You are here

Τ.Κληρίδης: Οργανωμένη επιχείρηση εναντίον μου

21/09/2001 16:48
Για «οργανωμένη επιχείρηση» εναντίον του με σκοπό να τον «πλήξουν προσωπικά», έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που έδωσε σήμερα.

Ο κ. Κληρίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι ποτέ δεν έχει παρέμβει, είτε υπέρ είτε εναντίον, αναφορικά με την εισαγωγή οποιωνδήποτε μετοχών στο ΧΑΚ. Επεσήμανε δε, ότι οι μόνες περιπτώσεις που ο Υπουργός υποχρεωτικά παρεμβαίνει εκ του Νόμου, είναι όταν ασκηθεί από τον Πρόεδρο της Κεφαλαιαγοράς το δικαίωμα διαφωνίας σε απόφαση του Δ.Σ. του ΧΑΚ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, «ο Υπουργός υποχρεώνεται από το νόμο να αποφασίσει επί της διαφωνίας», τόνισε ο κ.Κληρίδης.

Σχετικά με την επαναλειτουργία του ΧΑΚ ο κ.Κληρίδης, δήλωσε κατηγορηματικά και με έμφαση ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει εξουσία να διατάξει αναστολή της διαπραγμάτευσης τίτλων παρά μόνο αν του ζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΚ. «Τέτοια έγκριση δεν ζητήθηκε ποτέ» τόνισε ο κ. Κληρίδης και για του λόγου το αληθές παρέθεσε στα ΜΜΕ τα πρακτικά των συνεδριών που είχαν γίνει αναφορικά με το θέμα της αναστολής της λειτουργίας του χρηματιστηρίου. Δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι «η νομοθεσία δεν δίνει το δικαίωμα στον Υπουργό να αποφασίσει σε τι θα παρεμβαίνει και σε τί δεν θα παρεμβαίνει».


Για το θέμα της εισαγωγής της Globalsoft, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο τότε Πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς διαφώνησε με τη θέση του Διοικητικού Συμβυλίου του ΧΑΚ και το θέμα παρουσιάστηκε ενώπιόν του για απόφαση. Κατά την παρουσίαση του θέματος διεφάνη ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρειαζόνταν περισσότερο χρόνο για μελέτη του θέματος ενώ το Δ.Σ ΧΑΚ είχε ήδη εγκρίνει την εισαγωγή. Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι αποφάσισε τότε υπέρ της άποψης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά έκτοτε το θέμα δεν επανήλθε ενώπιόν του και τελικά η απόφαση για την εισαγωγή της εταιρείας πάρθηκε χωρίς οποιαδήποτε δική του απόφαση.

Αναφερόμενος στο θέμα της PHC Franchised restaurants (PIZZA HUT), είπε ότι ο τότε Πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς του είχε αναγγείλει τη διαφωνία του σε απόφαση του Δ.Σ. του ΧΑΚ για έγκριση εισαγωγής των τίτλων της εταιρείας στο ΧΑΚ, λόγω μη παροχής από την εταιρεία όλων των απαραίτητων εχέγγυων για την προστασία των επενδυτών. Ο Υπουργός τότε λαμβάνοντας υπόψιν ότι η αναγκαία πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού είχε εξασφαλιστεί, αφού στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας δεν απεκρύπτησαν δύο γεγονότα αποτυχίας επενδύεων αλλά και με γνώμονα ότι τα μέλη του Διοκητικού Συμβουλίου της είχαν μακράν και επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής του τόπου, κατέληξε στην απόφαση ότι δεν πρέπει να παρεμποδιστεί η εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑΚ. Σηεμίωσε επίσης χαρακτηριστικά ότι δικαιώθηκε η δική του θέση εκ των υστέρων, αφού η εταιρεία παρουσίασς οικονομικά αποτελέσματα τα οποία υπερέβησαν τις οικονομικές προβλέψεις του ενημερωτικού της δελτίου.

Επίσης ο κ. Κληρίδης έκανε αναφορά στη Κόσμος Ασφαλιστική, για την οποία είχε προκύψει νομοτυπικό θέμα λόγω παράλειψης του ΧΑΚ. Στην περίπτωση αυτή, έκρινε ότι ήταν άδικο για την εταιρεία η παράλειψη του ΧΑΚ να αποφασίσει έγκαιρα για την τυπική έγκριση (η ουσιαστική είχε δοθεί τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και από το Δ.Σ. του ΧΑΚ), να λειτουργήσει εις βάρος της εταιρείας και συμφώνησε με την άποψη του Δ.Σ. για παραχώρηση της έγκρισης.

Αφορμή για τη σημερινή διάσκεψη στάθηκε η προχθεσινή κατάθεση υπομνήματος από την, διορισμένη κατά το 1999 Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώπιον συνεδρίας των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής, στο οποίο γίνεται αναφορά σε παρέμβαση του Υπουργού για εισαγωγή μετοχών στο ΧΑΚ αλλά και στην επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου.