιθεώρησαν άγημα της Εθνικής Φρουράς, ενώ ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Τους κ. Αναστασιάδη και Τσίπρα υποδέχτηκε στην είσοδο του ναού ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Από τις 4.00 το απόγευμα η οικογένεια του Δημήτρη Χριστόφια δεχόταν συλλυπητήρια στην εκκλησία. Η σορός του εκλιπόντος που μεταφέρθηκε σε κιλλίβαντα υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Εθνικής Φρουράς, έφτασε λίγο πριν τις 3.30μμ στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, όπου είχε σχηματιστεί ανθρώπινη αλυσίδα στην είσοδο του ναού και έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συνθήματα από πλήθος κόσμου.

Ακολούθως, το φέρετρο σήκωσαν στους ώμους τους τα μέλη της προσωπικής φρουράς του τέως Προέδρου. Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος ενώ το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Δεκτός με χειροκροτήματα έγινε και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ακολούθως έφτασε με λεωφορείο στην εκκλησία σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο. Το παρών στην εξόδιο ακολουθία έδωσαν επίσης ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και εκπρόσωποι άλλων πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας.

Παρίστανται επίσης πρέσβεις, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αρχηγοί κομμάτων, πρώην και νυν βουλευτές, Υπουργοί της Κυβέρνησης Χριστόφια, αλλά και στελέχη του ΑΚΕΛ και του λαϊκού κινήματος.

Επίσης, παρίστανται αντιπροσωπείες από κόμματα του εξωτερικού, από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.

Από τους πρώτους που έφτασαν στην εκκλησία για την εξόδιο ακολουθία ήταν ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της οικογένειας Ακιντζί, ο Κουντρέτ Οζερσάι με τη σύζυγό του Αλιγιέ, καθώς και ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τη σύζυγό του Όγια. Επίσης, αντιπροσωπεία του ΡΤΚ με επικεφαλής τον Τουφάν Ερχιουρμάν, ο Τζεμάλ Οζγιτγίτ, ο Ιζέτ Ιζτζιάν, ο Σενέρ Ελτζίλ και πολλοί άλλοι Τ/κ πολιτικοί και συνδικαλιστές είναι επίσης παρόντες.

Πλήθος κόσμου από λαϊκές οργανώσεις και σωματεία βρίσκονται από νωρίς στο προαύλιο της εκκλησίας.

Τον επικήδειο μετά την εξόδιο ακολουθία εκφώνουν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο γιός του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστόφιας.