You are here

Τιμήθηκε ο Χ. Πισσαρίδης

31/01/2011 21:19
Με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου του Γ’ τίμησε απόψε η Κυπριακή πολιτεία το Νομπελίστα Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών και άλλων αξιωματούχων, Αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων, Βουλευτών, ξένων Πρέσβεων και άλλων προσκεκλημένων.

Αποδεχόμενος την Ύψιστη Τιμή, ο Καθηγητής Πισσαρίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του, λέγοντας ότι η τιμή που του έγινε έχει γι’ αυτόν πολύ μεγάλη σημασία και τον συγκινεί ιδιαίτερα.

«Η Κύπρος είναι μικρή χώρα και ίσως οι τιμητικές της διακρίσεις να μην έχουν παγκόσμια απήχηση, αλλά είναι η χώρα μου και μια τέτοια τιμή έχει για μένα πολύ μεγάλη σημασία», είπε ο Καθηγητής.

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια και την απόφασή του να σπουδάσει οικονομικά στο Λονδίνο, ενώ στη συνέχεια μίλησε για την κάθοδό του στην Κύπρο και την παρουσία του στην Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Κύπρου και στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Νομπελίστας Καθηγητής έκανε αναφορά και στο πώς ξεκίνησε την έρευνά του στο θέμα της ανεργίας και της απασχόλησης.

«Ο στόχος της έρευνας μου και των άλλων δύο βραβευμένων με το Νόμπελ, καθώς και πολλών άλλων σαν εμάς, είναι να μάθουμε πώς να ζούμε με ένα μικρό ποσοστό ανεργίας, χωρίς να κάνουμε τη ζωή αυτών των ανθρώπων άθλια, ενώ ο υπόλοιπος λαός ευημερεί», είπε ο Δρ. Πισσαρίδης.

«Οι ίδιοι οι άνεργοι μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους με το να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για εξεύρεση εργασίας», είπε ο Δρ. Πισσαρίδης, προσθέτοντας ότι «υπάρχει κάποια αλληλεπίδραση μεταξύ των εργατών και αυτών που προκηρύσσουν τις θέσεις εργασίας, η οποία καθορίζει πόσες θέσεις θα δημιουργηθούν στην σύγχρονη κοινωνία και πόσοι άνθρωποι θα παραμείνουν άνεργοι».

Ο Καθηγητής Πισσαρίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα βασικά συμπεράσματα της έρευνάς του, σημειώνοντας ότι αυτά έχουν εφαρμοστεί με περισσότερη επιτυχία στη Σουηδία και άλλες Σκανδιναβικές χώρες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα , μία πολιτική είναι αποτελεσματική όταν στοχεύει στα κίνητρα των κοινωνικών εταίρων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και συντεχνίες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην αγορά εργασίας, αλλά μπορούν να επιφέρουν και μεγάλη ζημιά και η Κυβέρνηση χρειάζεται να παρέχει τα απαραίτητα κίνητρα στους άνεργους και όχι μόνο επίδομα ανεργίας.

Ο Δρ. Πισσαρίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η μεγάλη χρήση των Κεϋνσιανών πολιτικών οδηγεί σε συσσώρευση υπερβολικού χρέους με αρνητικές αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές, ενώ σε ό,τι αφορά τις συντεχνίες είπε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι κοινωνικοί εταίροι και όχι ανταγωνιστές των εργοδοτών.

Για το επίδομα ανεργίας ανέφερε ότι μόνο η παροχή του χωρίς κίνητρα για εξεύρεση εργασίας επιδεινώνει την ανεργία, προσθέτοντας ότι η πολιτική κατά της ανεργίας είναι πιο πετυχημένη όταν προσφέρει πραγματική εργασιακή εμπειρία στον άνεργο.

Στην εκδήλωση μίλησε για τη ζωή και το έργο του Καθηγητή Πισσαρίδη ο Λούης Χριστοφίδης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις σπουδές του στο Λονδίνο, τις βραβεύσεις του με αποκορύφωμα το Νόμπελ Οικονομίας, την ακαδημαϊκή του πορεία και την εργασιακή του πείρα στην Κύπρο.

Σήμερα, είπε, «τιμάται ένας κορυφαίος Κύπριος, τιμάται ταυτόχρονα και η αξία της επιστήμης και της γνώσης».

Προβλήθηκε επίσης σύντομο φιλμάκι για τη ζωή και το έργο του Νομπελίστα Καθηγητή.