You are here

Θ. Μεσημέρης, τμ. Περιβάλλοντος: Φρένο στην άτακτη ανάπτυξη

11/09/2021 06:01

Τρόπο διαφοροποίησης του πλαισίου χρήσης γης και δασικής κάλυψης που εντάσσεται στους χωροταξικούς και πολεοδομικούς σχεδιασμούς, θα πρέπει να βρει η Κύπρος, στην πορεία προς την εφαρμογή της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τομέα κλιματικής δράσης του τμήματος Περιβάλλοντος Θεόδουλο Μεσημέρη.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Μεσημέρης σημειώνει ότι «για πρώτη φορά η χρήση γης, η δασοκάλυψη, η χλωρίδα, πανίδα και η βιοποικιλότητα συνδέονται με στόχους απορρόφησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και θα πρέπει πλέον στους χωροταξικούς και πολεοδομικούς σχεδιασμούς να έχουμε κατά νου ότι δεν μπορούμε να διαφοροποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό της χρήσης γης και τη δασοκάλυψη μας».

Προσθέτει ότι στην αδειοδότηση νέων αναπτύξεων, ιδιαίτερα για μεγάλα έργα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να λαμβάνεται υπόψη το θέμα της χρήσης της γης σε συνδυασμό με τις απορροφήσεις  εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Αυτό, όπως εκτιμά, θα περιορίσει την άτακτη ανάπτυξη η οποία θα είναι εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της απώλειας της βιοποικιλότητας.   

Στα €150 εκατ. η χρηματοδότηση για την Κύπρο

Ο κ. Μεσημέρης, σημειώνει πως η Κύπρος θα λάβει χρηματοδότηση €150 εκατ. πως από το Κοινωνικό Ταμείο που προνοείται μέσα από τις προτάσεις της ΕΕ, συνολικού ύψους €72,2 δισ.

Χαρακτηρίζει, μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο την επίτευξη του στόχου της  μείωσης των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, λόγω ιδιαιτεροτήτων της Κύπρου, που ενδεχομένως να δυσκολεύουν την προσπάθεια.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η κατεύθυνση είναι μονόδρομος, καθώς η μη δράση δεν αποτελεί επιλογή, αφού θα συνεπάγεται ιδιαίτερο κόστος συμμόρφωσης. Ο κ. Μεσημέρης, συστήνει την συντομότερη δυνατή συμμόρφωση, ώστε να αποφευχθούν πρόσθετα οικονομικά βαρίδια για τους πολίτες.

Όπως αναφέρει, το Τμήμα Περιβάλλοντος συντονίζει τις ενέργειες του με διάφορα κυβερνητικά τμήματα για κατάθεση των θέσεων της Κύπρου στις οποίες θα επιδιωχθεί η αναγνώριση των  ιδιαιτεροτήτων της χώρας της  με τρόπο που οι οποιεσδήποτε νέες δεσμεύσεις προκύψουν να είναι δίκαιες, εφικτές και να μην οδηγούν σε ιδιαίτερο κόστος.

Παράλληλα, σχολιάζει και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος επισημαίνοντας τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος διακυβέρνησης, σε ότι αφορά την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου