You are here

Α. Στυλιανού, ΑΛΚ: Έσοδα €30,5 εκατ. το 2022

05/09/2021 06:01

Οριακά πλεονασματικός θα είναι ο προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων Κύπρου για το 2022. Ο προϋπολογισμός της Αρχής προβλέπει έσοδα ύψους €30.460.000 και προϋπολογιζόμενες δαπάνες ύψους €30.457.000, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του ΔΣ του οργανισμού, Δρ. Αντώνη Στ. Στυλιανού.

Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Στυλιανού αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός της ΑΛΚ έχει ετοιμαστεί με δεδομένα τα συνεπαγόμενα έσοδα και έξοδα από τη διαχείριση του λιμανιού Λάρνακας μέχρι και τον Απρίλιο του 2022, οπόταν και λήγει η μεταβατική περίοδος και η διαχείριση του Λιμανιού Λάρνακας θα μεταφερθεί σε ιδιώτη διαχειριστή.

Την ίδια στιγμή, υποδεικνύει ότι «προφανώς δεν μπορεί να αναμένεται μετά από την παραχώρηση της διαχείρισης των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας, ότι η Αρχή θα μπορούσε να επανέλθει σε κύκλους εργασιών της τάξεως των €70 εκατ. που είχε στο παρελθόν».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου μεριμνά ώστε να αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις εγκαταστάσεις, την περιουσία και τους πόρους της, ώστε να διασφαλίζει την είσπραξη εσόδων.

Στόχος η ανάπτυξη λιμανιού Λατσιού

Ο κ. Στυλιανού τόνισε ότι στους στόχους της Αρχής βρίσκεται αυτή τη στιγμή, η ανάπτυξη του λιμανιού του Λατσιού ώστε να εξελιχθεί και να περιλαμβάνει περισσότερα και μεγαλύτερα σκάφη. Επεσήμανε ότι πέραν της προφανούς θετικής συνεισφοράς που θα επιφέρει στα εισοδήματα της Αρχής, θα προσφέρει και σημαντική ποιοτική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή και θα συμβάλει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Υπάρχουν επίσης, αναπτυξιακοί στόχοι που αφορούν στο λιμάνι της Πάφου και η περαιτέρω αναβάθμιση του Παλιού Λιμανιού Λεμεσού.

Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανού, στα κυριότερα έργα που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό της ΑΛΚ για το 2022 είναι η δημιουργία αγκυροβολίου στο λιμάνι Ζυγίου (€4.000.000) για τη μεταφορά υγραερίου (LPG), η επέκταση και δημιουργία κυματοθραύστη στο λιμάνι Πάφου (€1.000.000) και η επέκταση του Λιμανιού Λατσιού (€1.000.000) ενώ, υπάρχει σημαντικός αριθμός έργων που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Αρχής (Αναβάθμιση μηχανογραφικού συστήματος Λιμενικής Κοινότητας (PCS – Ports Community System), ψηφιοποίηση αρχείου, αυτοματοποίηση γραφείου, κλπ).

Ο κ. Στυλιανού απαντά και σε σχέση με τις ανησυχίες που εκφράζουν κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, για την ανέγερση ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, σε σχέση με τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς ή ατυχήματος, τονίζοντας ότι πρώτιστο μέλημα της Αρχής είναι η διασφάλιση της ασφάλειας, υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει ζητήσει ενημέρωση σχετικά με τα παράπονα των κατοίκων της περιοχής και συνάντηση με τις εμπλεκόμενες κοινότητες.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους